Uit onderzoek blijkt dat katteneigenaren te weinig op de hoogte zijn van de problemen rondom gebitsproblemen en de preventie ervan. Ook voeding speelt een rol bij het voorkomen van gebitsproblemen.
Door studenten van de opleiding Dier- en gezondheidszorg van de CAH Dronten is in het kader van een afstudeeronderzoek middels een online enquête onderzoek gedaan naar de kennis, houding en gedrag van katteneigenaren ten opzichte van gebitsproblemen bij katten. De online enquête is ingevuld door 445 respondenten, wat genoeg is om te kunnen zeggen dat de resultaten kloppen voor alle katteneigenaren in Nederland.
Gebitsproblemen en voeding
Tweederde van de respondenten (iedereen die de enquête invulde) weten dat voeding van invloed kan zijn op een gezond gebit. Dat met het geven van brokvoeding alleen gebitsproblemen niet worden voorkomen, weet maar 40% van de respondenten. Katteneigenaren zeggen voornamelijk dat het voeren van brokken de beste preventie is voor gebitsproblemen, en 96% van de katteneigenaren voert dan ook brokvoeding.
Overige resultaten
– de meeste katteneigenaren denken dat gebitsproblemen bij 40%-45% van de katten voorkomt, terwijl 75% van de katten gebitsproblemen hebben.
– 10% van de respondenten weet dat gebitsproblemen een bijdrage leveren aan nierproblemen en hart- en vaatziekten.
– 9% van de katteneigenaren poetst de tanden van zijn kat. De meeste respondenten zeggen dat ze het niet nodig vinden of dat de kat het niet toelaat.
Conclusie
De conclusie die gesteld wordt is dat het voornamelijk van belang is om de houding van katteneigenaren te veranderen. Het aanvullen van kennis is ook belangrijk, maar de katteneigenaren moeten wel het nut gaan inzien van een goede gebitsverzorging. De gedragsverandering zou het beste beïnvloed kunnen worden door de dierenarts of de dierenwinkel. Foldermateriaal lijkt de beste methode hiervoor, zodat de katteneigenaar de informatie kan teruglezen.
Bron
Deze informatie komt uit het artikel Onderzoek gebitsproblemen toont aan: houding eigenaren moet veranderen, uit de Nieuwsbrief Katten & Gedrag, juli 2012 van www.kattengedragstherapie.nl.
Meer lezen over voeding en het kattengebit
Botten om te knagen – gebitsreiniging op de site BARF natuurlijk!
Dental disease (engelstalig) op de site catinfo.org
Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten