Darmflora op alleen brokken vs aanvulling met gekookt vlees

Datum: 25 juni, 2017
Laatst bijgewerkt: 25 juni, 2017

De darmflora van honden verandert na een overgang van brok naar grotendeels gekookt vlees, maar verandert ook weer snel terug als de hond weer alleen brokken krijgt. Dit blijkt uit nieuw onderzoek, waarbij verschillen gevonden werden tussen de darmflora op alleen brokken en de darmflora op voornamelijk gekookt vlees.

De darmflora van de hond komt steeds meer in de belangstelling van onderzoekers. Na twee eerdere onderzoeken naar het verschil in darmflora op rauwe vleesvoeding versus droogvoer, is er nu opnieuw onderzoek gedaan naar de darmflora op verschillende soorten voeding. In dit nieuwe onderzoek is ook gekeken naar de veranderingen die plaatsvinden binnen een week na de voedingsverandering.

Het onderzoek
11 gezonde huishonden kregen zeven weken lang brokken en gekookt rundergehakt in verschillende ratio’s.

Week 1 en 2: 100% brokken
Week 3: 61% brok en 39% vlees (75% / 25% op calorie-basis)
Week 4: 34% brok en 66% vlees (50% / 50% op calorie-basis)
Week 5: 15% brok en 85% vlees (25% / 75% op calorie-basis)
Week 6 en 7: 100% brokken

Brokken: Labb Adult
Vlees: gekookt runderspiervlees met vetweefsel, geschikt voor humane consumptie. Het vlees is gekookt, omdat dan de bacteriën in de voeding zelf geen rol kunnen spelen. Het ging de onderzoekers om de ratio’s in vet, eiwit, koolhydraten en vezel.

Brok vs 85% gekookt vlees gaf significante verschillen
De verschillen tussen de darmflora’s op de menu’s met alleen brokken en de menu’s met 39% en 66% brok waren erg klein en niet significant (kunnen dus op toeval berust zijn volgens de statistiek). De oorzaak hiervan kan zijn dat de menu’s teveel op elkaar leken met een behoorlijk deel brokken, of dat de darmflora meer tijd nodig heeft om zich aan te passen.

Tussen de darmflora’s op het menu met alleen brokken en het menu met 85% vlees waren wel significante verschillen. Het menu met 85% vlees zorgde voor onder andere:

  • lagere bacterie-diversiteit 
  • ontlasting was minder zuur
  • meer Clostridia hiranonis
  • minder Faecalibacterium prausnitzi
  • meer isovaloric acid
  • meer Dorea, Erysipelotrichaceae, Roseburia


Verklaring van de resultaten

De veranderingen komen waarschijnlijk doordat er minder vezels, meer eiwit en meer vet in het rundvlees zitten.

  • Meer vet zorgt voor meel gal-uitscheiding en gal is antibacterieel.
  • Minder vezels betekent minder voeding voor de vezeletende bacterien, zoals Faecalibacterium prausnitzi
  • Meer eiwit zorgt mogelijk voor meer onverteerd eiwit in de dikke darm, en daar wordt het onverteerde eiwit door bacterien omgezet naar isovaloric acid. De relevantie hiervan weten we niet, want invloed op de gezondheid hiervan bij honden is onbekend
  • Minder Clostridia hiranonis inzit, kan komen door het hoger vetgehalte, deze bacterie “eet” gal.

De lagere diversiteit komt volgens de onderzoekers eerder door veranderingen in eveness (hoe gelijk de hoeveelheden per bacteriesoort zijn) dan door het hoeveel bacteriesoorten er aanwezig zijn (richness).

Als er (gekookte) kvv met bot/kraakbeen en/of vacht was gebruikt, waren de resultaten mogelijk anders geweest. Uit een onderzoeken met cheeta’s bleek dat kraakbeen en vacht hetzelfde effect als vezels kunnen hebben.

Zodra de honden weer teruggingen op 100% brokken, werden de veranderingen al weer snel grotendeels ongedaan gemaakt.

Een opvallend resultaat vinden de onderzoekers dat de hoeveelheid bacteriodetes niet toenam op het menu met 85% vlees. Bacteroidetes worden gelinkt aan overgewicht en bij mensen neemt de hoeveelheid van deze bacterien toe op een dieet met weinig vezels, veel dierlijk eiwit en veel vet. Volgens mij is het niet verrassend dat 85% vlees geen toename van Bacteroidetes gaf, omdat uit recent onderzoek bleek dat bij honden deze bacterie juist toeneemt op een koolhydraatrijk dieet.

Wat kunnen we nu met dit onderzoek?
Er zijn volgens mij geen concrete goed/slecht-adviezen te halen uit dit onderzoek. De onderzoekers formuleren de relevantie zo: “Results of this study can aid in the understanding of how diet changes influence the faecal microbiota and metabolite content on a short-term basis. Long-term studies are required to investigate potential implications for canine gut and general health

Download pdf

Bron:
Herstad, K.M.V., et al. “A diet change from dry food to beef induces reversible changes on the faecal microbiota in healthy, adult client-owned dogs” BMC Veterinary Research (2017) 13:147

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie