Ben je op zoek naar kattenbrokken met een hoog vleesgehalte? Katten zijn carnivoren en hun natuurlijke voeding bestaat uit hele prooidieren. Brokken bevatten vaak weinig vlees en veel koolhydraten, wat kan bijdragen aan gezondheidsproblemen. Heel goed dus om te kijken naar het vleesgehalte in kattenbrokken.
Welke kattenbrokken bevatten veel vlees?
De volgende brokken bevatten het hoogste vleesgehalte:
- Markus Muhle Beutenah
- Power of Nature Meadowland
- Wildcat Etosha
- Thrive
- Power of Nature Fees Favorite
- Porta 21 Feline Finest Sensible
- Natural Health Cat Carnivore
- Nutrivet Instinct (alle varianten)
- Purizon (alle varianten)
Waarom staan Orijen en Acana er niet bij? Orijen bevat een redelijk hoog vleesgehalte, maar zit niet in de top 10. Acana bevat niet zoveel vlees, maar wel meer dan de standaard merken.
Hoe weet je of een kattenbrok veel vlees bevat?
Niet: de term “hoog vleesgehalte”
Wel: eiwitgehalte en eiwitbronnen
Veel merken zetten op hun website of op de verpakking dat er veel vlees in zit. Dit zegt helaas niets. Want wat is “veel”? Daarover verschillen de meningen. En de term is niet beschermd. Ook als er een percentage vlees genoemd wordt, kun je nog misleid worden. Stel het merk vertelt je dat er 60% vlees inzit. Opzich al niet zoveel, maar dit vleespercentage is vaak het percentage voordat het vlees bewerkt wordt. En tijdens de bewerking verdwijnt het grootste gedeelte van het vlees, omdat dit vocht is. Zo blijft er veel minder vlees over dan 60%.
Hoe kun je het dan wel achterhalen? Je kunt het vleesgehalte vergelijken door te kijken naar het eiwitgehalte, in combinatie met de eiwitbronnen. Vlees in brokken bevat vooral eiwit, het vet is er meestal deels aan onttrokken. Dus hoe meer vlees, hoe hoger het eiwitgehalte. Sommige fabrikanten gebruiken trucjes om het eiwitgehalte op een goedkope manier te verhogen, meestal met soja, erwteneiwit, aardappeleiwit of maisgluten. Dus als er plantaardige eiwitten aan toegevoegd zijn, is een groter gedeelte van het eiwitgehalte niet afkomstig van vlees.
In het overzicht van kattenbrokken kun je de brokken vergelijken op eiwitgehalte.
Zijn kattenbrokken met veel vlees beter?
Niet per definitie. Niet alle katten kunnen grote hoeveelheid verhitte eiwitten goed verteren. Dit resulteert in slechte ontlasting. Voor deze katten is een brok met veel vlees niet de beste keuze, tenzij je het probleem kunt oplossen door kleinere hoeveelheden te voeren en/of verteringsenzymen te geven voor de maaltijd.
Los daarvan betekent meer vlees nog steeds niet dat het beter is. Of een brok beter of slechter is, hangt ook af van andere factoren, zoals
- Wat is de kwaliteit van het toegevoegde vlees?
- Wat voor behandeling heeft het vlees ondergaan voordat het in de brok terechtkwam?
- Welke vitamines en mineralen zijn toegevoegd, in welke vorm, en hoeveel?
- Wat zijn de overige ingrediënten?
- Hoe is de brok gemaakt?
De kwaliteit van het vlees is niet goed te achterhalen. Wel kun je aan het percentage ruwe as zien als er veel bot is gebruikt bij het vlees. Hoe hoger % as, hoe meer bot. En bot bevat minder goed verteerbare eiwitten met een lage biologische waarde.
