Nieuw onderzoek naar risico maagtorsie: vette brokken en meerdere soorten brokken blijken risicofactor

Datum: 31 mei, 2019
Laatst bijgewerkt: 2 juni, 2019

Wat vergroot het risico op een maagtorsie bij grote honden? Dat onderzocht Darrelmann voor haar masterthesis voor de studie Integrated Studies of Veterinary Medicine. Ze verzamelde via vragenlijsten bruikbare gegevens van 1487 grote honden (zwaarder dan 22 kg) in Amerika en Duitsland. Ze vroeg in de vragenlijsten naar allerlei factoren zoals de soort voeding, en of de hond een maagtorsie had gehad.

De twee grootste risicofactoren bleken

  • Het voeren van brokken waarbij vet of olie één van de eerste vier ingrediënten is
  • Het voeren van verschillende brokken

Vette brokken een risico?
Het lijkt er dus op dat vette brokken een groter risico geven. Dit werd ook al geconcludeerd in eerder onderzoek (Raghavan, 2006). In het onderzoek van Darrelmann bleek dat van de honden die brokken aten waarin vet of olie één van de eerste vier ingrediënten was, bij meer honden wél een maagtorsie ontstond (16,47% van de honden) dan niet (8,12%). De oorzaak hiervan kan zijn dat vet langzamer verteerd wordt dan koolhydraten, waardoor het zorgt voor een tragere maaglediging. Dat betekent dat de voeding langer in de maag blijft. Als de maag zwaarder is, en het ligament tussen de lever en de maag uitgerekt wordt, zou de maag kunnen gaan draaien, schrijft Darrelmann.

Als deze theorie klopt, zou het vetgehalte meer van belang zijn dan de plek van vet in de ingrediënten-opgave, maar dit onderzocht Darrelmann niet.

Verschillende brokken voeren een risico?
Ik raad vaak aan om soorten voeding of soorten brokken af te wisselen, om het risico op intoleranties, tekorten, overschotten en een slechte darmflora te verkleinen. Maar het afwisselen blijkt mogelijk een risicofactor voor een maagtorsie. Van de honden die verschillende soorten brokken kregen, kregen meer honden wel een maagtorsie (5,88%) dan geen maagtorsie (3,19%). Het gaat om kleine hoeveelheden honden, maar toch gaat het volgens Darrelmann om een significant verschil.

Het is niet duidelijk of het hier gaat om het combineren van meerdere soorten brokken in één maaltijd, of het afwisselen per zak of per maand (roteren) bijvoorbeeld. Ik vermoed dat het combineren van meerdere brokken per maaltijd geen probleem vormt, maar dat het roteren mogelijk wel het risico vergroot. Stress is namelijk een grote risicofactor voor een maagtorsie, en “nieuwe” brokken eten is een lichte stressfactor voor het lichaam. Het geleidelijk overstappen bij het roteren van brokken, zou dan minder risico opleveren.

Ook het combineren van natvoer en rauw en natvoer, rauw en brok is onderzocht, maar er waren te weinig honden die dit aten om hier een conclusie over te kunnen trekken.

Welke voeding geeft het kleinste risico?
Er kwamen drie manieren van voeren uit, waarbij significant meer honden geen maagtorsie kregen dan wel:

  1. Brokken zonder olie/vet of graan als één van de eerste vier ingrediënten.
  2. Rauwe vleesvoeding
  3. Een combinatie van rauwe vleesvoeding en brokken

Wat geen verschil maakte
De volgende factoren bleken geen verschil te maken:

  • Verhoogde voerbak. Honden die uit een voerbak op de vloer aten kregen iets minder vaak een maagtorsie (9,44% vs 12,23%), maar het verschil was niet significant.
  • Hoe vaak er gevoerd wordt. De honden die wel een maagtorsie kregen werden gemiddeld 2,2 x per dag gevoerd en honden die geen maagtorsie kregen gemiddeld 2,1. Maar het verschil is niet significant.
  • Gesteriliseerd zijn of niet

Hoe belangrijk zijn de gevonden risicofactoren?
De verschillen waren niet groot, en het is niet zo dat als je brokken zonder vet of granen als één van de eerste vier ingrediënten voert, je hond geen maagtorsie kan krijgen. De factoren genetische aanleg en stress zijn volgens mij belangrijkere factoren dan voeding.

Als je naar de volgende grafiek uit het onderzoek kijkt, zie je goed hoe groot de verschillen zijn per categorie. De blauwe staafjes geven aan hoeveel honden de desbetreffende voeding kregen en geen maagtorsie kregen en de rode staafjes geven aan hoeveel honden wel een maagtorsie kregen.

Grafiek risicofactoren maagtorsie voeding

Lijst risicofactoren maagtorsie

Meer informatie om maagtorsie te voorkomen

Er zijn inmiddels veel onderzoeken gedaan naar de risicofactoren voor een maagtorsie. Wil je weten wat de conclusies van al die onderzoeken gezamenlijk zijn? Binnenkort plaats ik hier een artikel over. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op Voerwijzer, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven Voerwijzer-nieuwsbrief

 

Bron
Darrelmann, Isabella Klara Grosse. Gastric dilatation volvulus in large breed dogs and its prevention. Diss. Lithuanian University of Health Sciences. 2019
Donwload de pdf: https://publications.lsmuni.lt/object/elaba:33727464/33727464.pdf

Eén reactie

    1. Voerwijzer Meike

      Ik besef me dat ik het niet echt heb uitgelegd, hoe je de grafiek moet lezen. Ik heb het aangevuld en hopelijk is het nu duidelijker. De blauwe staafjes geven aan hoeveel honden de desbetreffende voeding kregen en geen maagtorsie kregen en de rode staafjes geven aan hoeveel honden wel een maagtorsie kregen. Je ziet dat bij nummer 7 (rauwe vleesvoeding) een groter verschil is tussen de staafjes dan bij de andere getallen, met uitzondering van nummer 1. Dit geeft aan dat meer honden die rauwe vleesvoeding aten, geen dan wel een maagtorsie kregen. Hopelijk is het zo iets duidelijker? Er zijn dus nog steeds veel honden die wel een maagtorsie krijgen op rauwe vleesvoeding, maar meer die geen maagtorsie kregen.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie