Het beste rauwvoer-merk / De beste kvv

Datum: 6 april, 2014
Laatst bijgewerkt: 24 oktober, 2023

Wat is het beste rauwvoer-merk voor hond en kat?

Je wilt je hond of kat het beste rauwvoer (ook wel kvv genoemd) geven dat er is, wat zou ik dan aanraden om te voeren? Elke hond en kat is anders en het verschilt per dier welke voeding het beste bevalt. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de verhoudingen van de voeding, overgevoelige reacties op bepaalde diersoorten of de levensfase (voor pups zie Goed rauwvoer voor pups). Maar er bestaan wel kwaliteitsverschillen in rauwe vleesvoedingen, en hoe beter de kwaliteit, hoe kleiner de kans op problemen.

Samenvatting

Criteria
De criteria voor een goede rauwe vleesvoeding vind ik:

  • een goede samenstelling: de juiste ingrediënten in goede verhoudingen
  • ze leggen de nadruk op het belang van goede kwaliteit en vers vlees
  • er wordt hygiënisch omgegaan met het vlees, van slachthuis tot verkooppunt
  • betrouwbaarheid van de makers
  • goede ervaringen van gebruikers

Daarnaast zijn er soms nog specifieke voedingsbehoeftes, zoals meer of minder calcium en meer of minder vet. Hier kan ik geen rekening mee houden in mijn algemene beoordeling, dus let hier zelf op voor jouw hond of kat.

Een gemalen voer is niet te beoordelen…
Doordat het voer gemalen is, is niet te zien wat de ingrediënten precies zijn, wat de kwaliteit van de ingrediënten is en hoeveel er van elk ingrediënt in zit. Aan de analyse kunnen we wel zien of het niet te vet is en of er niet teveel of te weinig bot in zit (calciumgehalte), zou je denken… maar die is alleen maar betrouwbaar als de voeding precies dezelfde samenstelling heeft als de voeding die geanalyseerd is. Bovendien komt het ook wel voor dat de voeding niet goed gehomogeniseerd wordt voordat ze de analyse uitvoeren, waardoor bijvoorbeeld calciumgehaltes erg hoog of laag kunnen uitvallen. Dan blijft dus over: de betrouwbaarheid van de makers, een merk waarbij je kunt vertrouwen op de kennis en de wil om een goede en complete voeding te maken.

Biologisch rauwvoer 
Ik ben een groot voorstander van biologische voeding. Niet alleen omdat het minder dier-onvriendelijk is, maar ook omdat het gezonder is. De dieren kregen meer beweging, gezonder voer en waren dus zelf gezonder. Voor vlees van in jet wild geleefde dieren geldt dit ook.

Twee merken die biologisch zijn en die ik met vertrouwen aanraad, zijn Bandit (hond, kat) en Carnibest Bio (hond, kat).

Bandit

Bandit is ontwikkeld door nutritionist Huub van de Lang, met behulp van dierenarts Tannetje Koning (schrijfster van het boekje Voer voor Carnivoren). Bandit biedt meerdere smaken, waaronder ook een variant met wild en een variant voor honden met nierziekte. Ze hebben de voedingen zorgvuldig samengesteld en voedingsstoffen laten analyseren in het laboratorium. Bandit is het enige merk die mij zulke uitgebreide analyses kon laten zien. Ze leggen de nadruk op het gebruik van de kwalitatieve onderdelen van het dier. Dit is een vertrouwenskwestie, want dit kun je niet zien aan de gemalen voeding, maar ik ben bij de fabriek op bezoek geweest en heb de grondstoffen gezien. Bandit bevat geen toegevoegde vitamines en mineralen, en is compleet als je zelf nog groenten, eieren en jodiumhoudend zeewier of alg aan het menu toevoegt.

Carnibest

Carnibest is een merk met vele smaken, waarvan eentje biologisch is. In tegenstelling tot Bandit bevat Carnibest wel toegevoegde vitamines en mineralen. Hierdoor is de voeding compleet, zonder dat je zelf dingen hoeft toe te voegen. Toch is het wel goed om af en toe smaken af te wisselen en zelf nog groentes, vette vis en eventueel ei toe te voegen aan het menu. De ervaring met Carnibest is goed.

Pure Instinct

Pure Instinct is geen biologisch voer, maar de voeding is zorgvuldig samengesteld door een orthomoleculair therapeut voor honden. De premix is afgestemd op de al aanwezige voedingsstoffen.

Andere goede kvv-merken
De volgende merken lijken me ook van goede kwaliteit, en er zijn er vast meer.

Onderstaande merken zijn compleet doordat er vitamines en mineralen aan toegevoegd zijn. Ze hebben ook voedingen die geschikt zijn voor pups.

De volgende merken bevatten geen toegevoegde vitamines en mineralen, en je moet er dus zelf voor zorgen dat het menu compleet is door afwisseling en aanvullingen. (Heb je hier hulp bij nodig, lees dan het boekje Rauwvoer voor de hond) Als het gaat om voeding voor pups, let dan ook goed op dat je niet te weinig of teveel calcium voert.

Andere merken
Staat het merk dat jij voert of zou willen voeren er niet bij? Dat betekent niet dat het een slecht merk is. Kijk zelf kritisch naar de samenstelling en analyse of lees mijn beoordeling over het merk in het rauwvoer-overzicht (doorklikken op een merk). In het artikel Wat is een goede rauwvoer-merk? kun je lezen hoe je volgens mijn visie een goede samenstelling kunt herkennen, en je zult voor jezelf moeten bepalen of je de maker ervan genoeg vertrouwt.

Wil je echt goed zelf een merk kunnen beoordelen door naar de ingrediënten en analyse te kijken? Lees dan het boek Rauwvoer voor de hond – verantwoord rauw voeren in 3 stappen.