Dit artikel is onderdeel van een artikelenreeks Calcium in rauwvoer – de verdieping.
Klopt de analyse wel?
Sommige rauwvoer-merken hebben een vast calciumgehalte, bij elke maling zorgen ze ervoor dat er bijvoorbeeld 0,5% calcium inzit. Dit is makkelijk als er een calciumsupplement wordt gebruikt in plaats van bot als calciumbron. Of als de lading karkassen die ze gebruiken, altijd dezelfde hoeveelheid bot bevat.
Maar er zijn ook merken waarbij ik vermoed dat de analyse van de voeding kan afwijken van de werkelijke inhoud. Waarom? De analyse is een momentopname. In de volgende maling kan meer of minder calcium zitten. Dit kan makkelijk gebeuren als de karkassen die gebruikt worden niet altijd evenveel bot bevatten. Het gaat namelijk bijna altijd om botten waar nog vlees omheen zit. Als er bijvoorbeeld 50% eendkarkassen gebruikt wordt, kan het zijn dat dit karkas 40% bot bevat of misschien wel 70%, afhankelijk van hoeveel vlees eraan zit.
Voorbeeld
Een merk dat in zowel de geitmix als de lammix altijd 25% eendkarkas gebruikt, laat heel verschillende calciumwaardes zien.
Geitmix 2014: 1,1% calcium
Geitmix 2016: 0,57% calcium
Lammix 2016: 0,31% calcium
Deze gegevens doen vermoeden dat er bij een nieuwe maling er dus best 1,1% calcium in de lammix kan zitten, terwijl er nog 0,31% calcium op de verpakking staat. De fabrikant geeft aan: “Wij maken een 100% natuurproduct, daarom kan het calciumgehalte iets fluctueren.”
Waarom dan toch naar de analyse kijken?
Omdat dit het enige is wat we hebben om in te schatten of het calciumgehalte geschikt is. Maar het is dus wel belangrijk om niet blind er van uit te gaan dat het altijd klopt, en om van merk te veranderen als je pup groeipijn krijgt. Daarnaast denk ik dat je een grotere kans hebt dat het fosfor- en calciumgehalte geschikt is als de analyse geschikte waardes laat zien, dan bij een voeding waarin volgens de analyse teveel of te weinig calcium zit. En natuurlijk zijn er ook merken waarbij het calciumgehalte stabieler is dan in bovenstaand voorbeeld.