Nutriscan voedselintolerantie-test: onderzoek naar betrouwbaarheid

Datum: 20 april, 2018
Laatst bijgewerkt: 20 april, 2018

De Nutriscan voedselintolerantietest voor honden biedt een betrouwbaar alternatief voor een eliminatiedieet, voedselallergietesten en huidpriktesten. Dit is de conclusie van het onderzoek naar de betrouwbaarheid van de uitkomsten van de Nutriscan (1). Om een conclusie te kunnen trekken werd voor 65 honden getest voor welke voedingsmiddelen ze overgevoelig waren. Deze voedingsmiddelen werden vermeden en vervolgens werd gedocumenteerd of de klachten verdwenen. Voor 64 honden was het resultaat heel goed tot excellent en voor één hond maakte het geen verschil. Ik denk dat dit een betere uitkomst is dan de succespercentages van het eliminatiedieet, en het kost veel minder tijd en moeite.

Meest voorkomende voedselintoleranties
Erg interessant zijn ook de uitkomsten van testen van 1008 honden waarbij er op 24 voedingsmiddelen getest werd. Hieruit bleek dat de sterkste overgevoeligheidsreacties (hoogste IgA en IgM-waardes) werden gevonden op
Witvis (bij 18% van de honden)
Kalkoen (bij 15% van de honden)
Ree (bij 13% van de honden)
Maïs (bij 12% van de honden)
Kippenei (bij 11% van de honden)

De voedingsmiddelen waar het vaakst een milde intolerantie (lagere IgA en IgM-waardes) voor werd gevonden
Tarwe (bij 50% van de honden)
Lam (bij 48% van de honden)
Pinda (bij 48% van de honden)
Rijst (bij 48% van de honden)
Aardappel (bij 47% van de honden)
Rund (bij 46% van de honden)
Kip (bij 46% van de honden)
Havermout (bij 46% van de honden)
Quinoa (bij 46% van de honden)
Zalm (bij 46% van de honden)

Wat meet de Nutriscan?
De test meet de antistoffen Immunoglobuline A (IgA) en Immunoglobuline M (IgM) in speeksel, tegen 24 verschillende voedingsmiddelen:
Diersoorten: Rund, kip, eend, lam, varken, konijn, zalm, witvis, kalkoen, ree
Koolhydraatbronnen: Gerst, maïs, linzen, gierst, haver, aardappel, quinoa, rijst, zoete aardappel, tarwe
Overige: Kippenei, koeienmelk, pinda, soja

De Nutriscan is geen allergietest, maar een test op voedselintoleranties of voedselovergevoeligheden. Bij een allergietest worden andere antistoffen gemeten, namelijk Immunoglobuline G en Immunoglobuline. Een allergie is veel zeldzamer dan een voedselintolerantie, en zorgt voor veel acutere en heftige problemen zoals een anafylactische shock. (2) Allergietesten worden als onbetrouwbaar en niet accuraat gezien (3)

De Nutriscan is er ook voor katten en paarden.

Nutriscan bestellen
Het kost $298 (ongeveer €242) en je kunt het hier bestellen
http://www.nutriscan.org/order/order-online.html

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met deze of met andere testen voor voedselintolerantie!

Bronnen

(1) Dodds, Jean W. “Diagnosis of Canine Food Sensitivity and Intolerance Using Saliva: Report of Outcomes” AHVMA Journal Volume 49 Winter 2017/2018 [download]

(2) Dodds, Jean. “Food Sensitivities vs. Allergies”
http://www.nutriscan.org/knowledge-center/food-sensitivities.html

(3) DeBoer, D. J., and A. Hillier. “The ACVD task force on canine atopic dermatitis (XVI): laboratory evaluation of dogs with atopic dermatitis with serum-based “allergy” tests.” Veterinary immunology and immunopathology 81.3-4 (2001): 277-287

Eén reactie

    1. Voerwijzer Meike

      Nee dat is een heel andere test. De nutriscan kijkt naar bepaalde immuuncellen in het speeksel en de test van Oervoer is op basis van bioresonantie. Hoe dit laatste werkt weet ik niet, en hoe betrouwbaar het is kan ik ook niet vertellen, maar ik heb wel goede ervaringen gehoord. Ik heb er hier meer over geschreven: https://voerwijzer.com/nieuws/nieuw-voedselovergevoeligheidstest-van-oervoer/, en hier lees je een paar ervaringen op het forum: https://voerwijzer.com/forum/topic/voedsel-overgevoeligheids-analyse-voa/

  1. Esther Hagen-Plantinga

    Dit soort testen zijn absoluut onbetrouwbaar, en een dure manier om mensen geld afhandig te maken, zonder dat ze er iets wijzer van worden. In de betreffende studie is alleen maar gemeten of er IgM dan wel IgA in het speeksel van gezonde dan wel IBD honden aanwezig was. Er is echter geen causaliteit vastgesteld tussen de gevonden waarden en het daadwerkelijk reageren op het betreffende voedermiddel. Dit kan alleen door de honden te challengen, en dat is niet gedaan. Het hebben van IgM/IgA in het speeksel zegt helemaal niets, en is zeker geen klinisch onderscheid tussen voedselintolerantie en voedselallergie. Ook dieren die geen klachten hebben, laten antistoffentiters zien, zonder dat ze klachten hebben.
    De Faculteit Diergeneeskunde heeft recent de effectiviteit van een bloedtest op IgG basis onderzocht, en heeft daarbij ook bewezen voedselovergevoelige honden gechallenged op basis van de uitslag van de test (zie https://www-sciencedirect-coml/science/article/pii/S1090023317300230). Hierbij kwam naar voren dat de test geen goede voorspellende waarde had aangaande de voedermiddelen die klachten veroorzaken dan wel geen klachten geven. Honden die negatieve titers hadden voor een betreffend voedermiddel lieten in de helft van de gevallen gewoon reactie zien bij challenge, en andersom was het zo dat honden in ongeveer de helft van de gevallen geen reactie lieten zien bij blootstelling aan een voedermiddel met een positieve titer. Ofwel, gebruik dit soort testen niet, het is heel duur, en helpt je niets in je diagnose.
    De derde referentie die jullie hebben bijgevoegd in bovenstaande stuk gaat over atopie (allergische reactie op omgevingsfactoren, zoals graspollen, huisstofmijt, etc), dat is heel wat anders dan voedselovergevoeligheid. De algemene wetenschappelijke consensus is dat voedselovergevoelige reacties (hier valt zowel voedselintolerantie als voedselallergie onder) NIET voorspeld kunnen worden middels het meten van antistoffentiters in welke hoedanigheid (IgG, IgM, IgA, IgE) en welke lichaamssappen dan ook. Hoe “vervelend” ook, eliminatiedieet is en blijft de enige betrouwbare methode om aan- dan wel afwezigheid van een voedselovergevoelige reactie (allergie dan wel intolerantie) vast te stellen. Overigens is de beschrijving betreffende verschil in voedselallergie en intolerantie in het bovenstaande stuk inaccuraat. Beiden zijn zowel klinisch als lichamelijk niet goed uit elkaar te houden. Daarnaast laat voedselallergie bij honden en katten zelden anafylactische shock zien (dat zien we eigenlijk alleen humaan), dus dat onderscheid is ook inaccuraat beschreven.
    MVG
    Esther Hagen-Plantinga, specialist diervoeding Faculteit Diergeneeskunde.

    1. Voerwijzer Meike

      Bedankt voor je uitgebreide en informatieve reactie Esther. Ik begrijp uit je tekst dat uit de uitslag van dit onderzoek niet mag worden geconcludeerd dat het wetenschappelijk bewezen betrouwbaar is.

      Je schrijft: “In de betreffende studie is alleen maar gemeten of er IgM dan wel IgA in het speeksel van gezonde dan wel IBD honden aanwezig was”, maar wat ik relevant vind in de publicatie is het onderzoek waarbij
      1. Bij 65 honden werd bepaald voor welke voedingsmiddelen ze overgevoelig zijn
      2. Bij deze honden werden de desbetreffende voedingsmiddelen vermeden
      3. En vervolgens werd bijgehouden of de klachten waren verminderd of verdwenen

      Dit was voor 64 van de honden het geval. Voor mij komt dit over als effectief. Ook zonder challenge. Want uiteindelijk is het doel om je hond klachtenvrij te krijgen.

      In de publicatie staat ook iets over tests op honden met en zonder IBS, maar daar kan ik geen uitslag van vinden en ik snap de relevantie daardoor niet. Misschien mis ik zelf iets hoor. Ik heb dr Jean Dodds gevraagd hiernaar, maar heb helaas geen antwoord gekregen.

      Overigens vind ik de prijs zelf ook erg hoog.

      1. Esther Hagen-Plantinga

        Dat een hond op basis van de uitslag van een dergelijke test en het dan onthouden van de geteste voedermiddelen minder klachten laat zien laat nog niet zien dat de test effectief is. Immers, als je honden met klachten overzet op een hypoallergene voeding werkt dat, als ze overgevoelig zijn, ook in 95% van de gevallen ook, en toch is het op een hypoallergene voeding zetten geen diagnostisch middel.
        Ook als je bij gezonde honden swaps afneemt vindt je IgA en IgG in het speeksel, maar deze honden laten geen klachten zien op voeding. Oftewel, er is geen causaliteit tussen het hebben van antistoffen in je speeksel en het hebben van klachten. Dus hoe kun je dit dat gaan gebruiken om dieetsamenstellingen te bepalen?
        Als je honden laat testen, dan zie je dat ze soms antistoffen hebben tegen 20 tot 30 voedermiddelen, als je die allemaal weglaat uit de voeding, dan is de kans groot dat daar hetgeen bij zat waar de hond op reageerde. Immers ontwikkelen honden (en ook mensen) alleen maar antistoffen tegen zaken waar ze aan worden blootgesteld. Dus dat allemaal weglaten zal zeker wel effect laten zien, maar weet je dan waar je hond allergisch voor is? Absoluut niet.

