Acana Heritage vervangt Acana Classic

Datum: 12 mei, 2016
Laatst bijgewerkt: 5 november, 2020

De Acana Classic-varianten zijn vernieuwd en worden onder een nieuwe naam op de markt gebracht: Acana Heritage. Het gaat om de volgende voedingen:

Oude variant Nieuwe variant
Acana Puppy Small Breed Acana Heritage Puppy Small Breed
Acana Puppy & Junior Acana Heritage Puppy & Junior
Acana Puppy Large Breed Acana Heritage Puppy Large Breed
Acana Adult Small Breed Acana Adult Heritage Small Breed
Acana Chicken & Burbank Potato Acana Heritage Cobb Chicken & Greens
Acana Adult Large Dog Acana Heritage Adult Large Dog
Acana Light & Fit Dog Acana Heritage Light & Fit Dog
Acana Senior Dog Acana Heritage Senior Dog
Acana Sport & Agility Dog Acana Heritage Sport & Agility Dog

Wat is er veranderd?
In de Heritage-lijn zijn de volgende dingen veranderd:

  • Er zit meer vers vlees. 33% van het vlees in de brok is vers toegevoegd.
  • Het is smakelijker gemaakt door gevriesdroogde lever toe te voegen
  • Het bevat meer ingredienten die rijk zijn aan bepaalde voedingsstoffen, waardoor alleen nog zink toegevoegd is als supplement
  • Er zit niet meer dan 30% koolhydraat in
  • De granen zijn vervangen door linzen en erwten, omdat deze peulvruchten voor een minder sterke suikerspiegelschommeling zorgen.

Overstappen van Classic naar Heritage?
Het zijn geen hele grote veranderingen in de samenstelling. Er zit bijvoorbeeld nog ongeveer evenveel eiwit en vet in en een groot deel van de ingrediënten is hetzelfde. De meeste honden zullen geen problemen hebben met de overstap van Classic naar Heritage, alleen bij honden met zeer gevoelige darmen is het aan te raden om de overstap toch gradueel te doen.

Wanneer zijn ze verkrijgbaar?
De Heritage-brokken zijn bij Champion Petfoods Benelux, de importeur en distributeur van Acana in Nederland en Belgie, al verkrijgbaar. Dit betekent dat dierenwinkels en webshops ze al kunnen bestellen. Veel winkels zullen nog een voorraadje van de Classic-brokken hebben, maar langzaam zullen steeds meer winkels de Classic-brokken vervangen door de Heritage-brokken.

Eén reactie

  1. wendyboot

    Ik geef mijn 15 maanden oude golden retriever Acana Heritage Adult Large Dog maar ik merk dat hij zachte ontlasting heeft en ook heel veel (ik heb al 20 jaar retrievers maar dit nog nooit zo meegemaakt). Mijn andere retriever is net over op ander voer na Acana senior ivm gewrichtsklachten dus ik kan het niet vergelijken.

    Ik overweeg over te stappen maar weet niet zo goed op welke ander brok (Acana) of wellicht een heel ander merk.

    1. Voerwijzer Meike

      Je zou Acana Classics kunnen proberen. Die bevatten iets minder eiwit, en het kan zijn dat de hoeveelheid (verhit) eiwit te hoog is voor je hond. Je kunt dan eventueel kiezen voor andere eiwitbronnen/diersoorten, omdat ook een intolerantie voor een eiwit/diersoort voor slechtere ontlasting kan zorgen. Een ander merk proberen kan ook. Misschien dat dit artikel je daarbij kan helpen: https://voerwijzer.com/goede-alternatieven-voor-orijen-en-acana/

  2. Jeannette

    Sinds de Classic Adult is vervangen door Heritage serie heeft mijn hondje (5,5 kg) last van allergische reacties (jeuk, anaalklieren, overgevoelig voor aanraking (aaien/borstelen etc.), persdrang zonder ontlasting, maar ook lichte gewichtsafname. Er lijkt alsof er iets (?) veranderd aan de samenstelling waar hij dus kennelijk niet goed op reageert.
    Ben benieuwd of meerdere mensen dergelijke ervaring mee hebben.

  3. Kim

    Hallo Meike, ik heb nog even een vraag over het introduceren van de geëxtrudeerde brok van Acana. Mijn hond krijgt nu Haaks Barf en het gaat goed.
    Ik lees veel verschillende adviezen aangaande het wisselen van voer. Kan ik bijv kvv en Acana op 1 dag geven? Moet ik het mengen? Hij krijgt nu 6x pd een klein beetje kvv. Moet ik bijv 3x pd kvv en 3x pd Acana geven? Of 6x pd kleine beetjes Acana? Pffff zoals je begrijpt zie ik door de bomen het bos niet meer.
    Bij voorbaat mijn dank.
    Groet,
    Kim

  4. Voerwijzer Meike

    Hoi Kim, ik zou als ik jou was overstappen naar een andere kvv en een andere brok. Want wellicht is een andere samenstelling kvv wel geschikt voor je hond. Farmfood bevat bijvoorbeeld geen bot en pens is voor sommige honden laxerend. Wat ik zou doen is bijvoorbeeld Barfmenu Eend proberen. Qua brokken kun je goed Acana proberen. Je kunt eerst de kvv vervangen met Barfmenu Eend, en eventueel dit een week lang alleen voeren (geen brokken dus erbij) en dan langzaam de geextrudeerde brok introduceren. Succes!

  5. Kim en Marcel

    Beste Meike,
    Allereerst complimenten voor jullie mooie, informatieve site! Ik heb een vraag. Onze 7 maanden oude pup krijgt vanaf het begin Farm Food. Dit kreeg hij ook bij de fokker. Hij heeft een giardia besmetting gehad en op advies van Farm Food zijn wij toen voorzichtig begonnen met Rundvlees compleet om langzaam over te schakelen op Pens en Hart compleet. Dit een aantal weken gedaan om een goede darmflora op te bouwen. Daarna zijn we ook in overleg met Farmfood wat brokken van hun gaan voeren omdat dit soms makkelijker is. De hond ziet er goed uit, glimt, eet goed, is blij, actief enz enz. Ook is hij nog zeker 4 maal getest op giardia en deze zijn steeds negatief gelukkig. Het probleem is dat hij op de één of andere manier nog nooit stabiele, goede ontlasting heeft gehad. Vaak is het eerste deel goed, maar het laatste deel wat slapper.

    Ruim een week geleden kreeg hij over de gehele lijn slappere ontlasting (GEEN waterdunne diarree) en uiteraard heb ik hem meteen weer laten testen op giardia, dit is negatief. In overleg met FarmFood heb ik hem 10 dgn op Pens en hart compleet gezet, totdat hij hele kleine beetjes slappe ontlasting kreeg en wat persdrang. Na een bezoek aan de dierenarts, bleek zijn dikke darm iets opgezet en zat 1 van zijn anaalklieren voor de 3e keer vol. Hij heeft een ontstekingsremmer gekregen en wat pillen voor 5 dgn. Ik ben in principe tevreden over Farm Food en de hulp die ik heb gekregen, maar hun voer lijkt toch niet 100% geschikt voor mijn hond. Want zijn ontlasting is nog nooit helemaal goed geweest. Ook heeft hij altijd ontzettend veel ontlasting, zeker 4 tot 5 x per dag.

    Nu ben ik na een lange zoektocht uitgekomen op Acana Largebreed. Nu lees ik verschillende verhalen over overstappen van voer. Wat is jouw advies hierin? Hij krijgt nu nog steeds Pens en Hart compleet en de classic brokken. Zijn ontlasting is al een stuk verbeterd, maar nog niet goed. Ik wil dus na de medicijnen en als zijn ontlasting weer enigszins “normaal” is overstappen van kvv en een geperste brok naar een geëxtrudeerde brok. Moet ik dat in 1 keer doen?
    Bij voorbaat mijn dank voor het lezen van het hele verhaal en je reactie.
    Groet,
    Kim

  6. Marijke

    3 maanden geleden is mijn hond overgestapt van Farm Food zalm naar Acana prairie poultry. Dit omdat hij veel last van zijn anaalklieren had. Nu heeft hij opeens blaasklachten (struviet). Kan dat aan de Acana liggen?
    Tweede vraag:
    Van de dierenarts heeft hij nu RC Urinary gekregen, maar nu spelen zijn anaalklieren weer op. Daarnaast wil ik hem graag meer kwaliteit voer geven. Heeft iemand tips?

    Graag advies wat te doen.

    1. Voerwijzer Meike

      Ja, het zou aan Acana kunnen liggen, bijvoorbeeld als Acana zorgt voor een meer alkalische urine dan Farmfood, of doordat hij minder drinkt op Acana bijvoorbeeld door minder zout in de voeding.

      Kijk eens of rauwe vleesvoeding een optie voor je is, anaalklierproblemen en struviet kunnen vaak makkelijk opgelost worden met deze voeding.

  7. Michelle

    Goedenavond Meike,

    Via een vriendin ben ik gewezen op je website. Mijn complimenten.
    Ik heb een jachthond van 35 kg, ik doe erg veel met hem en hij verbrand erg snel. Hij staat momenteel op de Royal Canin Sensitive brok. Hij poept behoorlijk veel, wel goede ontlasting overigens. Maar als ik zie hoeveel ik hem moet voeren om hem op gewicht te houden begin ik steeds meer twijfels te krijgen en wil ik graag Acana proberen.

    Alleen nu zit ik erg in dubio. Moet ik dan gaan voor een Adult Large variant? Of is de sports dan aan te raden?

    Dan heb ik ook nog een vraag over mijn kater. Hij is aangereden geweest als kitten, is bijna 2 jaar en komt alleen in de tuin. Nu wil ik hem evt ook overzetten op Acana. Alleen is hier een Mobility variant van? Deze krijgt hij nu ook van de Royal Canin ivm zijn gewrichten en het glucosamine wat in die voeding zit. Heeft Alcana hier een soortgelijk iets van?

    Ik hoor graag!

    Met vriendelijke groet,
    Michelle

  8. Wilma

    Hallo , ik heb door alle berichten en informatie hier een antal opties voor de hond die wij volgende week gaan krijgen.
    Hij is 16 weken, kruising labrador en spaanse mastin.
    Hij krijgt nu Royal Canin….
    Ik twijfel tussen Applaws dog chicken large breed, DLG Passion High in Protein/Grain Free en Acana heritage puppy large breed….
    Kun u mij adviseren of hebt u een beter alternatief van deze prijsklasse?
    Alvast bedankt 🙂

  9. Martinus

    Beste Meike,

    Ons gezonde actieve hondje moet van Acana Heritage Cobb Chicken and Greens meer dan het dubbele eten qua aanbevolen hoeveelheid om op gewicht te blijven (en ze is nogsteeds iets te dun). Er is aanbevolen om haar op Acana sport and agility te zetten, echter deed ze het op ander rijker voer zoals Orijen niet goed (dunne ontlasting). Welke brok raad jij aan voor een zeer actieve (maar niet werkende/sportende) jonge hond die moeilijk op gewicht blijft?

    1. Voerwijzer Meike

      Verteert hij het eten wel goed? Is de ontlasting stevig? Anders kun je kijken of het beter gaat als je aan de maaltijden toevoegt: Bone broth, verteringsenzymen en/of rauwe vleesvoeding.

      Een high energy brok met minder eiwit dan Orijen en Acana Sport & Agility, met ook een goede samenstelling, is Essential Foods Stamina.

  10. arend

    Hoi Inge,

    Ja alle varianten van Acana zijn vrij recent veranderd. De oude Acana-brok voor pups van grote rassen, bevatte inderdaad net wat teveel calcium. De huidige bevat met 1,4% calcium een prima calciumgehalte voor pups.

    Ja ook Acana Classics en Acana Wild Prairie en misschien nog wel andere varianten zijn ook geschikt voor pups, die kun je ook prima voeren. Of Acana Puppy Large Breed afwisselen met een andere Acana-variant, afwisselen is altijd goed 🙂 (ok, tenzij je met iets heel ongezonds wil afwisselen natuurlijk :p)

  11. Inge

    Beste Meike,

    Ik zit al een tijdje te kijken op deze site, maar toch is het me niet helemaal duidelijk. We hebben momenteel een kruising van 32kg van 4 jaar die op acana large breed staat waar we erg tevreden over zijn.

    We krijgen over 2 weken een pup van dan 14 weken (ze zal zo’n 30kg volwassen worden). Ze krijgt bij de fokker vers vlees, helaas kan ik zelf absoluut niet tegen de geur hiervan, en vandaar ook de keus voor brok.

    Het liefst zou ik de acana heritage large breed aanschaffen en volgens berekeningen kom ik zo rond de 1.4% calcium uit. Nu lees ik her en der (volgens mij oudere berichten) dat op acana niet goed word gereageerd en calcium toch wat te hoog is? Is dit voornamelijk op de ‘oude’ acana gebaseerd?

    En er zijn een paar berekeningen voor de pup bij andere acana versies (niet speciaal voor pups) is dit wbt samenstelling ook geheel geschikt voor pups?

    Met vriendelijke groet,

    Inge

    1. seniek

      Beste Meike,
      Ik wil graag weten of in de Acana Heritage Puppy Large Breed ,,vleesmeel,, wordt gebruikt. Ik heb begrepen dat er dan ook vaak extra chemische toevoegingen zitten in de brok.
      Weet jij hierop het antwoord?
      Bedankt alvast!

      1. Voerwijzer Meike

        Ja Acana bevat ook vleesmeel. Vleesmeel moet nadat het gemaakt is, bewaard worden. Om ervoor te zorgen dat het goed blijft, worden er minder gezonde conserveringsmiddelen gebruikt. Acana zou eigen vleesmeel gebruiken en vrij zijn van deze ongezonde conserveringsmiddelen. Er zijn weinig brokken die geen vleesmeel (en geen geïsoleerd plantaardig eiwit, wat ook bewerkt is en bewaard moet worden) bevatten.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie