Gisteravond werd er een nieuwe unieke rauwe vleesvoeding gepresenteerd: Energique Raw Veterinary Diets. Uniek is dat deze voedingen rauw en toch bacterie-vrij zijn, doordat het HPP-behandeld is. In deze voedingslijn zitten zes voedingen die speciaal geformuleerd zijn om in te zetten bij specifieke aandoeningen. De voedingen worden gemaakt door Energique BV, in hun fabriek met GMP+ en IFS certificering. De ingrediënten zijn van humane consumptiekwaliteit. Energique is bij velen ook bekend met hun rauwe vleesvoedingen die bij veel dierenspeciaalzaken verkrijgbaar zijn.
Voeding bij gezondheidsproblemen
Energique Raw Veterinary Diets heeft zeven verschillende mixen, waarvan zes afgestemd zijn op honden met gezondheidsproblemen. De voedingen zijn geformuleerd door , zij is Europees erkend specialist veterinaire diervoeding. Ze noemen het zelf “wetenschappelijk onderbouwde en geformuleerde recepturen”, waarmee bedoeld wordt dat de samenstellingen gebaseerd zijn op de wetenschappelijke kennis over en de daarop gebaseerde wettelijke regels voor voeding voor desbetreffende gezondheidsproblemen.
De varianten
- All Life Balance, voor gezonde honden en pups
- Hypoallergenic, voor honden met voedselovergevoeligheid, op basis van eend
- Hypoallergenic Insect, in te zetten bij voedselovergevoeligheid en als eliminatiedieet, op basis van buffalowormen
- Joint Balance, met gewrichtsondersteunende supplementen
- Renal Balance, voor honden met een nieraandoening en calciumoxalaatkristallen
- Urinary Balance, voor honden met struvietkristallen
- Weight Balance, vetarme voeding voor honden met overgewicht
De samenstelling
Alle voedingen, met uitzondering van de Hypoallergenic-varianten zijn op basis van kip en rund en meestal aangevuld met
- rijst, maïs en/of aardappel
- groenten
- fruit
- oplosbare vezels (chicorei, bietenpulp)
- olie (koolzaad en visolie)
- vitamines en mineralen (premix)
Zie de complete samenstelling en prijzen hier:
Energique Raw Veterinary Diets
De meeste info is ook te vinden op www.rawveterinarydiets.com
Wat is HPP?
HPP wordt in Nederland al gebruikt om producten veiliger te maken voor humane consumptie. In Amerika wordt het sinds een paar jaar ook voor rauwe vleesvoeding voor honden gebruikt, maar dit is de eerste keer dat dit ook in Nederland gebeurt. Het ondergaan van een HPP-behandeling wordt ook pascalisatie genoemd.
HPP staat voor High Pressure Pasteurisation, wat inhoudt dat het met hoge druk wordt gepasteuriseerd en niet met hitte. Door het te pasteuriseren worden de bacteriën gedood, waardoor er dus ook geen potentieel ziekmakende bacteriën meer in de voeding kunnen zitten. Ik wil me nog wat meer verdiepen in de gevolgen een HPP-behandeling, om er meer over te kunnen zeggen.
Wat gebeurt er bij een HPP-behandeling?
De voeding wordt in een speciale machine in koud water onder hoge druk gezet, minimaal drie minuten op 6.000 bar (oftewel 87000 psi). Tijdens de presentatie van de voeding werd verteld dat dit gelijk staat aan een duik van 60 kilometer onder water. Door de hoge druk worden bacteriën, parasieten en parasieten-eitjes gedood, waardoor de voeding op dat gebied geen risico vormt.
Zijn er ook nadelen? Afhankelijk van de druk kunnen eiwitten denatureren zegt dr Becker in haar filmpje over HPP, maar het bedrijf dat de HPP-behandeling voor Energique verzorgt, vertelde me dat dit niet klopt. De eiwitten zijn na de behandeling dus nog rauw en denatureren niet zoals bij pasteurisatie met verhitting gebeurd. Verder zou je het ook juist als nadeel kunnen zien dat er geen bacteriën inzitten, omdat er ook gezonde bacteriën zijn die juist een positief effect hebben op de darmflora en de algehele gezondheid.
Wat vind ik van de voeding?
Ik denk dat deze voeding een goede oplossing is voor
- honden met gezondheidsklachten waar Energique Raw Veterinary Diets een voeding voor heeft
- honden met immuunproblemen of darmproblemen waarbij de bacteriën een risico vormen
- voor honden die wonen bij (of intensief in contact komen met) mensen die een groter risico lopen op bacteriële besmetting door een niet goed functionerend immuunsysteem
- voor hondeneigenaren die onzeker zijn over de bacteriële en parasitaire risico’s en daardoor geen rauwe vleesvoeding durven te voeren, maar het wel zouden willen proberen
- voor dierenartsen die de risico’s van onbehandelde rauwe vleesvoeding niet durven aanbevelen, maar verder willen denken dan de veterinaire brokvoeding
Voor overige honden en eigenaren vind ik dat een HPP-behandeling niet nodig is om veilig te kunnen voeren, zolang je hygiënisch omgaat met de voeding.
De samenstellingen lijken me goed geschikt bij de aandoeningen waar ze voor bedoeld zijn en zeker een betere keuze dan de brokken die ontwikkeld zijn voor deze aandoeningen. Er zijn ook onbehandelde rauwe vleesvoedingen voor honden met nierproblemen, waarvan ik Bandit Nierdieet een betrouwbare vind.
Interesse?
De voedingen zullen in de komende maanden bij steeds meer dierenartspraktijken verkrijgbaar zijn. Op de website van Energique Raw Veterinary Diets komt nog een overzicht van verkooppunten. Het zal niet in dierenspeciaalzaken verkocht worden. De voedingen worden verkocht in rollen van 450 gram en een rol kost €4,19 tot €4,69, afhankelijk van de variant.
Werk je in een dierenartspraktijk en heb je interesse in het product? Er staan nog drie Voorlichtingsavonden op de planning. Op 11 september, 23 oktober en 20 november kun je als dierenarts of -assistente deze avond bijwonen. Hierbij presenteert Esther Plantinga de voedingenen en is het mogelijk om vragen te stellen. Aanmelden kan via het contactformulier
Bedankt voor je bericht.
Zou het merk Oervoer zuiver ook een optie kunnen zijn?
Ja dat is zeker een optie. Dat wordt van hetzelfde vlees gemaakt als Alroda. Hopelijk doen ze er minder vet in en is de kwaliteit constanter.
Voor een constante kwaliteit kan waarschijnlijk beter kiezen voor bijvoorbeeld Bandit of Carnibest bio?
Ja, die hebben een goede en constante kwaliteit. Er zit wel een klein beetje rijst in, maar dat is voor honden die hier niet allergisch voor zijn geen probleem. Liever een beetje rijst dan heel veel vet.
Beste Meike,
Ik voer mijn honden energique eend en daar doen ze het erg goed op. Ik zou graag diervriendelijker willen voeren. Het liefst kvv van eend, zonder granen/rijst, met groenten en een premix. Volgens mij is dit niet op de markt. Zou alroda eend aangevuld met puur vita-min en groenten een alternatief kunnen zijn?
Het eendenvlees dat Alroda gebruikt zou inderdaad van diervriendelijkere houderijen komen. Hier is geen keurmerk voor, dus zeker weten doe ik het niet. Helaas krijg ik zoveel slechte ervaringen te horen over Alroda de laatste tijd, dat ik het nu niet durf aan te raden. Maar een andere voeding met diervriendelijkere eend zou ik niet weten. Is wild anders een optie, zoals duif, gans of hert? Dan zou KBmix wat kunnen zijn. Wel met een multi of aangepaste supplementen.
In België al verkrijgbaar ?
Niet dat ik weet, je zou het Energique zelf kunnen vragen.
Ik ben erg benieuwd naar deze voeding, heb er al veel positieve dingen over gehoord.
Ja ik ben ook benieuwd naar ervaringen!