Zoek je een goede brok voor je hond van een heel groot ras? Dan lijkt Royal Canin Giant Adult een voor de hand liggende optie, maar dit is niet de enige of de beste optie. Ik vind deze brok vrij duur voor de kwaliteit, en sommige honden kunnen niet goed tegen deze brok. Wat is dan een betere keus?
Wat heeft een heel groot hondenras nodig?
Ten eerste is een hele grote hond ook gewoon hond, en kunnen ze prima voeding voor “gewone” honden eten. Maar grote rassen hebben wel sneller/vaker last van
- gewrichten
- hartproblemen en/of taurinetekort*
- een hoog eiwitgehalte
- fermenteerbare vezels
- struviet (een soort blaasgruis)
*Dit lijkt vooral rasgebonden. Rassen die vaker hartproblemen en taurinetekort ontwikkelen zijn onder de ‘giant rassen’ de Duitse dog, Ierse wolfshond en de Newfoundlander.
Om deze problemen zoveel mogelijk te voorkomen, zijn er aan Royal Canin bepaalde stofjes toegevoegd. Deze stofjes kun je ook heel goed zelf toevoegen, en een goede voeding bevat deze stoffen sowieso. Rauwvoer bijvoorbeeld, bevat van zichzelf al de juiste stoffen. Het probleem ontstaat wanneer er onnatuurlijke voeding wordt gevoerd, zoals hondenbrokken. Dit komt door de verhitting en bewerking, in combinatie met de ingrediënten van brokken.
Als je brokken wilt voeren, is het dus belangrijk is om een brok te kiezen die van goede kwaliteit is.
Waar kun je op letten bij het kiezen van een hondenbrok voor een groot ras?
Hoe kom je erachter of een brok van goede kwaliteit is, en de belangrijke voedingsstoffen bevat waarmee het risico op de typische grote rassen-problemen verkleind wordt? Dit zijn de belangrijkste ingrediënten en toevoegingen
- minimaal 1000 mg/kg taurine (toegevoegd of gemeten)
- mimimaal 200 mg/kg L-carnitine
- minimaal 900 mg/kg glucosamine en 700 mg/kg chondroitine
Qua balans tussen voedingsstoffen kun je er op letten dat er
- niet meer dan 1.5 keer zoveel calcium als fosfor in zit. De optimale ratio is 1.2x zoveel calcium als fosfor.
- er niet meer dan 15x zoveel vitamine A als D aan toegevoegd is (met uitzondering van brokken met veel verse vis, dat is namelijk al rijk aan vitamine D)
Daarnaast kun je deze criteria voor goede hondenbrokken aanhouden. Na het lezen van dat artikel, snap je misschien beter waarom Royal Canin geen favoriete hondenbrok is. Bovendien is het niet duidelijk hoeveel taurine, carnitine, glucosamine en chondroitine is toegevoegd. Vaak voegen merken deze stoffen wel toe, maar in lagere hoeveelheden dan nodig is voor een therapeutisch effect.
Waar kun je op letten bij een puppybrok voor grote rassen?
Als je een puppy van een groot ras hebt, is het extra belangrijk dat de hoeveelheid calcium correct is en dat je niet teveel voert. Dit zijn namelijk de belangrijkste factoren om groeipijn te voorkomen. Verder kun je op dezelfde voedingsstoffen letten als voor volwassen honden, en kun je deze tips voor het kiezen van puppybrokken gebruiken.
Gezonde extraatjes
Om het brokkenmenu gezonder te maken, kun je zelf zorgen voor deze extraatjes:
- Gekookte of rauw gemalen groentes, voor extra antioxidanten en vitamines
- Biologische eieren (of alleen eigeel) voor extra antioxidanten en andere voedingsstoffen in goed opneembare vorm
- Vette vis voor extra kwalitatieve omega 3
- Rauw of gekookt vlees zonder bot
Als je hond zachte ontlasting heeft…
Hele grote rassen hebben makkelijker zachte ontlasting dan kleine rassen. Dit kan komen doordat het (verhitte en bewerkte) eiwit niet goed verteerd wordt of door meer fermentatie van vezels doordat de vezels langer in de darmen blijven bij grote rassen. Dit betekent dat je bij te zachte ontlasting kunt kijken of het beter gaat op
- meer natuurlijke voedig zoals gekookt voer, rauwvoer of natvoer (kan in combinatie met brokken)
- het toevoegen van verteringsenzymen
- brokken met minder of zonder prebiotica (FOS, MOS, inuline, cichorei) en zelf groentes toevoegen voor de oplosbare vezels
- brokken met een lager eiwitgehalte (maar liever niet lager dan 25%, genoeg eiwit is belangrijk voor een goede gezondheid.)
Bronnen
Speakman, J. R., A. Van Acker, and E. J. Harper. “Age‐related changes in the metabolism and body composition of three dog breeds and their relationship to life expectancy.” Aging cell 2.5 (2003): 265-275.
Burggraaf, Nikita Diante, Daphne Barbara Westgeest, and Ronald Jan Corbee. “Analysis of 7866 feline and canine uroliths submitted between 2014 and 2020 in the Netherlands.” Research in Veterinary Science (2021).
Ko, Kwang S., et al. “Differences in taurine synthesis rate among dogs relate to differences in their maintenance energy requirement.” The Journal of nutrition 137.5 (2007): 1171-1175.
Backus, Robert C., et al. “Low plasma taurine concentration in Newfoundland dogs is associated with low plasma methionine and cyst (e) ine concentrations and low taurine synthesis.” The Journal of nutrition 136.10 (2006): 2525-2533
Meurs, Kathryn M. “Canine dilated cardiomyopathy-recognition and clinical management.” The 26th Annual Waltham/OSU Symposium: Small Animal Cardiology. 2002.
Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten