Veel honden- en kattenvoedingen blijken diersoorten te bevatten die niet op de verpakking genoemd staan.
Update
Dankzij een oplettende Voerwijzervolger heb ik dit bericht dat op 15 april geplaatst was, nu aangepast. In het eerdere bericht waren de details me onduidelijk en bleef het bij vermoedens. Nu zijn de specifieke gegevens bekend.
Onbekende diersoorten
De Acta Veterinaria Scandinavia heeft 17 natvoedingen voor hond en kat geanalyseerd op het bevatten van rund, kip, paard en varken. Het gaat om natvoedingen uit de Engelse supermarkt, waarvan enkele merken (Hills, Pedigree, Felix en Gourmet) ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Bijna alle ingrediëntenopgaves vermeldden ‘vlees en dierlijke bijproducten’. Van de 17 geteste merken, bevatten 14 voedingen eiwitten van diersoorten die niet expliciet in de ingredienten-opgave genoemd werden. De onderzoekers merkten ook op dat de eiwitten meestal niet alleen van vlees waren, maar ook van dierlijke bijproducten.
Misleidende termen
Twee voedingen waarbij op verpakkingen stond dat er kip in zat, bevatten maar 0% (Hills) en 1% (Gourmet) kip.
Van de zeven merken waar op het etiket ‘met rund’ vermeld stond, bevatten er maar twee meer rund dan varken en kip bijelkaar. De overige vijf bevatten dus meer varken en/of kip dan rund.
Bijvoorbeeld Pedigree with Beef (hond). Volgens de verpakking bevat dit: Vlees en dierlijke bijproducten (36, waarvan 4% rund). Uit de DNA-analyse blijkt de samenstelling van de dierlijke producten: 25% rund, 43% varken en 45% kip.
Overige uitkomsten
Naast het bevatten van andere diersoorten die op de verpakking genoemd waren, werden de volgende uitkomsten genoemd:
- In de meeste producten werd nog DNA gevonden van andere diersoorten dan kip, rund, varken of paard
- Geen van de voedingen bevatte paard.
- Bij slechts twee producten werden er hoeveelheden kip gevonden, die je volgens de verpakking zou verwachten.
Wat betekent dit?
Dit betekent dat de termen op de verpakking niet zoveel betekenen, zolang er niet precies wordt verteld wat erin zit. De term “vlees en dierlijke bijproducten”, betekent dat het alle soorten bijproducten van alle diersoorten kan bevatten. Als er (minimaal 4% rund) opstaat, zit er waarschijnlijk ook varken, kip en/of andere diersoorten dan rund in.
Als je hond of kat een rundallergie heeft, is het dus niet verstandig om een voeding te kiezen ‘met kip’, maar een voeding waarin de ingredienten specifiek vermeld zijn zodat je kunt zien dat er geen rund inzit.
Wil je meer weten?
De regels over de informatie op de verpakking
Wat zijn dierlijke bijproducten?
En ook in de eliminatiediëten met 1 diersoort, blijken andere diersoorten te zitten dan vermeld wordt: Identification of undeclared sources of animal origin in canine dry foods in dietary elimination trails (PDF)
Bronnen
De PDF van het onderzoek
Truthaboutpetfood.com
Zou de laatste zin van het artikel aanpassen. Het maakt voor een kat/hond met een rundallergie immers niet uit dat er geen kip in zit maar wel dat er geen rund in zit 😉
Verder niets nieuws voor mij, uit uitzending van de kvw over dierlijke bijproducten kwam dezelfde conclusie al naar voren (dat er bijvoorbeeld veel varken in wordt verwerkt maar wordt omschreven als vlees en dierlijke bijproducten)
Haha klinkt niet als een logische zin he? Maar als je hond een rundallergie heeft, denken mensen misschien veilig te zitten door een voeding “met kip” te kiezen. Omdat daar kip in zit. En dus geen rund, zou je kunnen denken. Maar dat kan dus wel!
Heb de zin nog meerdere malen gelezen maar ik kan de laatste vermelding van zeker weten dat er geen kip in zit nog altijd niet plaatsen bij een rundallergie. Ik bedoel dus het dikgedrukte deel van de laatste zin:
Als je hond of kat een rundallergie heeft, is het dus niet verstandig om een voeding te kiezen ‘met kip’, maar een voeding waarin de ingredienten specifiek vermeld zijn zodat je kunt zien dat er geen kip inzit.
Het is toch bij een rundallergie helemaal niet van belang om te weten dat er geen kip in zit maar wel om te weten dat er geen rund in zit toch?
Ha je hebt gelijk! Ovet dat laatste zinnetje had ik heen gelezen, tijdens mijn kritische nalezing na jouw bericht! Ik las alleen de zinnen ervoor. Dankjewel! Ga het meteen aanpassen 🙂