Onderzoek wijst uit dat bepaalde soorten van de Clostradia, een darmbacterie-soort, voedselallergie kan bestrijden.
Het onderzoek
Cathryn Nagler en haar collega’s van de University of Chicago deden onderzoek bij muizen. Muizen die steriel waren gehouden en bijna geen darmbacterien hadden, en muizen die een antibiotica-kuur hadden gehad, kregen pinda’s te eten. Er ontstond een sterke immuunrespons, dat betekent dat het lichaam tegen deze voeding gaat ‘vechten’. Muizen met een gewone darmflora kregen een veel minder sterke immuunrespons na het eten van pinda’s. De muizen die daarna een mix van goede clostridium-bacteriën toegediend kregen, verdween de gevoeligheid voor pinda’s. Een andere groep muizen kreeg andere probiotische darmbacteriën, namelijk bacteroïdes, toegediend. Dit had geen effect op de gevoeligheid voor pinda’s. Dit wijst er op dat de clostridium-bacteriën een unieke beschermende rol heeft tegen voedsel-allergenen.
De reactie op de Clostridium-mix
De goede Clostridium-bacteriën zetten de immuuncellen aan om veel IL-22 aan te maken. Dit zorgt voor een dikkere slijmlaag tegen de darmwand, die voorkomt dat er allergenen door de darmwand in de bloedstroom terecht kunnen komen.
Clostridium-bacteriën
Clostridium-bacteriën zijn gangbare darmbacteriën en de goede soorten, zoals Clostridium Butyricum, staan al langer bekend als werkzaam probioticum tegen voedselallergieën en darmklachten. Er zijn ook probiotica-pillen te koop met Clostridium Butyricum. Niet alle bacteriën van het Clostridium-geslacht zijn probiotische bacteriën. Bekende ziekmakende Clostridium-bacteriën die bij honden soms voorkomen zijn Clostridium Difficile en Clostridium Perfringens.
Conclusie en Advies
De enige conclusie die hier echt uit getrokken kan worden is dat muizen die de Clostridium-mix krijgen minder gevoelig zijn voor allergenen, maar vermoedelijk geldt dit voor alle zoogdieren en voedsel-allergenen in het algemeen. Om dit te bevestigen is er meer onderzoek nodig. De onderzoekers zeggen tenslotte dat het vermeerderen Clodostrium-bacteriën, bijvoorbeeld door het eten van gefermenteerde voeding zoals yoghurt, kan helpen bij het voorkomen of behandelen van voedselallergie.
————————————————-
Bronnen
University of Chicago Medical Center. “Gut bacteria that protect against food allergies identified.”
ScienceDaily, 25 August 2014.
www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140825152016.htm
Rosen, M. Gut bacteria may prevent food allergies.
https://www.sciencenews.org/article/gut-bacteria-may-prevent-food-allergies
PR Newswire. Good Clostridia in the gut protect from allergy and auto immunity. 23 december 2010.
www.prnewswire.com/news-releases/good-clostridia-in-the-gut-protect-from-allergy-and-autoimmunity-112389259.html
Een interessant artikel als reactie op het nieuws over dit onderzoek: http://mrheisenbug.wordpress.com/2014/09/08/clostridia-food-allergies-excellent-news-silly-conclusions
Wel gericht op mensenvoer, maar erg interessant.