Voor het zelf beoordelen van de toevoegingen en ingrediënten, zie het artikel Zo kies je goede kattenbrokken
Hallo Meike, wij hebben onlangs een kater van 4 jaar overgenomen en bij toeval kwamen er echter dat zijn fructosamine gehalte iets te hoog was. Om dit in goede banen te kunnen leiden moet hij koolhydraatvrij gaan eten. Ik heb al carnibest rauw voer gekocht maar hij heeft altijd brokken gehad en eet het nog niet met veel plezier op. Van de dierenarts heb ik royal canin diabetic voorgeschreven gekregen maar ik denk dat er betere brokken in de handel zijn. Zou power of nature voor hem geschikt zijn? Ik wil dan een koolhydraatvrije brok en carnibest gaan geven om diabetes te kunnen vermijden? Alvast dank voor je reactie. Vriendelijke groet, Silvia Burgers
Ik denk dat Power of Nature Meadowland of Fees Favorite een betere keuze is dan Royal Canin. Brokken blijken een risicofactor te zijn voor diabetes bij katten, maar het is nog niet uitgezocht of dit alleen door het hogere gehalte aan koolhydraten komt of dat er meer dingen meespelen. Carnibest lijkt me ook een hele goede keuze. Je kunt kijken of het beter gaat als je het warm maakt, of zelfs kort kookt/stoomt, of je kunt er natvoer doorheen mengen waarvan je weet dat hij het lekker vindt. Als het beter gaat, kun je langzaam toewerken naar weer alleen ongekookte Carnibest. Of een andere smaak proberen, zoals Barfmenu konijn. Succes!
Hoi Meike
Super interessante site!
Ik heb 2 gezonde katten van 2 jaar en ik twijfel momenteel tussen 2 brokken: Stuzzy kip en Edgard Cooper kip. Welke zou jij kiezen? Of geen van beide?
Samenstelling Stuzzy:
47% gedroogde kip, aardappel, gezuiverd dierlijk vet, plantaardige vezels uit cellulose, gedroogde bietenpulp…
35% ruwe eiwit, 12% oliën en vetten, 5% ruwe celstof, 7.5% ruwe as, 1.3% calcium, 1% fosfor, 0.08% magnesium, 0.44% natrium, 0.57% kalium, 10% vocht.
Samenstelling Edgard Cooper:
60% verse kip, bataten, erwten, erwteneiwit, kippensaus, kippenvet, lijnzaad, mineralen…
30% ruwe eiwit, 21% ruw vet, 2.5% ruwe celstof, 8.1% ruwe as, 2.9% omega 6, 0.95% omega 3, 1.3% calcium, 1.15% fosfor.
Alvast bedankt!
Analyseer beide brokken eens met deze zes stappen: https://voerwijzer.com/zelf-een-brok-beoordelen-in-6-stappen/. Waar kom je op uit? Als je hier vragen over hebt beantwoord ik ze graag, het beste is natuurlijk om het zelf in basis te kunnen beoordelen
Hoi Meike
Ik had ze al eens proberen te vergelijken via deze 6 stappen, maar ik kon geen duidelijke keuze maken. Hoeveel eiwit raad je minimum aan? De Stuzzy bevat 35% eiwit, dus een beetje meer dan de Edgard Cooper die maar 30% bevat, maar Stuzzy bevat dan weer slechts 12% vet, terwijl de andere 21% vet bevat. Op basis daarvan zou ik voor Edgard Cooper kiezen denk ik, maar is 30% eiwit wel voldoende? En er zit een deel erwteneiwit in, is dat dan minderwaardig?
Wat goed dat je zelf al aan de slag was gegaan. Ik vind eiwit belangrijker dan vet. Om die reden zou ik Stuzzy kiezen. In Edgar en Cooper zit erg weinig eiwit, en ook nog deels eiwit uit erwten, dat is inderdaad minderwaardig.
Is het aan te raden dezelfde minimale of maximale percentages voor catteries en/of kittens aan te houden wat betreft, eiwit-vet en koolhydraten?
Alvast bedankt!
Gr Annicka
Voor kittens en dragende of zogende poezen is genoeg eiwit extra belangrijk. 35% eiwit is volgens de richtlijnen genoeg voor deze katten, maar ik zou dat echt als uiterste minimum aanhouden en liever een hoger eiwitgehalte kiezen.
Ik ben power of nature meadowland gaan geven maar de ontlasting stinkt enorm!! Ook laten ze beide erg stinkende winden. Brokken zien er goed uit en ze vinden het ook lekker maar het is zo erg dat ik ben overgestapt naar orijen cat & kitten. Wil wel graag weten hoe dit kan? Gr Renate
Dat kan komen doordat je katten de grote hoeveelheid verhit eiwit niet goed kunnen verteren.
Meike kan je mij nog een reactie geven waarom je niet de gevaren van DL-Methionine neer zet aangezien veel mensen toch naar aanleiding van jouw artikel andere brokken gaan kopen die op jouw lijstje staan , waarvan sommige dus deze stof bevatten , waarvan Purizon zelfs heel veel
De toevoeging van DL-methionine staat los van het bevatten van veel vlees (waar dit artikel over gaat). Hier heb ik er wel iets over geschreven: https://voerwijzer.com/community/vragen-over-brokkenmerk/dl-methionine/
Ik zag de goede beoordeling van Power of Nature. Welke is geschikt om aan een kitten te geven?
Daar heb ik me nog niet in verdiept. Ik heb alleen Wildcat echt goed bekeken en die heeft prima kittenbrokken.
Je kunt het zelf beoordelen met deze zes stappen: https://voerwijzer.com/zelf-een-brok-beoordelen-in-6-stappen/. Ik vind dit een slechte brok en allerminst geschikt voor kittens.
Het rare is dat er niks word genoemt over DL – Methionine , terwijl dat zoveel problemen kan geven zeker met stuvietvorming maar ook zeker niet goed voor kittens en zwangere poezen
Mijn kittens van 15 weken reageren met diaree en winden op brokken met hoog eiwitpercentage (Applaws, Orijen). Wat is dan een gezonde brok voor hen met een lager eiwitpercentage? Ik kom er niet uit!
Kijk eens hier voor brokken met wat minder eiwit: https://voerwijzer.com/kattenbrokken-vergelijken/. De brokken in dit overzicht zijn prima.
Betaalbaar is een relatief begrip, maar ik denk dat een goede brok altijd wat duurder is. Kijk eens in het overzicht van kattenbrokken. Onderin zie je wat brokken die goedkoper zijn en qua samenstelling niet heel slecht.
waar kan ik power of nature kopen ? wie weet een site???
Op deze pagina staan webshops waar je de brokken kunt kopen: https://voerwijzer.com/kattenbrokken-vergelijken/
Dankje Suzanna, goed om te weten!
Wat vind je van toevoegingen zoals DL-Methionine?
Het lijkt me geen gezonde toevoeging, het wordt met een chemisch proces verkregen en er zijn onderzoeken waaruit vervelende bijwerkingen blijken, alhoewel dan wel wat hogere hoeveelheden worden gebruikt. Maar brok verhoogt (=minder zuur) makkelijk de zuurgraad in de blaas, waardoor blaasproblemen sneller ontstaan. DL-methionine verlaagt de zuurgraad. Het is dus een kunstmatige ingreep om het kunstmatig voer iets minder snel blaasproblemen te laten veroorzaken. In een brok met genoeg vlees zou ook genoeg methionine moeten zitten, en hoe meer vlees (en minder plantaardige ingrediënten), hoe beter de zuurgraad in de blaas.
Hallo Meike,
Heeft u enige ervaring met de Concept for Life brokken? Het is me niet echt duidelijk dat deze laag aan koolhydraten zijn en veel vlees bevatten.
Graag u mening.
Gegroet,
Bart
Ik zal de berekening voor je uitschrijven. Als we naar de analyse van Concept for life Adult All Cats kijken, zien we dit:
ruw eiwit 32.0 %
ruw vet 20.0 %
ruwe vezel 3.5 %
ruwe as 6.5 %
De hoeveelheid vocht staat er niet bij, dus gaan we uit van 10%.
Ten eerste, zit er veel vlees in?
Om dat te bepalen kijk je naar het eiwitgehalte. Dit is 32%, en dat is laag voor katten. Een laag eiwitgehalte betekent dat er weinig vlees inzit.
Ten tweede, is het laag in koolhydraten?
Om de hoeveelheid koolhydraten uit te rekenen, trekken we percentages eiwit, vet, vezel, as en vocht af van 100:
100 – 32 – 20 – 3,5 – 6.5 – 10 = 28.
Er zit dus 28% koolhydraten in deze voeding. Ik vind dat veel.
Is het je zo wat duideljker?
Bedankt Meike!!
Ja dit maakt het zeker duidelijk, geen aanrader blijkbaar. Ik had deze voeding ooit eens geprobeerd en werd gegeten en dacht om deze terug eens te proberen aangezien de beide Thrive soorten en Celtic ineens niet meer gegeten worden. Ga ik niet doen nu 🙂
De zoektocht gaat verder….
Gelukkig is het droogvoer er enkel als aanvulling op de ochtend en avond portie nat/kvv die ik geef.
Nogmaals bedankt!
Gegroet,
Bart
Hallo,
Ten eerste wateren prettige en overzichtelijke site.
Ik heb een vraagje N. A. V. Uw site.
Ik voer mijn 2 katten droogvoer van Sanabelle, verschillen de smaken. Nu blijkt daar erg weinig Vlees en veel koolhydraten in te zitten.
Wat is uw advies over de droogvoer in zelfde prijsklasse wat beter is voor hen. Dus meer vlees/eiwit en minder koolhydraten. Het zijn 2 binnekatten die alleen buiten In de tuin komen. Ze zijn 3 en 2. Verder goed gezond. Graag hoor ik uw advies
Natvoer krijgen ze soms, kvv voer eten ze iet vaker geprobeerd.
Mvg hilde sonnema
En wat vind u van Iams. (verkopen ze bij pets place vd boerenbond.
Dag Hilde, kijk eens in het overzicht van kattenbrokken: https://voerwijzer.com/kattenbrokken-vergelijken/. Kies een brok met een hoger eiwitgehalte en een lager koolhydraatgehalte. Ook de prijzen per kg staan er bij.
Ik adviseer juist om genoeg eiwitten te voeren. Als de nieren niet goed meer functioneren, dan is het belangrijk om laag in fosfor te blijven. Maar eiwit is ZO belangrijk, houdt minimaal 36% aan zou ik zeggen.
Hallo Meike, in huis en tuin hebben we twee gesteriliseerde poezen van +/- 4 jaar. Geadopteerd begin dit jaar. Binnen je lijsten/teksten/opmerkingen vind ik niets over brok voor gesteriliseerde (da zegt:gecastreerde) poezen. Waar moet ik op letten?
Dat je niet teveel voert. Verder is er niks anders.
Dag Bart, met beide brokken heb ik geen ervaring. Optimanova bevat weinig vlees en heeft qua samenstelling niet mijn voorkeur.
Etosha, is iets natuurlijker qua samenstelling. Je kunt ook prima beide merken proberen om te kijken welke beter bevalt
Hoi!
Ik heb een Bengaal van 1 jaar oud, hij komt (helaas) niet buiten. Op dit moment geef ik hem Primordial van Mister Pet. Dit is holistische voeding met 70% dierlijke ingrediënten en 30% groenten, kruiden en fruit.
Nu vraag ik mij af of dit wel de juiste brokvoeding is voor hem. Welke brokken zouden jullie aanraden voor hem?
Ik ben benieuwd. Alvast bedankt!
PS. Wat een fijne website dit 🙂
Hi Meike,
Ik vroeg me af of je misschien mijn berichtje hebt gezien. Zijn voer is namelijk bijna op, dus ik wil graag de juiste brokken halen.
Ik hoor het graag.
Alvast bedankt!
Ditte
Dag Ditte, ik had je bericht inderdaad niet gezien. Primordial ken ik niet en ik kan geen samenstelling vinden, dus ik kan er niks over zeggen. Misschien kun je zelf de samenstelling beoordelen met deze zes stappen: https://voerwijzer.com/zelf-een-brok-beoordelen-in-6-stappen/. Voor een kat zou ik minimaal 35% eiwit aanhouden in een brok zonder toegevoegde plantaardige eiwitten, minimaal 16% vet en zo min mogelijk koolhydraten.
Purizon mag dan een heel hoog vleespercentage hebben, het heeft eenenorm hoog koolhydraatpercentage en zorgt daardoor ook voor enorme schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ons poesje groeide er ook exht dicht op.
Bedankt Meike voor je reactie! En zou het dan alleen dieet natvoer (k/d) mogen zijn of ook ander natvoer zoals Cat Lovers Gold, Animonda carny en Feringa? Ik heb namelijk begrepen dat onze kat juist niet te veel eiwitten mag binnenkrijgen. En wat voor vezels zou ik dan kunnen toevoegen? Zou ik nog wel wat brokjes ernaast kunnen geven, bijvoorbeeld als aanvulling of op dagen dat ik werk? En welke brokken zouden dan het beste zijn?