        1. Esther Hagen-Plantinga

          Het label van de zak voer die een allergische hond nu krijgt is dan net zo’n goed hulpmiddel. Kijk wat er aan ingrediënten wordt gebruikt in de huidige voeding, mijdt die allemaal, en ik geef je op een briefje dat de kans groot is dat de hond dan ook positief reageert.

        2. Annelies van Dijk

          Het lijkt mij aannemelijk dat in een dergelijk geval een hond wellicht een sterke aanleg heeft voor een allergische reactie op een bepaald voedingsmiddel, ook al is er nog niet een directe reactie. Ook bij mensen is een allergie niet altijd duidelijk aanwezig, maar de aanleg heb je soms wel (weet ik ook uit eigen ervaring), het kan dan zomaar tot uiting komen. Het lijkt mij dat dit bij honden ook zo werkt, dus zo zwart-wit ligt het mijns inziens niet.

    2. Mitu

      Is een dergelijke test inmiddels meer betrouwbaar? Ik heb voor mijn.hondje deze test gepland staan maar twijfel nu ik dit lees. Ze heeft t 3 jaar super gedaan op een hypoallergene brok maar nu is er iets met de samenstelling veranderden gaat het mis en heb ik geen idee meer wat ze dan nog wel mag eten vandaar dat ik hoopte dat een serum bloedtest de oplossing zou bieden..

      1. Leentje14

        Indien je de Nutriscan bedoelt dan deel ik graag mijn ervaring. Bij deze test moet je speeksel ‘verzamelen’ van je hond. Het systeem om speeksel te verzamelen is wel handig. De hond mag minstens 10 uur geen voedsel tot zich hebben genomen. Ik heb de Nutriscan gedaan bij mijn jonge hond van toen 8 maanden oud. Het hele gebeuren was een grote tegenvaller m.b.t. betrouwbaarheid en de prijs~kwaliteit verhouding. Ik ben van begin af aan al helemaal niet te spreken over de communicatie. Gezien de reputatie van Jean Dodds had ik er best hoge verwachtingen van. Maar ik vind deze test echt zijn geld niet waard Mijn jonge hond bleek op alle geteste onderdelen positief te reageren. Ok, dat kan. Volgens hun zou een andere mogelijke oorzaak kunnen zijn dat er mogelijk nog voedsel resten achter zouden zijn gebleven maar ze had minstens 10 uur niets tot zich genomen. Maar goed alles kan. En stel idd dat ze op alles reageerde dan krijg je daar verder ook geen goede uitleg/begeleiding bij over het hoe en wat. De jonge hond was in de opgroei dan zou het prettig zijn daar wat gerichte adviezen over te krijgen. In het documentje wat je ontvangt met de uitslagen staan een paar regeltjes wat je dan wel zou kunnen geven en dat was het dan. Ik mocht tegen gereduceerd tarief opnieuw testen. Half mei de mail gestuurd en nog steeds geen antwoord ontvangen. Nee, ik vind deze test echt highly overrated. Ik werk zelf in de honden business en vindt het teleurstellend om te zeggen dat deze test een grote tegenvaller was. Ik had een hoge pet op van Jean Dodds en hoge verwachtingen van de test maar het blijkt niet zo spectaculair te zijn als dat ze het voor doen komen.

        1. Voerwijzer Meike

          Bedankt voor het delen van je ervaring, dat is erg waardevol. Ik weet dat ze bij Oervoer wel allerlei documentatie meegeven. Ik kan niet vergelijken of daar meer relevante informatie in staat dan bij de Nutriscan, omdat ik die documentatie nooit heb gezien. Ik denk dat het ook prettiger is om met Oervoer te communiceren, omdat ze Nederlands zijn en mijn ervaring is ook dat ze goed communiceren.

          1. Leentje14

            Graag gedaan. Ik ‘geloof’ op zich dat de Nutriscan wel een goede test is echter vind ik gezien de prijs (zo’n € 260,- ex verzendkosten) in combinatie met de communicatie en stukje begeleiding in het hoe en wat absoluut niet correct. Gezien de reputatie van Jean Dodds had ik echt wat beters verwacht. Per toeval nu idd bij Oervoer een voedsel intolerantie bioresonantie test aangevraagd.

        2. Mitu

          Dankjewel voor je reactie. Ik was in de war, dit is niet de test die ik bij mijn hondje ga laten doen. Ze krijgt de serum bloedtest. Zij kijken naar de waardes van IgE’s en de IgGs in het serum, als een van beide of allebei positief zijn, dan adviseren ze om dat ingredient te vermijden in het dieet van de hond. Zijn beide negatief, dan kan het veilig gebruikt worden.
          Het zal mij benieuwen

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie