Ontgiften, stinken , diarree… waarom is dit?

Datum: 3 juni, 2011
Laatst bijgewerkt: 25 juni, 2018

Veel mensen die overstappen op beter voer merken dat hun hond last heeft van diarree of meer gaat stinken. Huid en adem gaan heel anders ruiken, de hond krijgt rare huidreacties of de ontlasting wordt smeuig. Dit komt doordat het lichaam de kans krijgt om de gifstoffen uit te scheiden, oftewel 'ontgiften'. Wat is ontgiften, wat gebeurt er dan in het lichaam van de hond?

Opbouw van de darmflora bij de pup
Als pup krijgt de hond natuurlijke voedingstoffen binnen doordat de moeder ze zoogt. Datgene wat de moeder eet, wordt ook doorgegeven aan de pups, en zo wordt er al een begin gemaakt met de opbouw van een goede darmflora van je pup. Dit betekent dat de darmen de juiste bacteriën bevatten. Dit begin kan al essentieel zijn voor de verdere spijsvertering van je hond.

Brokvoeding en de darmflora
Brokvoeding moet steriel zijn om de brokken goed te houden, dit betekent dat het voer geen bacteriën bevat. Dit geldt voor alle verhitte voeding, zoals ook gestoomde voeding, blikvoeding en gepasteuriseerde worsten. Bij steriele voeding zijn er in de darmen van de hond maar een bepaald aantal bacteriën nodig om dit voedsel goed te kunnen verteren. Zolang de hond alleen maar een specifiek merk brokvoeding krijgt, past de darmflora zich daaraan aan. Heeft een hond gedurende een lange tijd alleen maar deze brokvoeding gehad, dan is de darmflora alleen ontwikkeld om die speciale brok te verteren. De overige goede bacteriën, die er waarschijnlijk wel zijn geweest, sterven af omdat ze in de darmen niks meer aangeboden krijgen waarop ze kunnen overleven. Ook bacteriën moeten zich kunnen voeden. De darmflora sterft als het ware uit, en alleen de bacteriën die dagelijks aangepaste voeding te verwerken krijgen, blijven over.

Reactie op verandering van voeding
Krijgt de hond nu opeens een ander voer aangeboden, dit kan brok maar ook rauwe vleesvoeding zijn, zijn er vaak geen of niet voldoende bacteriën in de darm om deze andere voeding goed te kunnen verteren. Het gevolg ervan is dat het lichaam dit nog niet als voeding herkent, en het zo snel mogelijk onverteerd weer afvoert. De hond krijgt diarree!! Door steeds weer dit nieuwe voer aan te bieden wordt de darmflora weer opgebouwd en kan de bacterieflora zich uitbreiden (vers voer) of veranderen (andere brok). Langzaam komt het dan zo ver dat ook dit nieuwe voer weer normaal kan worden verteerd. Alle benodigde bacteriën zijn weer in de darmen aanwezig om de nieuwe voeding te verteren. Dit proces kan versneld worden door honden een probiotica te geven. In probiotica zitten stoffen die de bacteriegroei in de darmen weer versneld opbouwen.

Vers voeding eist wat meer van de darmflora. Het is niet steriel en bij het eten van gevarieerde versvoeding, is een scala van bacteriën nodig om dit goed te kunnen verteren. Als pup wordt deze gevarieerde darmflora dus al opgebouwd, met als gevolg dat een hond bijna alles kan eten wat de hond aangeboden krijgt. Voor elk soort voeding zijn er in de darm wel bacteriën om de aangeboden voeding te verteren. De ontlasting blijft goed! Het voordeel van vers voeding is dus dat daardoor een zéér rijke bacterieflora in de darmen ontstaat en nagenoeg elke voeding aangeboden kan worden. Er zijn altijd wel eetgrage bacteriën aanwezig in de darmen om deze voeding goed te verteren.

Waardoor wordt het stinken veroorzaakt?
In brokvoeding zitten een heleboel stoffen die de hond niet kan benutten als voeding. Deze worden er door de fabrikant bijgevoegd omdat de brok letterlijk aan bepaalde percentages van samenstelling moet voldoen. Een voorbeeld hiervan is bietenpulp. Bietenpulp wordt vaak toegevoegd, niet omdat het zo gezond is voor de hond, maar om de ontlasting vast te maken. De bietenpulp fungeert als ruwe vezel en kan in de darmen veel water opnemen, waardoor de ontlasting toch vast blijft. De pulp heeft verder voor de hond geen enkele voedingswaarde en wordt via de ontlasting compleet uitgescheiden. De eigenaar van de hond ziet alleen de vaste ontlasting en vindt dat zijn hond de brok goed verdraagt. Wel heeft de hond veel ontlasting, maar dit kan de eigenaar niet vergelijken, omdat hij van zijn hond niet anders gewend is.

Ook andere stoffen die in de brok zitten zijn vaak niet tot nut van de hond. Kleur- geur- en smaakstoffen en houdbaarheidsmiddelen zijn alleen toegevoegd om er voor te zorgen dat de hond het graag eet en de brok lang bewaard kan worden. Dit ziet het lichaam als afvalstof die gedeeltelijk worden uitgescheiden via urine en ontlasting. Wat achterblijft in het lichaam wordt opgeslagen in de diverse weefsels van het lichaam van de hond.

Ontgiften tijdens de belastende voeding
Nu kan het voorkomen dat door constante aanvoer van afvalstoffen het lichaam overladen wordt en de afvalstoffen niet meer kwijt kan. Er ontstaat een stapeling van stoffen die de hond niet kan benutten. Alle locaties om afvalstoffen te dumpen zijn overvol, en het lichaam begint te protesteren. Het wil de afvalstoffen lossen maar ziet geen mogelijkheden meer. Een belangrijk uitscheidingsorgaan, is de ontlasting en urine, maar ook de huid en de longen zijn uitscheidingsorganen. En nu komt het cruciale punt!! Het lichaam van de hond wordt dus overbelast en moet de afvalstoffen kwijt. Dit eindigt vaak in allergieën en een stinkende adem en diarree. De stoffen die de hond via de huid probeert uit te scheiden gaan de huid ook irriteren en zo kan er huiduitslag ontstaan. Ook via de longen worden stoffen uitgescheiden en aangezien het afval is, ontstaat een stinkende adem. Dit is al een proces van ontgiften.

Ontgiften tijdens overgang naar goede voeding
Door het aanbieden van goede gevarieerde versvoeding, krijgt de hond nauwelijks stoffen binnen die niet te gebruiken zijn. De bacterieflora in de darmen is optimaal. Er zij heel veel goede bacteriën aanwezig die de voeding kunnen verteren. De weefsels in het hondenlichaam raken dus niet verzadigd van afvalstoffen en alle organen kunnen zich bezig houden met een normaal uitscheidingsproces. Ze hoeven zich dus niet bezig te houden om allerlei schadelijke stoffen op te bergen, waar de hond schade van kan ondervinden, en de hond wordt vitaler. Alle energie die aangeboden wordt, kan ook benut worden, zoals het hoort te zijn. Door deze rijke darmflora kan de hond dus bijna alle aangeboden voeding verteren. Het spijsverteringsstelsel wordt dus niet overbelast!

Kortom…
Dus kort gezegd: bij het voeren van vers vlees ontstaat er een rijke darmflora, die zorgt voor het optimaal kunnen functioneren van het lichaam. Alle aangeboden energie in de voeding kan benut worden, de hond is levendig en vitaal. Ontgiftingskanalen (organen) hoeven geen overuren te draaien. Een beperkte darmflora, arm aan bacteriën, zorgt dat het lichaam constant overuren moet draaien. Het lichaam wil de benodigde voedingsstoffen wel opnemen, maar is daar niet toe in staat. Het lichaam van de hond steekt alle energie in vertering en afvoer van afvalstoffen, en er blijft weinig andere energie over om de hond zijn normale dingen te kunnen laten doen. Overbelasting van de spijsvertering zorgt voor diarree, stinkende huid en slechte adem.

Dit heet ontgiften. De geringste overgang van de ene naar de andere voeding , kan dan al zorgen voor deze overbelasting! En het eindigt weer in diverse klachten!
 

 

Auteur: Annelies Coumans
Nabewerkt door Voerwijzer

Eén reactie

  1. Voerwijzer Meike

    Dat hangt heel erg van de klachten af. Als het gaat om misselijk zijn of buikpijn hebben zul je snel verbetering moeten merken, ik zou zeggen binnen een week. Als je brokken wilt blijven voeren zou ik dit aanvullen met verteringsenzymen en probiotica (vuile pens, Melkkefir of een supplement.
    Zie:
    https://voerwijzer.com/enzymen-supplementeren-bij-verteringsklachten
    En
    https://watisdebesteprobiotica.nl/probiotica-voor-honden-vergelijken/

    Maar als ik jou was zou ik rauwe vleesvoeding proberen. De meeste honden zijn dan snel van dit soort problemen af.

  2. Simone

    Hallo mijn hond is nu 8 maanden en heeft al meerdere soorten voeding gehad.
    Vanaf de fokker met 8 weken smolke, dit ging goed tot de leeftijd van 3 maanden. Hij is toen overgestapt naar eukanuba tot de leeftijd van 5,5 maand helaas ook zonder succes 🙁 Farmfood was tot dusver het laatste maar ook nu gaat het weer niet goed met hem hij blijft ineens contineu misselijk na het eten. Nu ben ik sinds 1 dag begonnen met Prins voer, hoelang duurt het voor ik verbetering zou moeten merken ?

    Groetjes Simone 

  3. Voerwijzer Meike

    De symptomen zijn wel heel typisch voor ontgiften, maar drie maanden vind ik wel vrij lang. Als de hond al behoorlijk wat jaren minder goede brokken heeft gegeten en bijvoorbeeld vaak ontwormingsmiddel en ontvlooiingsmiddel heeft toegediend gekregen, dan kan het voorkomen dat het wat langer duurt. Een allergische reactie is minder waarschijnlijk. 

  4. Hanne

    Beste mijn hond staat nu ongeveer 3 maanden op kvv. Zijn ontlasting is goed en hij eet alles met smaak op. Nu stinkt hij echter enorm zowel uit zijm mond als uit zijn huid. En hij verliest haren met hopen! (Mss is dit de rui, maar tis toch erg veel) . Hoort dit nog bij het ontgiftingsproces? Hoelang zou ik dan nog meet een stinky moeten rondlopen xp of moet ik eerder denken aan een voedselallergie ( ps we gaven dogmeat verschillende diersoorten, groenten en ei. En sinds deze week ook naturis en carnibest)

  5. Voerwijzer Meike

    Hoi Hanne, wat voer je precies sinds gisteren? En wat voerde je daarvoor? Als je eerst alleen brok voerde en geen rauwe vleesvoeding (daarbij), kan het inderdaad een grote overgang zijn. Wat meestal wordt aangeraden is om eerst gemalen voeding te geven (kvv), zodat er niet meteen hele botten verteerd hoeven te worden. Maar ook daarbij kan diarree ontstaan. 

    Om de overgang makkelijker te maken kun je eerst een paar dagen alleen vuile pens voeren. Je kunt ook eerst kvv gaan geven en dit de eerste dagen verhitten. Kies dan een kvv waarbij het bot fijngemalen is, grotere stukjes bot worden erg moeilijk verteerbaar als het verhit is geweest. Als dat wel goed gaat, kun je de kvv steeds iets rauwer geven. Wat je ook kunt doen is terug op brok, en dan eerst een klein beetje kvv geven. Al is het een eetlepel. Als dat goed gaat, kun je de hoeveelheid langzaam verhogen.

    Succes!

  6. Hanne

    Ik ben sinds gisteren gestart met NRV. Mijn hond heeft nu twee maaltijden binnen. Toen ik vandaag thuiskwam had het beestje ocharme in zijn nest diarree gehad. Nu ik uw artikel lees kan het idd gaan om ontgiften en om ontoereikende darmflora (hij is 3 jaar). Ik kan precies er wel niet uithalen wat ik nu moet doen.

    Gewoon doorgaan met het vers vlees (hoelang duurt het eer die darmflora is opgebouwd, of kan een volwassen hond dit niet meer?) of terug overschakelen op brok? Ik wil de gezondheid van mijn hond niet in het gedrang brengen.

    Alvast bedankt!

  7. ruud

    wij hebben een bernerreu van 3 jaar met een voedselallergie.wel 5 soorten voer geprobeerd maar elke keer bijten, dof, rui, hot spots, rode gloed over vacht. vlees en pens verdraagt hij ook niet. sinds 2 weken voer ik acana adult large breed.het bijten in de vacht is over maar nu is hij weer ( gedeeltelijk ) aan de diarree. om gek van te worden. doorgaan met acana???

    1. femke gersteling

      Hoi, dit is een oude vraag, maar als je het probtnog steeds hebt kun je misschien farmfood gaan proberen. Dat heeft bij onze allergische berner heel goed geholpen. Nooit meer ergens last van gehad.
      Groetjes, Femke