Onderzoekers vonden indicaties van een verbeterde darmgezondheid in teven die gevoerd werden met brok met koolhydraten uit naaldbomen.
Deze koolhydraten heten GGMO's (galactoglucomannan oligosaccharides) en worden gehaald uit houtsnippers, een afvalproduct uit de hout-industrie. De houtsnippers worden behandeld met hitte, hoge druk en water om ze te scheiden in cellulose (vezels) en hemicellulose koolhydratem zoals GGMO's.
Hoe komen ze er nou bij om dat te gaan onderzoeken? Dat heeft met geld te maken: een fabrikant van houtproducten vroeg de Agricultural Research Service (ARS) om een nieuw gebruik van de koolhydraten uit zijn houtsnippers te onderzoeken. Dit leidde tot een onderzoek naar de functionaliteit van GGMO's in hondenvoer.
Zes gezonde teven kregen brokken gevoerd met verschillende hoeveelheden (0.5%-8%) GGMO's in plaats van een 'gewone' bron van ruwe vezel, of met brokken met 'gewone' ruwe vezels en zonder GGMO's. Analyses van de ontlasting toonden dat een verhoogd percentage GGMO's over het algemen werd geassocieerd met significante aanwijzingen van gezonde darmen, inclusief een grotere hoeveelheid bifidobacterium-populaties. Wat die gewone ruwe vezels zijn, en welke andere 'significante aanwijzingen' er gevonden werden wordt helaas niet in het artikel genoemd.
Betekent dit nu dat een brok met naaldbomen beter is dan een brok zonder naaldbomen? Nee. Ik heb het onderzoek niet gezien, maar uit het artikel op petfoodindustry.com blijkt dat het om een commercieel ondezoek gaat. Degene die betaalt voor het onderzoek, heeft er baat bij dat er een nieuw doel wordt gevonden van restproducten, waar hij geld mee kan verdienen. Wetenschappelijk onderzoek betekent niet per definitie dat de conclusies van de onderzoekers kloppen, en zeker bij een commerciele insteek moet je extra kritisch kijken naar de conclusies.
naaldbomen kunnen abortussen veroorzaken! in de middeleeuwen gebruikte vrouwen de takken hiervoor.