Het voeren van rauw voer is eigenlijk heel simpel. Rauw voer wordt ook wel kvv benoemd, dat staat voor kant-en-klaar-versvoer, het is dus al kant en klaar!
Hoe werkt het?
1. Bewaar het voer in de vriezer.
2. Verdeel het voer in porties van de juiste hoeveelheden voor je dier, door het te zagen of deels te laten ontdooien en dan te snijden.
3. Haal de dag vantevoren de maaltijd uit de vriezer, leg deze in de koelkast om te ontdooien.
4. Voordat je de maaltijd geeft, laat je deze even op temperatuur komen buiten de koelkast. Dit hoeft niet perse, maar voor veel honden en zeker voor katten wel prettiger.
Overstappen van brok naar vers
Voor veel honden is de overstap simpel en kan dit zonder problemen in een keer. Voor sommige honden is het wat lastiger, als ze bijvoorbeeld gevoelige darmen hebben. Voor deze honden wordt vaak aangeraden om te laten wennen aan rauw vlees, door in het begin er wat kokend water overheen te gooien. Let er dan wel op dat het bot goed gemalen is en er geen stukken bot inzitten, want verhit bot kan scherp en lastig verteerbaar worden.
Voor katten is de overstap soms lastig, omdat het vaak eigenwijze eters zijn. Je kunt het rauwvoer overgieten met kokend water om het wat geuriger te maken of er iets heel erg lekkers doorheen mengen en dat langzaam te verminderen.
Compleet voeren
Er zijn twee soorten rauw, namelijk compleet rauw voer met toegevoegde vitamines en mineralen (premix), en rauwvoer waarbij je zelf diersoorten moet afwisselen. Bij een rauwe voeding die compleet is, hoef je niet per se vier diersoorten te voeren, maar ook dan is het wel aanbevolen om diersoorten af te wisselen. Het artikel Is een premix goed of slecht kan je helpen de keuze te maken voor een menu met of zonder toegevoegde vitamines en mineralen.
Een optimaal menu
Een optimaal menu bestaat uit
- minimaal 4 diersoorten per maand, waaronder in ieder geval hoefdieren en gevogelte
- af en toe vette vis (ongeveer 1 keer per week is prima)
- af en toe een eitje
- voor de hond een beetje groenten
- in een menu zonder premix: gezonde aanvullingen zoals een beetje gemalen noten en zaden, jodiumrijke algen, melkkefir en tarwekiemolie.
Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk dat er geschikte merken worden uitgekozen, met de juiste ingredienten. In het artikel Wat is een goed rauwvoer-merk staan tips hierover. In de rauwvoer-vergelijker kun je ook mijn beoordelingen van merken lezen. Zie de link hieronder.
Hoeveel moet je voeren?
Zie hiervoor het artikel Hoeveel rauwvoer moet ik mijn hond of kat voeren?
Ga door naar:
Recente reacties