Ik raad je aan dit artikel eens te lezen
http://catinfo.org/feline-urinary-tract-diseases
Volgens mij kun je beter juist wel voeding met een hoog eiwitgehalte voeren, zie ditt onderzoek:
Dijcker, J. C., E. A. Hagen-Plantinga, and W. H. Hendriks. “Changes in dietary macronutrient profile do not appear to affect endogenous urinary oxalate excretion in healthy adult cats.” The Veterinary Journal 194.2 (2012): 235-239.
Het hoeft geen speciaal voer te zijn, tenzij het probleem erg hardnekkig is misschien. Soms ligt er een ander probleem aan ten grondslag, zoals hypercalcemie en dan is een laag calciumgehalte ook belangrijk.
Als je specifieker advies wilt moeten we er samen wat meer tijd in steken, dat kan via deze route: https://voerwijzer.com/voedingsadvies-voor-hond-en-kat/. Ik kan je dan uitgebreider en specifieker adviseren.
Wij hebben een 11,5 jaar oude kater die zeer grote en harde ontlasting heeft. Een aantal jaar geleden zijn oxalaatstenen operatief bij hem verwijderd. Sindsdien krijgt hij Hill’s k/d brokken en natvoer om te voorkomen dat de stenen terug komen. Vaak mengen we zijn voer met een beetje zemelen en/of lactulosesiroop om zijn ontlasting wat dunner te krijgen. Nu vraag ik me af of dit wel het juiste voer voor hem is, omdat er ook granen, plantaardige eiwitten en suikers in zitten. Dat lijkt me toch niet goed voor hem, ook al heeft hij dieet-voer nodig. Weet jij of er een beter alternatief is?
Brokken (ook speciale van de dierenarts) zijn het minst geschikt bij oxalaatstenen, alleen natvoer en/of rauwe vleesvoeding is effectiever. De kans is groot dat ook de ontlasting verbetert, en anders kun je er zelf vezels aan toevoegen.
Ik heb laatst op een kattenshow 2 verschillende kattenbrokjes van Leonardo catfood mee genomen.
De vis en de maxi adult. Volgens mij is dit goed voer. Wat mij erg opvalt is dat mijn katten ook veel minder honger hebben dan bij de voorgaande royal canin.
Meadowland heb ik geprobeerd maar daar kreeg 1 van mijn mc s diaree van.
Kan je jou mening over deze brok geven?
Leonardo Catfood is geen brok met veel vlees. Het heeft een heel standaard samenstelling en bevat de minimale hoeveelheid vlees naar mijn mening. Het bevat goedkope mineralen. Het zou goed kunnen dat het wel beter is dan Royal Canin, ik vermoed dat Royal Canin bijvoorbeeld o.a. maisgluten gebruikt als eiwitbron.
Ik denk dat het eerder aan de brok ligt (in combinatie met jouw kat), dan aan de combinatie van de brok met rauwe vleesvoeding. Je kunt dus iedere andere brok proberen. Niet alle katten verdragen brokken goed, dan is blikvoer misschien een beter alternatief voor hem.
Ik heb inderdaad de kittenbrokken nog niet geinventariseerd. Ik denk dat Power of Nature ook voor kittens geschikt is, dat kun je even nagaan bij de fabrikant. En Purizon heeft volgens mij ook kittenbrokken of is geschikt voor kitten.
Ben je al klaar met uitpluizen wat betreft Meadowland ?
En is Meadowland ‘mix hetzelfde? Zoals bijv. op cats-country.de
De honden brokken worden ge-rate met sterren, bij kattenbrokken niet. Lindy’s vraag heb ik ook.
Ja het gehalte calcium (1,6%) en fosfor (1,2%) in Power of Nature Meadowland is prima! Het is inderdaad de brok die op Cats-country.de verkocht wordt. Ik zou deze brok vijf sterren geven.
Hoi,
Ben naar een nieuwe brok aan het zoek ipv Orijen voor onze katten. Nu kom ik uit op Power of Nature Meadowland. Is het hier ook zo net zoals bij de hondenbrokken dat deze een te hoge calciumgehalte hebben en teveel fosfor?
Groetjes Lindy
Het calcium- en fosforgehalte van Meadowland voor de kat is niet bekend bij mij, maar aan het gehalte ruwe as te zien zal er minder calcium en fosfor inzitten. Ik denk dat het prima is. Ik zal de kattenbrok nog eens uitpluizen.