Nieuw onderzoek toont aan dat brokken de genexpressie van immuuncellen kunnen verhogen, waardoor er meer ontstekingsreacties in het lichaam zijn.
Onderzoekers van de Massey University in Nieuw Zeeland onderzochten stofjes in het bloed waarmee je kunt zien hoe de genexpressie van bepaalde immuuncellen is. Hiervoor gebruikten ze het bloed dat was afgenomen voor een onderzoek naar verschil in darmflora tussen honden die brok aten of rauwe vleesvoeding (Invloed van voeding op darmflora door Bermingham et al., 2017). Het ging om 15 beagles die na vier weken dezelfde brokken en blikvoer te hebben gegeten, negen weken lang rauwe vleesvoeding of brokken kregen te eten.
Genexpressie is hoe genen op de juiste plek en de juiste tijd hun producten maken, dus eigenlijk hoe waar, wanneer en hoeveel er gemaakt moet worden van alle bouwblokken van het lichaam. Onder andere cellen van het immuunsysteem.
Meer inflammatie op brokken dan op vlees
Uit de resultaten van het bloedonderzoek bleek dat de honden die negen weken brokken hadden gegeten een verhoogde expressie hadden van factoren die een relatie hebben met een verhoogde immuunrespons. Onder andere van pro-inflammatoire cytokines, dat zijn moleculen die zorgen voor ontstekingsreacties. Bij de honden die na de twee weken brok en blikvoer overgingen op rauwe vleesvoeding, verminderde de expressie van pro-inflammatory cytokines en van de immune-associated transmembraanreceptoren.
Ook zijn de concentraties IgA en IgA in het bloed gemeten, dit zijn antistoffen. Honden die brokken kregen, bleken significant meer IgA in het bloed te hebben. Een verhoogde IgA-concentraties is bij mensen gerelateerd aan veroudering, overgewicht en metabool syndroom.
Wat betekent dat?
Misschien klinkt het allemaal wat ingewikkeld, maar het komt er simpel gezegd op neer dat voeding invloed heeft op hoe de genen het immuunsysteem programmeren, en dat brokken zorgden voor meer ontstekingsreacties in het lichaam. Deze ontstekingsreacties zijn belastend voor het lichaam en draagt dus niet bij aan een goede gezondheid. In de publicatie zelf staat:
“Meer onderzoek is nodig om vast te stellen of deze voedingsgerelateerde veranderingen in de immuunstatus gerelateerd zijn aan gezondheid,…” Bij mensen is bekend dat pro-inflammatoire cytokines en een verhoogde IgA-concentratie gerelateerd zijn aan gezondheidsproblemen, en ik zie geen reden waarom dit bij honden anders zou zijn.
Bron
Anderson, R. C., et al. “Effect of kibble and raw meat diets on peripheral blood mononuclear cell gene expression profile in dogs.” The Veterinary Journal 234 (2018): 7-10
Voor mijn ingekorte Nederlandse vertaling van de publicatie, zie het artikel Nederlandse vertaling van Effect of kibble and raw meat diets on peripheral blood mononuclear cell gene expression profile in dogs
https://www.dogsnaturallymagazine.com/raw-meat-diet-for-dogs-7-myths-you-wont-believe/
Goedemorgen,nu ben ik door de war 🙂 op het begin plaatje staat dat vers voer slecht is voor de honden? En hier hebben we het over brokken?
Ik ben nu met vers begonnen ( Bandit) ik vertrouw op Tannetje .
genexpressie.wat betekent dit?
Op welk plaatje staat dat vers voer slecht is voor honden? Genexpressie is hoe de genen het lichaam als het ware programmeert.
versvoeding bevat meer gezonde dan ongezonde bacteriën, vooral als je voeding afkomstig is van biologisch gehouden of in het wild levende dieren
Je kan het boekje van Gerard Lippert ( Brusselse dierenarts) er nog even naast leggen. Niet echt wetenschappelijk maar statistisch wel goed. Populatie honden groter dan 750 en hierin zijn verschillende rassen en eetpatronen mee genomen. Het onderzoek ga ik nog doornemen en kom ik graag nog op terug. Groet Huub.
Bedankt Huub, ik kende het onderzoek van Lippert nog niet, erg interessant! Ik heb het volgende erover kunnen vinden:
Het onderzoek is gebaseerd op gegevens die gedurende 5 opeenvolgende jaren zijn verkregen van overleden honden (537 honden). Gegevens over de hond werden verzameld, zoals: ras, lichaamsgrootte, leeftijd en de vermoedelijke oorzaak van de dood, het type voeding en de leefomstandigheden.
Uit deze studie blijkt dat het ras en de grootte van de hond een significante invloed hebben op de levensduur van het dier.
Met betrekking tot de extrinsieke factoren (die we dus kunnen beïnvloeden) zijn de volgende conclusies interessant:
– Sterilisatie is een belangrijke beschermende factor voor de hond tegen tumor- of infectieziekten van het genitale systeem
– De sociale omgeving heeft weinig invloed op de levensduur van de hond … de hond blijft een dier dat goed is aangepast aan zijn omgeving (de mensenwereld)
– Honden die een gevarieerd dieet van echte voeding (wat we voor onszelf ook maken) krijgen, lijken langer te leven dan honden die industrieel voer kregen. De studie benadrukt dat dieren die een “huishoudelijk dieet” (echt voedsel) krijgen, een gemiddelde leeftijd hebben van 13,1 jaar oud, terwijl dieren die industrieel voedsel krijgen gemiddeld 10,3 jaar oud werden. Honden die een gemengd dieet krijgen (echt voedsel + industrieel), hebben een gemiddelde leeftijd bij overlijden van 11.4 jaar. Een significant verschil van 3 JAAR tussen huishoudelijke en industriële voeding!
Bron: https://canemotion.wordpress.com/2013/01/23/malbouffe-chiens/
Elk voedsel heeft invloed op genexpressie, Meike, alleen is het vaak erg moeilijk om te beoordelen of dat in negatieve of in positieve zin is.
Vrij standaard brokken vind ik over het algemeen nauwelijks beter dan supermarktbrokken. Alleen topkwaliteit brokken zou je moeten vergelijken met rauw. Niet dat ik rauw topkwaliteit vind (slachtafval vaak, en de bacteriën)…
” Maar dan nog denk ik dat de cytokines die voor ons inflammatoir zijn, ook voor honden inflammatoir zijn”
Ja…maar de vraag is, vanaf welke hoeveelheid worden ze een probleem….?
En als een bepaalde hoeveelheid cytokines een probleem vormt (wat bij een bepaalde hoogte zeker zo zal zijn), is dat ernstiger dan de nadelen van een rauw dieet (die er zeker ook zijn)?
Allemaal niet te beoordelen aan de hand van deze studie.
Ik herhaal: Alleen als je een grote groep honden die rauw gevoerd wordt langdurig volgt en vergelijkt met honden die een hoge kwaliteit brok krijgen, en dan het aantal aandoeningen en overlijdens telt, alleen dan kun je iets zinnigs zeggen. In elk geval zou zo’n studie véél zinniger zijn denk ik dan deze kleine stukjes hoog-technische wetenschap waar je geen conclusies aan kan verbinden.
Ja zo’n studie zou veel zinniger zijn, maar ook veel duurder, dus ik denk dat ze dat niet zo snel gaan doen. Dogrisk wilde het doen en deed een crowdfunding voor de financiering, maar er waren jammer genoeg maar heel weinig mensen die er aan wilden bijdragen, dus dat is niet gelukt tot nu toe. Het zou interessant zijn om meerdere soorten brokken erbij te testen, want mogelijk hebben bijvoorbeeld de grote hoeveelheid koolhydraten ook een invloed hierin.
Hier kun je totaal geen conclusies uit trekken.
Het onderzoek is belachelijk klein van opzet en betreft ook nog maar eens 1 hondensoort.
Het onderzoek zou minstens 100 honden moeten insluiten. Van verschillende rassen en verschillende leeftijden. Met variërende rauw-diëten en verschillende soorten brokken. Want met welke brokken is vergeleken? Supermarktbrokken met veel granen of brokken met een zeer hoog vlees-aandeel?
” Bij mensen is bekend dat pro-inflammatoire cytokines en een verhoogde IgA-concentratie gerelateerd zijn aan gezondheidsproblemen, en ik zie geen reden waarom dit bij honden anders zou zijn.”
Zó werkt het helaas niet: Honden zijn geen mensen. Cholesterol bijvoorbeeld kan bij honden ook véél minder kwaad dan bij mensen (als je tenminste de gangbare wetenschap gelooft, maar dat is weer een ander verhaal).
En tot slot: alleen vergelijking van hoe oud honden worden met rauw of met brokken kan zekerheid geven. Het is wel leuk als er minder ontstekingsreacties in het lijf van je hond optreden, zoals dit onderzoek doet geloven, maar als je hond (of jij zelf !) vroegtijdig overlijdt door ziekmakende bacteriën in rauw vlees of door perforaties van botten/splinters (wat bij Barf voorkomt), dan heb je daar helemaal niks aan.
Ik denk dat dit onderzoek wel laat zien dat voeding invloed heeft op de genexpressie.
Als ik me goed herinner ging het niet om supermarktbrokken, maar met vrij standaard brokken zoals pro plan en dergelijke.
Ik weet dat honden geen mensen zijn en dat er systemen zijn die bij honden anders werken dan bij mensen, zeker met vetrekking tot voeding daar wij omnivoren zijn en honden carnivoren. Maar dan nog denk ik dat de cytokines die voor ons inflammatoir zijn, ook voor honden inflammatoir zijn. Ik zeg niet dat dit een feit is, maar vanuit wat ik weet van cytokines en honden- en mensenlichamen, zie ik geen reden aan te nemen dat het voor honden anders is.
Tja het blijft voor ieder een afweging tussen voor- en nadelen. Misschien het beste om maar niets te voeren… (grapje, niet doen hoor!)
Ik ken heel veel mensen die vers vlees voeren (verschillende rassen) En het valt mij toch op dat die amper naar de DA gaan tegenover honden die op brokken zitten. Raar of zelden zitten er honden met overgewicht bij honden die op vers vlees zitten. Heb daar geen onderzoek voor nodig om te weten dat vers vlees beter is 😉