Diervoedingsverpakkingen – wat vindt de consument belangrijk?

Datum: 31 juli, 2012
Laatst bijgewerkt: 21 mei, 2017

Prins Petfoods deed onderzoek naar de wensen van consumenten omtrent de verpakking van brokken; welke termen spreekt ze aan en hoe belangrijk is de informatie op de verpakking?


Voor consumenten is het niet altijd eenvoudig wanneer je voor een schap staat om een keuze uit het enorme productaanbod te maken. Leveranciers proberen door middel van zowel afbeeldingen, kleuren, verpakkingsvormen als teksten de consument over te halen om juist hun product te kopen. Door middel van innovatieve ontwikkelingen proberen leveranciers zich te onderscheiden. Deze trend is ook te zien in de diervoedingsbranche. Maar in hoeverre zijn deze elementen van invloed op het aankoopgedrag van de consument?

Analyse van verpakkingen
In dit onderzoek zijn alle droogvoerproducten (brokken) van 22 hondenvoedingsmerken en 18 kattenvoedingsmerken uit het midden- en hoog segment welke op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn, geanalyseerd.

Prins Petfoods maakt veelal gebruik van claims die zich richten op de gezondheid van het dier. Sommige fabrikanten maken meer gebruik van claims die zich richten op de aan- of afwezigheid van voedingsstoffen in de voeding. De meeste voedingsfabrikanten plaatsen op de verpakkingen van hondenvoeding de leeftijd, soort en grootte van de hond. Bij de geperste producten komt ook de claim ‘natuurlijk’ op bijna 80% van de verpakkingen voor. Bij kattenproducten wordt de leeftijd van de kat in de meeste gevallen op de verpakking geplaatst, daarnaast wordt bij bijna 60% van deze verpakkingen de smaak van het product op de verpakking gezet.

Onderzoek onder katten- en hondeneigenaren
Aan het onderzoek, dat plaatsvond in juli 2012, deden ruim 1500 Nederlandse deelnemers mee. Het onderzoek bestond uit een enquete.

Uit dit onderzoek blijkt dat:
– 58% van de respondenten de informatie op de verpakking lezen om een productkeuze voor hun hond of kat te maken
– 85% van de consumenten de gegeven informatie op de verpakking belangrijk vindt
– meer dan 90% van de respondenten gezonde voeding voor hun huisdier belangrijk vindt
– de helft van de respondenten over voeding nadenkt voor het betreden van de winkel
– 36,3% zich niet laat leiden door degene die advies geeft
– de respondenten met een hond zich meer laten leiden door degene die advies geeft, dan de respondenten met een kat
– 75% van de respondenten de smaken van vlees aantrekkelijk vindt op de verpakking

Het blijkt dat claims met betrekking tot de gezondheid van een dier, zoals ‘voor een sterk en gezond gebit’ en ‘ter ondersteuning van de gewrichten’, in 90% van de gevallen meer aanspreken dan claims met betrekking tot de voedingsstoffen (bijvoorbeeld ‘met omega 3 en 6’). Ook wanneer gebruik wordt gemaakt van termen zoals ‘natuurlijke ingrediënten’ spreekt dit bij het merendeel (84,9%) van de respondenten aan. Claims die niet worden begrepen, zoals ‘met Taurine’,  ‘met Fructo-oligosachariden’ en ‘met L-Carnitine’, spreken minder aan bij de respondenten. De claim ‘zonder geur-, kleur-, en smaakstoffen’ spreekt bij het merendeel (82,7%) van de respondenten wel aan.

Misleidend vleesaandeel
Sommige diervoedingsfabrikanten van droogvoedingen claimen op hun verpakkingen dat de voedingen een vleesaandeel van 70% of 80% hebben. “Zij gebruiken bijvoorbeeld kip als vers product met een vochtpercentage van 70%. Vocht levert geen belangrijke voedingstoffen, zoals eiwitten, en verdampt voor het grootste gedeelte in de bereiding en het droogproces van de voeding. 1 kg gedroogd vlees bevat 950 gram hoogwaardige voedingstoffen, terwijl 1 kg niet gedroogd vlees slechts 300 gram voedingstoffen levert. In de praktijk betekent dit dat het totale versvleesaandeel vóór het droogproces de hoeveelheden zijn welke op de verpakkingen staan vermeld. Hierdoor lijkt het vleesaandeel hoog. Dit kan de consument op het verkeerde been zetten,” aldus Mulders. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) buigt zich op dit moment over de claims, om zodoende in de toekomst misleiding van de consument te voorkomen.

Gerelateerd nieuwsbericht: /nieuws/wat-staat-er-op-de-zak

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie