Mag je krokante brokken en geperste brokken mengen?

Datum: 31 augustus, 2022
Laatst bijgewerkt: 31 augustus, 2022

Krokante en geperste hondenbrokken

Als je overschakelt van de ene naar de andere brok, wordt geadviseerd om dat te doen door steeds wat meer van de nieuwe brokken en steeds wat minder van de oude brokken te voeren. Dat betekent dat je ze moet mengen. Maar mag dat wel als de ene brok geperst is en de ander krokant?

Ja dat mag.

Waarom zou het niet mogen?
In sommige fora en Facebook-groepen heerst de theorie dat dit slecht is, omdat geperste brokken anders verteerd zouden worden dan krokante brokken. Of op een andere snelheid. Het is waarschijnlijk zo dat geperste brokken over het algemeen sneller uitelkaar vallen in de maag, maar dit is niet erg. Net zoals mensen yoghurt met muesli kunnen eten, waarbij de yoghurt al vloeibaar is en de muesli nog “uitelkaar moet vallen”, kunnen honden ook prima verschillende soorten voeding in één maaltijd eten. En voor krokante en geperste brokken geldt ook nog dat ze uit ongeveer dezelfde ingrediënten bestaan, die op dezelfde manier verteerd worden zodra ze eenmaal in de darm zitten.

Hoe zit het met gestoomde brokken?
Daarvoor geldt hetzelfde. Gestoomde brokken zijn eigenlijk ook gewoon krokante brokken. En hetzelfde geldt voor andere soorten droogvoer, zoals semi-moist-brokken en luchtgedroogd voer.

Wat is het grootste risico van verschillende soorten brokken mengen?
Dit risico zit ‘m vooral in het wennen aan nieuwe brokken. Of dit nou een ander soort brok (geperst/krokant) is of niet. Honden met een goede darmflora en gezond verteringsstelsel zullen geen problemen hebben met de overstap, zelfs als ze van ene je op de andere dag volledig op de nieuwe brokken worden gezet. Maar er zijn honden die heel gevoelig zijn voor de overstap. De hond kan dan buikpijn en/of slechte ontlasting krijgen bij de overstap. Als je dit merkt, doe de overstap dan langzamer, of met behulp van supplementen zoals probiotica en verteringsenzymen.

Er zijn ook honden die geperste brokken überhaupt niet goed verdragen, of juist krokante brokken niet. Ook dan kan het mengen van de brokken problemen geven.

Kortom: er zijn honden bij wie het mengen van verschillende soorten brokken verteringsproblemen geven. Dit heeft dan meestal te maken met gevoeligheid voor wennen aan nieuwe voeding of met het niet goed verdragen van één van de brokken.

Hoe zit het met natvoer, rauwvoer en gekookt voer?
Voor de meeste honden geldt dat ze dat prima verteren als dit gecombineerd wordt met brokken. Het is een mythe dat rauwvoer alleen gecombineerd kan worden met geperste brokken. (In het boekje Rauwvoer voor de hond vind je hier meer informatie over)

Celtic Connection gestoomde brok en Darf geperste brok

Eén reactie

  1. Anoukje

    Hallo Meike, wat is een goede manier om
    (tijdelijk) over te stappen van een brok naar nat, gesteriliseerd voer? Is het ook mogelijk om na deze periode over te gaan op een andere brok of is dit te veel van het goede? Betreft een gevoelige hond. Er gaan idd veel verschillende verhalen rond hierover.
    Alvast bedankt!

    1. Voerwijzer Meike

      Voor de meeste honden zal het geen probleem zijn om dat in één keer te doen. Maar als je hond een gevoelig maagdarmstelsel heeft, of als je het risico niet wil lopen dat het de darmen verstoort, kun je de overstap doen door bijvoorbeeld vijf dagen lang maaltijden te geven met steeds iets minder brokken en steeds iets meer natvoer.