The Raw Feeding Community deed onderzoek naar de verteringssnelheid van brok en van rauwe vleesvoeding. Hieruit bleek dat ongemalen rauwe vleesproducten langzamer verteerd worden dan geëxtrudeerde brokken. Er zat een behoorlijk verschil in tijdsduur.
Het onderzoek in het kort
Hond krijgt twee maaltijden, waar barium doorheen gemengd is. Barium is een stofje die je goed kunt zien in een röntgenapparaat. Vervolgens werd de vertering elk uur bekeken tot 5 uur na de maaltijd.
Maaltijd 1
2 cups brokken Science Diet Large Breed Adult, gemixt met ½ cup blikvoer Science Diet I/D.
Maaltijd 2
1 cup gemalen bizon en pens, 1 cup kippenmaagjes en 1 drumstick (het onderste gedeelte van een kippenbout). De drumstick werd voor de helft opgegeten door de hond.
Het resultaat
Na 30 minuten
Je ziet aan de linkerkant van de afbeeldingen de maag die vol eten (met barium) zit. De linkerafbeelding is de maag met brokken en de rechterafbeelding is de maag met rauw vlees. Van de brokkenmaaltijd gaat al een klein beetje uit de maag naar de dunne darm. De rauwe maaltijd zit nog helemaal in de maag, nog niks naar de dunne darm.
Na een uur
Het verschil is goed zichtbaar. De maag met brokken (links) wordt al wat kleiner (smaller) en er zit veel meer voedsel in de dunne darmen.
Na twee uur
De maag met brokken (links) is duidelijk minder vol en de darmen zijn al flink gevuld. De dikke darm is al bereikt. De maag met rauwe voeding zit nog vol. In de linkerafbeelding (maag met rauw vlees) zie je een heel klein wit stipje linksonderin de maag, dit is een stukje bot.
Na drie uur
De brokkenmaaltijd heeft de maag bijna helemaal verlaten (links) en zit in de dunne darm en een beetje in de dikke darm. De maag met vlees is nog niet leeg (rechts) en is ook nog groter dan de “brokkenmaag”.
Na vier uur
Nog steeds zit er voedsel in de maag na het eten van rauw vlees, het stukje bot is ook nog niet verteerd. Ook zit er voedsel in de dunne en dikke darm. De brokkenmaaltijd zit al grotendeels in de dikke darm, waar er vocht onttrokken wordt.
Na vijf en een half uur
Beide afbeeldingen zijn van de rauwe maaltijd. Het grootste gedeelte van de maaltijd zit nu in de dikke darm. De maag is bijna leeg, je ziet nog steeds het kleine stukje onverteerde bot. Deze heeft kennelijk meer tijd nodig om verteerd te worden.
Conclusie
En wat is de conclusie? Heeft de hond nu een grotere kans op een maagtorsie op deels ongemalen rauwe voeding? En wordt de voeding beter opgenomen bij een langzamere vertering?
Maagtorsie
Het is niet duidelijk of de tijdsduur van het hebben van een volle maag een factor is bij een maagtorsie. Een theorie is dat de sterkte van de maagspier een grote rol speelt, en bij een langere verteringsduur zou die “beter getraind” kunnen zijn. Dat zou betekenen dat ongemalen rauwe vleesproducten voeren juist het risico op een maagtorsie verkleint.
Opname van voedingsstoffen
Een langere verteringsduur betekent niet dat de voedingsstoffen beter (of slechter) worden opgenomen. In de maag worden de voedingsstoffen niet opgenomen, alleen verteerd. Verteren betekent dat de voedingsstoffen in zulke kleine stukjes wordt geknipt dat ze in de darmen opgenomen kunnen worden. De tijdsduur in de maag zegt dus weinig over de opname van de voeding.
De conclusie van het oorspronkelijke artikel
Het oorspronkelijke artikel ging over de stelling dat je rauw en brok niet tegelijk mag voeren, omdat brok langzamer verteerd wordt. Dit experiment toont aan dat brokken niet (altijd) langzamer verteerd worden dan een (deels) ongemalen rauwe vleesmaaltijd. Als het de overstap van brok maar rauw makkelijker maakt voor je hond, dan kun je dat dus prima doen door steeds meer iets kvv door de brok te mengen.
Het hele (Engelstalige) artikel kun je hier vinden:
En wat is dan de conclusie? Heeft de hond een grotere kans op een maagtorsie op deels ongemalen rauwe voeding? En wordt de voeding beter opgenomen bij een langzamere vertering?
Maagtorsie
Het is niet duidelijk of de tijdsduur van het hebben van een volle maag de belangrijkste factor is bij een maagtorsie. Een theorie is juist dat de sterkte van de maagspier een grote rol speelt, en bij een langere verteringsduur zou die "beter getraind" kunnen zijn.
Opname van voedingsstoffen
In de maag worden de voedingstoffen niet opgenomen, alleen verteerd. Verteren betekent dat de voedingsstoffen in zulke kleine stukjes wordt geknipt dat ze in de darmen opgenomen kunnen worden. De tijdsduur in de maag zegt dus weinig over de opname van de voeding.
De conclusie van het oorspronkelijke artikel
Het oorspronkelijke artikel ging over de stelling dat je rauw en brok niet tegelijk mag voeren, omdat brok langzamer verteerd wordt. Dit experiment toont aan dat dit niet (altijd) het geval is. Als het de overstap van brok maar rauw makkelijker maakt voor de hond, dan kun je dat dus prima doen door steeds meer iets kvv door de brok te mengen.