Bevatten Orijen en Acana teveel gifstoffen?

Datum: 20 juli, 2017
Laatst bijgewerkt: 25 juni, 2018

Het Clean Label Project zorgde voor ophef door bekend te maken dat er veel gifstoffen in hondenvoedingen en kattenvoedingen zitten, en dat Orijen en Acana meer dan een gemiddelde hoeveelheid bevatten. Ik schreef hierover in het nieuwsbericht Onderzoek naar gifstoffen in honden- en kattenvoer.

Maar hoe ernstig is het eigenlijk gesteld met de hoeveelheid gifstoffen? Om daar meer inzicht in te krijgen heb ik een heleboel cijfers eens naast elkaar gelegd. Hierbij heb ik geen cijfers van het Clean Label Project gebruikt, omdat deze niet bekend zijn. Voor de gemiddelde hoeveelheden van de desbetreffende zware metalen heb ik een onderzoek uit 2011 gebruikt waarbij 54 honden- en kattenvoedingen werden geanalyseerd.

Uit de gegevens kan ik de volgende conclusies trekken:

  • Acana en Orijen bevatten meer arsenicum, meer kwik en meer cadmium dan gemiddeld werd gemeten in 54 honden- en kattenbrokken van verschillende merken. De hoeveelheid lood valt onder het gemiddelde.
  • De hoeveelheden van arsenicum, lood, cadmium en kwik overschrijden niet de toegestane maximum hoeveelheid voor honden- en kattenvoer en ook niet de toegestane hoeveelheid voor humane voeding.
  • Acana bevat minder arsenicum dan Orijen. Aangezien ook de kattenbrokken van Orijen meer arsenicum bevatten dan de hondenbrokken, denk ik dat het gerelateerd is aan de hoeveelheid vis in de brok.
  • Acana hondenbrokken bevatten minder lood dan Orijen hondenbrokken. Dit lijkt niet gerelateerd te zijn aan het vlees- of visgehalte, aangezien de kattenbrokken juist minder lood bevatten.

Arsenicum

Wat Hoeveel 
(in ppm)
Gemiddeld in honden- en kattenbrokken volgens Target Animal Safety Review 0,175
Maximale waarde gevonden door Target Animal Safety Review  (N=53) 0,524
Gemiddeld in Orijen hondenbrokken 1,4 (ong)
Gemiddeld in Orijen kattenbrokken 1,9 (ong)
Gemiddeld in Orijen en Acana hondenbrokken 0,89
Gemiddeld in Orijen en Acana kattenbrokken 1,36
Toegestaan in honden- en kattenvoeding Amerika (National Research Council) 12,5
Toegestaan in honden- en kattenvoeding in Europa 2
Toegestaan in honden- en kattenvoeding met vis, in Europa 10
Toegestaan in mensenvoeding 1,4
Toegestaan in vis voor humane consumptie 6
Toegestaan in drinkwater 0,01

Lood

Wat Hoeveel 
(in ppm)
Gemiddeld in honden- en kattenbrokken volgens Target Animal Safety Review 0,3
Maximale waarde gevonden door Target Animal Safety Review  (N=53) 6,7
Gemiddeld in Orijen hondenbrokken  0,3
Gemiddeld in Orijen kattenbrokken  0,15
Gemiddeld in Orijen en Acana hondenbrokken 0,23
Gemiddeld in Orijen en Acana kattenbrokken 0,17
Toegestaan in honden- en kattenvoeding Amerika (National Research Council) 10
Toegestaan in honden- en kattenvoeding in Europa 5
Toegestaan in vlees voor humane consumptie (Europa)  0,1
Toegestaan in organen voor humane consumptie (Europa)  0,5
Toegestaan in vis en groene bladgroente voor humane consumptie (europa)  0,3
Toegestaan in aardappelen en de meeste fruit en groenten  0,1
Toegestaan in drinkwater 0,015

Cadmium

Wat Hoeveel 
(in ppm)
Gemiddeld in katten- en hondenbrokken volgens Target Animal Safety Review 0,09
Maximale waarde gevonden door Target Animal Safety Review  (N=53) 0,3
Gemiddeld in Orijen en Acana hondenbrokken 0,9
Gemiddeld in Orijen en Acana kattenbrokken 0,9
Toegestaan in honden- en kattenvoeding Amerika (National Research Council) 10
Toegestaan in honden- en kattenvoeding in Europa 2
Toegestaan in voer voor rund, schaap en lam 1
Toegestaan in spiervlees (excl paardenvlees) en meeste vissoorten voor humane consumptie  0,05
Toegestaan in horsamakreel, makreel, sardine en tonijn voor humane consumptie  0,1
Toegestaan in bladgroenten en verse kruiden  0,2
Toegestaan in drinkwater 0,005

Kwik

Wat Hoeveel 
(in ppm)
Gemiddeld in hondenbrokken en kattenbrokken volgens Target Animal Safety Review 0,013
Maximale waarde gevonden door Target Animal Safety Review  (N=53) 0,174
Gemiddeld in Orijen en Acana hondenbrokken 0,02
Gemiddeld in Orijen en Acana kattenbrokken 0,03
Toegestaan in honden- en kattenvoeding Amerika (National Research Council) 0,27
Maximum Tolerable Limit for reproducing cats 0,067
Toegestaan in honden- en kattenvoeding in Europa 0,3
Toegestaan in vis voor humane consumptie (Europa) 0,5
1
Toegestaan in drinkwater ?

Bronnen

RICHTLIJN 2002/32/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 7 mei 2002, inzake ongewenste stoffen in diervoeding (PB L 140 van 30.5.2002, blz. 10) link

Staafdiagram met hoeveelheden arsenicum en lood in hondenbrokken en kattenbrokken van Orijen
Staafdiagram Orijen

Champion Petfoods White Paper Heavy Metals
Target Animal Safety Review Memorandum

Food Safety Authority of Ireland “Mercury, Lead, Cadmium, Tin and Arsenic in Food”. TOXICOLOGY FACTSHEET SERIES ISSUE NO. 1 | MAY 2009

Duxbury, J.M., Zavala, J. “What are Safe Levels of Arsenic in Food and Soils?” Cornell University, Ithaca, NY, USA.

Eén reactie

    1. Voerwijzer Meike

      De voedingen zijn inmiddels aangepast, dus de waardes zullen anders zijn als ze opnieuw gemeten worden. Ik denk dat nog steeds geldt dat Orijen hogere hoeveelheden van deze stoffen zal bevatten dan Acana. Het kan heel goed dat de waardes nu later zijn, omdat ze wat meer geraffineerde ingrediënten gebruiken nu.

  1. Dit artikel en enkele commentaren lezende kan ik alleen maar zuchten.

    Om te beginnen om antwoord te geven op de vraag die de titel van het artikel draagt: nee, dat is schijnbaar helemaal niet het geval. De conclusies van de auteur wijzen daar trouwens ook niet op. De titel past dus eigenlijk niet bij de inhoud van dit artikel. Maar de titel is wel de grote trekker van het artikel. En dat maakt dit artikel dus al van het begin af aan enigszins misleidend en manipulatief, omdat het onterecht een ongepaste emotionele reactie oproept en bij lezers mogelijk een vooroordeel oproept. Vooral de mensen die het artikel niet lezen en alleen naar de titel voorbij zien flitsen krijgen hiermee impliciet foutieve informatie toegespeeld. (Auteur: foei!)

    Aan dit artikel liggen (uiteraard) onderzoeksresultaten ten grondslag. Naar mijn idee is een van de grote problemen met dergelijke wetenschappelijke onderzoeken is nog altijd de relatie ervan tot het grote geheel. En die is bijna altijd onduidelijk. Wetenschappelijke onderzoeken zijn analytisch van aard. Ze moeten een klein, geisoleerd stukje van de werkelijkheid proberen zo goed mogelijk te beschrijven. Aan zo’n onderzoek moeten dus ook duidelijke (vooaf bepaalde) grenzen/randvoorwaarden gesteld worden. Dat maakt dit soort wetenschappelijke resultaten – hoe eerlijk, professioneel en wetenschappelijk onderbouwd ze ook proberen te zijn – op een bepaalde manier ergens ook onbetrouwbaar. Analyse is goed en nuttig, maar de resulterende informatie moet mijns inziens ook weer in verband met het totaalplaatje kunnen worden gebracht. En dat is vaak heel moeilijk. Net zoals hier in dit geval. Ik ben geen expert (en wil het ook niet worden) en ik overzie niet alles. Dus ik probeer uiteindelijk ook mijn gezonde verstand een belangrijke stem in mijn persoonlijke besluitvorming te laten spelen, hoe onprettig dat voor sommige professionals dan ook mag zijn.

    Iemand maakte in een commentaar al de opmerking, dat de wereld intussen zodanig ernstig vervuild is, dat er geen schone voedingsmiddelen te krijgen zijn. Daar ben ik het roerend mee eens. Ik zou eigenlijk wel eens willen weten wat de toxische waardes zijn van een gemiddeld menselijk lichaam. Volgens mij zijn we allemaal wandelende chemische opslagvaten. Hoe zou dit zich verhouden tot de voedingssamenstellingen?

    Menselijk voedsel wordt tegenwoordig vaak vele malen en op verschillende manieren bewerkt. Dat dient verschillende doeleinden, met name het verlengen van de houdbaarheid en het onttrekken van giffen en andere “ongewenste” stoffen (met de “light” en “0% vet” hypes als actuele belachelijke voorbeelden). Maar elk voordeel heeft zijn nadeel: door dergelijke bewerkingen gaan ook nuttige voedingsstoffen verloren en stijgt het risico dat er nieuwe (onbekende) ongewenste stoffen worden geïntroduceerd. Als er dan ook nog extra stoffen aan worden toegevoegd, dan raakt ons voedsel vaak zijn natuurlijke voedingsbalans kwijt. En dat zal op de lange termijn weer zorgen voor andere gezondsheidsnadelen/bijwerkingen. Ik sta ervan versteld hoeveel mensen er vandaag de dag rondlopen met voedings- en spijsverteringsproblematieken, voedingsintoleranties en allergieën. Er wordt geschat, dat ons voedsel een belangrijke rol speelt bij 80% van al onze medische aandoeningen (zowel fysiek als psychisch). Enfin, los van een totaal andere behoefte aan voedingsstoffen voor dieren is het op voorhand hoogst waarschijnlijk dus nogal nutteloos om diervoeding te vergelijken met voedsel voor mensen.

    Van de discussie vlees vs. vis heb ik momenteel nog te weinig informtie. Maar op de website van het Clean Label Project wordt bijvoorbeeld gesteld, dat graanvrij voedsel meer gifstoffen bevat dan graanhoudend voedsel. Dat vind ik ergens heel logisch. Ervan uitgaande dat de betreffende gifstoffen niet of nauwelijks voorkomen in granen is dat logisch: het graan fungeert dan als een soort verdunningsmiddel. Zorgt dat er dan voor, dat graanhoudend voedsel beter en gezonder zal zijn dan graanvrij voedsel? Lijkt me niet, want graan bevat vele andere stoffen die heel onwenselijk zijn in voeding voor honden en katten (en mensen?).

    Ik neem dit hele artikel dus met een korreltje zout. Het wordt mijns inziens allemaal onnodig opgeklopt en veel erger voorgeschoteld dan het daadwerkelijk is. Al met al blijf ik er dus van overtuigd, dat Acana nog steeds een van de beste en meest veilige diervoeders ter wereld is en sluit me dan ook aan bij het standpunt van Acana en Champion Petfoods Canada in deze kwestie.

    Mijn bijzondere dank aan “Anoniem” voor het delen van Acana’s reactie.

    1. Voerwijzer Meike

      Bedankt voor je reactie Bart. Ik besef me nu ook dat de titel misleidend kan zijn. En dat ik mijn conclusie duidelijker had kunnen opschrijven. De titel is deze geworden, doordat ik destijds deze vraag vaak kreeg, toen het nieuws van Clean Label zoveel ophef veroorzaakte. Ik wilde met dit artikel laten zien dat het allemaal niet zo erg is als ze deden lijken.

      Wat is volgens jou een goede titel? Ik kan het aanpassen. Iets als “Dit is waarom Acana en Orijen niet teveel gifstoffen bevatten”?

    2. Io begrijp niet goed waarom er naar data van 6 jaar oud wordt gekeken. Dit artikel is van 2017 en in de aanhef wordt gesproken over data van 2011, hoe relevant en to the point is die data überhaupt geweest op het voer van 2017?!?

      1. Voerwijzer Meike

        Ik snap je vraag niet helemaal, ik mis wat context. Verwijs je naar een nieuwer artikel over Orijen waarin dit artikel wordt aangehaald?

        Tja hoe weet je of data correct is? Dat weet je nooit. Je moet dus zelf inschatten hoe betrouwbaar je de bron vindt.

  2. Leon

    “Het Clean Label Project zorgde voor ophef door bekend te maken dat er veel gifstoffen in hondenvoedingen en kattenvoedingen zitten, en dat Orijen en Acana meer dan een gemiddelde hoeveelheid bevatten.”

    ” Hierbij heb ik geen cijfers van het Clean Label Project gebruikt, omdat deze niet bekend zijn. ”

    The Clean Label Project schijnt erg vaag te zijn:

    http://www.chadhayesmd.com/the-clean-label-project-is-playing-dirty/

    Niet echt te vertrouwen dus.

    Het siert Orijen en Acana dat ze open zijn over hun cijfers. Dat schenkt vertrouwen.
    Ik zie niets verontrustends.
    Als ik me dan toch zorgen zou maken over deze merken, dan eerder over de toegevoegde kruiden die in deze twee merken zitten.
    Als ik mijn hond eten geef, wil ik gewoon voer geven, en daar horen geen kruiden (eigenlijk medicijnen) in.
    En toch geef ik zelf Orijen. Het perfecte voer bestaat helaas niet.

  3. Barbara

    We focussen hier heel erg op de gifstoffen. Hoe natuurlijker de brok, hoe hoger de concentratie met die gifstoffen omdat deze van nature in de grondstoffen voorkomen (zie stukje over zware metalen hieronder)? Daarnaast kun je je afvragen wat de waarde van de sterren is van het clean label project. De kwaliteit van de ingrediënten is van zeer ondergeschikt belang in de totale beoordeling. Zo krijgen alle fabrieksmatig geproduceerde brokken een redelijk hoge beoordeling. Ik geeft liever een natuurlijke brok dan brokken waarvan de ingrediënten volledig uit het laboratorium komen en die nooit iets ‘natuurlijks’ hebben gezien.
    .
    Nog even ter verduidelijking een stukje over zware metalen van het voedingscentrum:

    Zware metalen in voedingsmiddelen
    Zware metalen hechten zich aan klei. Zo komt de vervuiling ook in de rivieren, oceanen en uiteindelijk in vissen terecht. Planten nemen zware metalen op uit de bodem, de lucht en het water. Dieren krijgen zware metalen binnen via het water en voer. Daardoor kunnen vlees en andere dierlijke producten ook zware metalen bevatten.

    De volgende voedingsmiddelen kunnen een verhoogd gehalte aan zware metalen bevatten:

    Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, wolhandkrab, mosselen, inktvis
    Roofvissen, zoals zwaardvis, haai, tonijn, makreel, snoek, snoekbaars, paling
    Orgaanvlees, vooral nieren en lever
    Groenten uit de vollegrond, zoals kool, wortelen, bladgroenten, knolgroenten
    Andere plantaardige producten uit de vollegrond, zoals aardappelen, peulvruchten, granen
    Rijst en rijstproducten
    Mineralensupplementen

    1. Voerwijzer Meike

      Ik ben het helemaal met je eens Barbara, door te focussen op de gifstoffen, wordt door sommige mensen vergeten dat dit niet het enige is wat de kwaliteit van voeding bepaalt. Ook de verdere samenstelling is erg belangrijk.

      Ook mijn conclusie is dat er waarschijnlijk minder gifstoffen zitten in zwaar bewerkte voeding, omdat daar bijna alles is uitgehaald. Zowel voedingsstoffen als de zware metalen dus. Alleen de macronutrienten blijven over. Ik overdrijf misschien een beetje, maar ik denk dat dit in principe wel zo is.

  4. Annie

    Ik ben op zoek naar een andere, graanvrije brok. Ik geef nu DLG. Ik heb voorgaande reacties gelezen en vraag mij af of ik nu wel of niet Acana zal geven. Het lijkt mij een goede brok. Wat zou jij doen, Meike? Of heb je een vergelijkbare brok, zonder gifstoffen?

    1. Voerwijzer Meike

      Van andere merken die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, is de hoeveelheid gifstoffen niet bekend. Daar kunnen dus net zo goed net zo veel of meer gifstoffen in zitten. Acana lijkt me een goede vervanger van DLG.

  5. WilS

    Omdat onze hond jeuk heeft en met oor problemen kampt, ben ik ook zoekend naar een goed alternatief. Momenteel geef KVV bandit en Ziwi peak lam aan mijn shih tzu pup 18 weken. Ze reageert hier redelijk op, maar hier zit weer veel natriumchloride 2700 mg/kg )in, wat volgens mij behoorlijk hoog is voor een pup.
    Ziwi peak heeft ook een vleesgehalte van 98% en is graan vrij hier zou dus ook mogelijk gif in kunnen zitten. Zou Happy Dog een beter alternatief zijn?

    1. Dierenvriend

      Hallo Wil, De merken die je geeft zijn ook volgens Voerwijzer prima maar ja, ieder hondje reageert blijkbaar weer anders. Je kunt eens kijken op de website van Happy Dog en eens een zakje voer kopen via bijv. Zooplus.nl en kijken hoe je hondje er op reageert. Happy Dog Supreme is er ook voor kleine hondjes (kleinere brokjes) en puppy’s. Ik geef Happy Dog en Orijen sinds 2000 aan onze Boxers. In Duitsland is Happy Dog momenteel het meest verkochte hondenvoer. Ik geef Happy Dog omdat een van de bestuursleden van de NBC het ook al zo’n 25 jaar geeft aan zijn Boxers. Hij traint en loopt shows met zijn Boxers en zal dus niet zomaar wat geven… Gemiddelde leeftijd van zijn Boxers ligt ook ruim boven het gemiddelde. Kijk maar eens op Boxerclub.nl voor meer info.
      Ze hebben ook kattenvoer trouwens (Happy Cat).
      Je kunt Zooplus via Voerwijzer aanklikken, dan krijgt Voerwijzer een klein welverdiend percentage :o) Veel succes!!

    2. Voerwijzer Meike

      Ik denk dat je menu heel erg goed is. Als het goed gaat, zou ik dit blijven geven. Happy Dog is geen betere keuze, en een ander merk ook niet. In Ziwi Peak zit mogelijk minder vervuiling dan in Orijen, als je een variant zonder vis neemt. Bij Orijen zit de vervuiling dus in grotere hoeveelheden in de vis, en Ziwi Peak gebruikt schoner vlees. Namelijk van dieren die buiten leefden en op een natuurlijkere manier gehouden werden dan de dieren die Orijen gebruikt.

      De hoeveelheid natrium is iets hoger dan gemiddeld, maar ik zie hier geen probleem in. Het is geen enorm hoge hoeveelheid, als je bedenkt dat je pup er ook minder van hoeft te eten dan van een brok.

  6. Dierenvriend

    Onze vorige Boxer is ruim 12 jaar geworden met Orijen voer gemengd met Happy Dog (vanwege het hoge eiwitgehalte van Orijen wat onze Boxer niet goed verdroeg)….

  7. Doortje

    Ik voer nu al ruim een jaar naar alle tevredenheid diverse varianten van Orijen.
    Door dit artikel twijfel ik dus of Orijen wel een goed merk is voor de lange termijn? Raad je naar aanleiding van dit artikel en onderzoek aan om over te stappen op Acana of een heel ander merk?
    Heb Acana toen onze hond nog pup was gegeven, maar was hier toen niet zo tevreden over. Wat raad je aan en hoe serieus moet ik dit onderzoek over teveel gifstoffen in Orijen nemen?
    Als ik de uitslag bekijk komen ‘teveel’ gifstoffen vooral voor in merken met een hoog vleespercentage. Kan me namelijk niet voorstellen dat bijvoorbeeld Iams en Pedigree die in dit onderzoek wel goed worden beoordeeld ten aanzien van de gemeten gifstoffen goed zijn voor je hond.

    1. Voerwijzer Meike

      Ik vind dat moeilijk te bepalen. Je zou kunnen overstappen naar een ander merk met een hoog vleesgehalte, maar dan heb je waarschijnlijk hetzelfde probleem. Je zou kunnen overstappen naar een merk met een minder hoog, maar nog steeds prima vleespercentage zoals Acana. Dat lijkt me een mooie tussenweg. En je kunt overstappen naar een merk met weinig vlees, maar dat is weer ongezond om andere redenen.

      Ik weet ook niet hoe schadelijk de hoeveeleden in Orijen zijn, en dat zal verschillen per hond. Er zijn veel honden ook juist enorm opgeknapt door Orijen, dus het is niet puur gif, maar aan de andere kant is het lastig te bepalen of de hoeveelheden zware metalen na jarenlang Orijen als hoofdvoer te voeren schade hebben toegericht.

  8. Barry

    Hoi, is er nog een update over Acana? Ik voer namelijk Acana senior aan onze 9-jarige hond afgewisseld met Bandit KVV. Maar als ik dit zo lees moet ik voor een ander merk gaan kiezen. Welk merk zou jij nemen Meike?

    1. Voerwijzer Meike

      Ik denk dus zelf dat het vooral Orijen is die hoge waardes heeft, omdat daar heel veel vlees inzit. Ik heb geen update over Acana, op mijn vraag of de waardes ook los van elkaar (dus van Acana en Orijen) gegeven konden worden heb ik geen antwoord gehad.

      Een goed alternatief vind ik Celtic Connection.

      1. Voerwijzer Meike

        Ik heb antwoord gekregen: “Our White Paper shows the average heavy metal content in all of our diets, it will be the average of both our Canadian and USA diets.”

        Ik vroeg ook nog om de gemiddelde waardes van Avans exclusief de visbrokken.
        “I do not have the exact levels to provide to you of our ACANA diets without the fish diets, but it would be on the lower end of the average”

  9. Thineke Dieterman

    Misschien is het handig, als er wat meer gewezen wordt op het feit, dat de onderzochte brokken van o.a. Orijen en Acana in Amerika geproduceerd worden en dat het niet van toepassing is op de Orijen en Acana die we in Europa hebben.

    1. Voerwijzer Meike

      In dit artikel gaat het niet om cijfers uit Amerika. Ik heb cijfers gehaald uit de White paper van Champion Petfoods en daarin hebben ze geen onderscheidt gemaakt tussen de Amerikaanse en Canadese brokken. Ik zal ze voor de zekerheid eens vragen hoe het precies zit, of dat betekent dat het gemiddelden zijn van zowel de Amerikaanse en Canadese varianten.

      1. Anoniem

        Eigenlijk is dat vreemd want in de mail die ik van Acana terug kreeg zegt hij wel dat
        Het alleen om het voer gaat wat in Amerika wordt gemaakt :

        Het gaat in de publicaties welke zijn gedaan ten aller tijden om voedingen geproduceerd in de USA van ingrediënten uit de USA.
        De Acana en Orijen producten welke in Europa door de officiële importeurs worden gedistribueerd zijn bereid in Canada van Canadese ingrediënten.

  10. Bertwin Pas

    Lees nu net deze berichten over gifstoffen on Orijen oa.

    Wij hebben een labrador van 4,5 jaar. Hij eet echt alles. Doet het goed op de Orijen Six Fish. Weinig haren in huis en een mooi glanzende vacht. Ivm met mogelijk allergie heeft hij nu 3 zakken Six Fish gehad.

    Maar vorige week vertikte hij het om zijn brokken te eten.
    Dat heeft hij in al die jaren nog nooit gedaan.

    Hadden nog een nieuwe zak staan, deze opengemaakt, en de hond duikte gewoon weer op zijn brokken.

    Maar toen ben ik eens goed gaan vergelijken en kwam tot de volgende conclusie:

    – Brokken vorige zak ruiken heel anders dan nieuwe zak.
    – Zitten rare vormen van brokken in de vorige zak.

    Sinds de vernieuwde zak en samenstelling de hond nu al 2x aan de diarree gehad. Ook dit heeft hij eigenlijk nooit gehad. Heb toen ook contact gehad met Champion Petfoods. Wij voerden wellicht te veel volgens meneer. Luna is 25 kg en krijgt rond de 280-300 gram per dag. Helaas geen duidelijk verhaal wat nu precies veranderd is aan de brok.

    Heb contact gehad met de leverancier over het niet willen eten van de brok. Zij zouden het uitzoeken en er op terug komen. Zijn nu ruim een week verder en nog niks gehoord. (nog niet wetende van de gifstoffen)

    Wat kunnen de gevolgen zijn van deze verhoogde gifstoffen?
    Aangezien onze hond alleen Six Fish krijgt in combinatie met Hokamix.

    PS: Zijn aan het overwegen om over te stappen op kvv als de zak leeg is. Echter kom ik er niet uit wat nu écht goed is. Zie wel de top 3 staan, maar ook daarvan lees ik minder goede reacties op internet.

    1. Voerwijzer Meike

      De gevolgen verschillen per stof, maar bijvoorbeeld schade aan de nieren of het zenuwstelsel bij een te grote dosis. Nu blijven de waardes van Orijen onder de waardes die voor honden zijn vastgesteld, dus op korte termijn verwacht ik geen problemen met deze brokken, maar op langere termijn kan het best bijdragen aan de ontwikkeling van gezondheidsproblemen. Probeer sowieso eens een brok die niet alleen vis bevat, in vis zit de meeste vervuiling.

  11. Voerwijzer Meike

    Daar worden wel alle varianten van Acana in genoemd, gebruik de zoekfunctie maar eens in de lijst met die negenhonderd+ voedingen. Helaas geven ze geen testresultaten, maar geven ze met sterren aan hoe vervuild ze de brok vinden. Welke gifstoffen erin gevonden zijn en in welke hoeveelheden staat er niet bij, dus het is lastig te interpreteren. Daarnaast gaat het om de brokken die in Amerika gemaakt zijn en niet die we in Europa kopen (die komen uit de Canadese fabriek), dus dat maakt het nog lastiger te bepalen hoe relevant het voor ons is. Je had vast mijn artikel erover al gelezen hè, daar bespreek ik het ook: https://voerwijzer.com/nieuws/onderzoek-naar-gifstoffen-in-honden-en-kattenvoer/

    1. anoniem

      De Acana soort die ik geef staat er op de site niet tussen..

      Ik heb zo wie zo een beetje mijn twijfels bij dit soort onderzoeken..
      Er zal ongetwijfeld waarheid in zitten…maar hoe zit het bijv met kvv ?
      mijn honden krijgen een zowel brokken als kvv maar wie zegt dat de soorten kvv die ik geef dat daar ook geen stoffen in zitten …want ik geloof nooit dat het helemaal zuiver is van wat dan ook..

      Wat zouden ze dan moeten eten ??

  12. Anoniem

    Dit is het antwoord wat ik kreeg van Acana :

    Er is betreffende het Clean Label Project en de organisatie welke het onderzoek (laat) uitvoeren een hoop te doen.
    Het gaat in de publicaties welke zijn gedaan ten aller tijden om voedingen geproduceerd in de USA van ingrediënten uit de USA.
    De Acana en Orijen producten welke in Europa door de officiële importeurs worden gedistribueerd zijn bereid in Canada van Canadese ingrediënten.
    Voor het officiële statement van Champion Petfoods verwijzen wij u graag naar de championpetfoods.com website alwaar u in de research map onder de titel:

    Champion Petfoods White Paper “Heavy Metals and petfood”
    (http://www.championpetfoods.com/heavy-metals-and-pet-food-white-paper/)

    Wij zijn er samen met Champion Petfoods Canada van overtuigd dat wij het beste en meest veilige honden en kattenvoer ter wereld verkopen.

    1. Voerwijzer Meike

      Bedankt voor het delen. Volgens mij is er gewoon ook niet meer informatie bekend dan dat ze hebben vrijgegeven via de brochure, ook niet bij de distributeurs.

      1. anoniem

        Ik heb de alle test resultaten gelezen, maar daar komen bij Acana bijv alleen de soorten met vis uit die teveel van deze metalen zouden bevatten..de andere soorten worden niet eens genoemd.

  13. Thineke

    Even tussendoor een reaktie op de post van K. de Witte: als ik mijn jonge(re) en aktieve honden bijv. 200 gram brokken, geef ik met vers vlees, gauw het dubbele.
    Voorbeeldje: mijn reu van 5, weegt ruim 22 kilo. Als ik hem 2% van het lichaamsgewicht aan vlees zou geven, dan zou dat 440 gram zijn. Hij krijgt nu tussen de 600 en 700 gram.
    Hoop dat je hieraan wat hebt.

    1. Voerwijzer Meike

      Bedankt voor je aanvulling Thineke. Goede brokken bevatten meestal zo rond de 4000 kcal per kg en rauwe vleesvoeding zo’n 2000 kcal per kg, dus dat klopt met jouw bevinding.

      Ik wil er nog even verduidelijken wat ik er mee bedoelde dat je bij rauwe vleesvoeding minder vlees hoeft te geven. Ik bedoel daarmee de hoeveelheid vlees voor verwerking. Als je een kilo vlees verwerkt in brokken, blijft daar zo’n 30% van over. En worden de eiwitten minder bruikbaar. Dus in principe hoef je met rauwe vleesvoeding minder vlees te voeren dan met brokken, voor dezelfde hoeveelheid bruikbare aminozuren.

  14. anoniem

    Ik geef nu 2 jaar Acana Chicken&Greens juist omdat ik het hele goede brokken vind…

    Mijn beide honden zien er heel goed uit en zijn super fit, en ik stap dus liever dan ook niet over op iets anders.

    ik heb Acana gemaild en om een reactie gevraagd.

  15. K. de Witte

    Er is nu ophef over giftige stoffen in brokken. Maar als ik het goed begrijp gaat het hier niet om stoffen die toegevoegd worden. De schadelijke stoffen zitten in het vlees of de vis die gebruikt wordt voor de brokken. Maar hoe zit het dan met KVV, daar zitten dan toch ook dat soort stoffen in? Daar hoor je niks over, maar ik vraag het me af….
    Zo langzamerhand kun je niks meer eten of aan je hond voeren! Ik denk dat alles wat we eten wel in bepaalde mate giftige stoffen bevat. Dat is niet te omzeilen. Wel let ik erg op stoffen die door fabrikanten worden toegevoegd en schadelijk kunnen zijn. Wat betreft de rest ga ik ervan uit dat het veilig is als het binnen de richtlijnen valt.

    1. Voerwijzer Meike

      Klopt, het gaat waarschijnlijk voornamelijk over stoffen die in de ingredienten zitten. Het zou theoretisch mogelijk zijn dat er stoffen lekken in de machines, maar dat vermoed ik niet. Klopt hoor, alles lijkt tegenwoordig giftig te zijn, het milieu is zo vervuild dat “schoon eten” niet meer bestaat! Ook in het vlees dat in kvv zit, zullen ongezonde stoffen zitten. Het voordeel is wel dat het beter verteerbaar is dan vlees uit brokken, en dat je er in principe minder van hoeft te geven. En dat er mindere andere ongezonde stoffen inzitten, waardoor de totale lading weer lager is. Biologisch vlees en wild zullen de laagste hoeveelheden ongezonde stoffen bevatten, maar garanderen dat die er helemaal vrij van zijn kan niet, omdat ook die dieren in ons huidige milieu opgroeien.

      1. K. de Witte

        Ik heb juist altijd gehoord dat je van KVV iets meer moet geven? Ik geef momenteel 195 gram Acana brokken per dag aan mijn hond, hij is erg actief. Als ik KVV zou geven dan zit ik met 2% van het lichaamsgewicht op 230 tot 240 gram per dag.

        1. Voerwijzer Meike

          Klopt, dat komt doordat aan het vlees in brokken het vocht onttrokken is. Brokken bevatten maar 8 tot 10% vet en zijn daardoor energierijker, vlees bevat zo’n 70% vocht.

  16. roland van munster

    Omdat ik mijn hond geen voer wil geven met BHA-BHT of ETOXIQUINE ben ik op advies van voerwijzer overgegaan op het zeer dure merk Acana.
    Wat is het schrikken vandaag dat ik lees dat Orijen en Acana o.a Arsenicum-Kwik-en te veel Cadmium in de voeding doet.
    Ik zag al door de bomen het bos niet meer en heb geen idee wat ik nu moet voeren.

    1. Voerwijzer Meike

      Ja het is erg lastig want elke brok heeft wel nadelen. Uit de cijfers die ik heb, en die je hierboven kan zien, denk ik dat de waardes van Acana meevallen, zeker als je geen visvariant neemt. Het is kiezen tussen kwaden, misschien is het een idee om te kijken of rauwe vleesvoeding wat voor je is?

    2. Eefje

      WAAR heb je gelezen dat er in Acana en Orijen arsicum-kwik en teveel cadmium zit ? Beide merken zijn Canadees en niet Amerikaans. Bovendien gaat de “studie” in de VS over merken die wij hier niet kennen. Al die massa-productie merken én supermarkt merken…zijn onbetrouwbaar, dus ook hier in NDL.

      1. Voerwijzer Meike

        Orijen en Acana bevatten niet teveel Kwik, arsenicum en cadmium. Ze bevatten meer kwik, arsenicum en cadmium dan gemiddeld in brokken zit. Misschien kun je het artikel eens goed doorlezen, de cijfers vergelijken en de bronnen bekijken. Ik denk dat dat antwoord geeft op je vragen. In dit artikel schrijf ik er ook over en gaat het ook over de Canadese en de Amerikaanse fabriek: https://voerwijzer.com/nieuws/onderzoek-naar-gifstoffen-in-honden-en-kattenvoer/. In hun brochure heeft Champion Petfoods geen onderscheid gemaakt tussen het voer dat in de Amerikaanse en het voer dat in de Canadese fabriek gemaakt wordt. Voor de duidelijkheid: Champion Petfoods (de fabrikant van Orijen en Acana) hebben sinds enkele jaren ook een fabriek in Amerika en daar worden alle brokken voor de Amerikaanse markt gemaakt.