Hieronder vind je de veel gestelde vragen omtrent het voeren van rauwvoer (kvv). Heb je een vraag die er niet bij staat? Dan kun je onderaan de pagina je vraag achterlaten.
Is het duurder dan brokken?
Dat hangt er helemaal vanaf welk brokkenmerk en welk rauwvoer-merk je neemt om te vergelijken. Deze vergelijking komt van het artikel Brok vs Rauw. De vergelijking is gebaseerd op de aanbevolen hoeveelheid die de brokkenfabrikant opgeeft en voor rauwvoer heb ik 2% van het lichaamsgewicht per dag aangehouden.
Kosten per dag ongeveer (hond 10 kg) |
Dure brok (Royal Canin): 90 ct ‘Goede’ brok (Orijen): 49 ct Goedkope brok (Naturis): 25 ct |
Goedkope kvv (Lotgering/Herby): 26 ct Biologische kvv (Darf): 65 ct Zelf samenstellen: ± 30 ct – 60 ct |
Kan ik rauwvoer met brokken combineren?
Ja dat kan. Voor de meeste honden maakt het niet uit op welke manier je rauwvoer en brokken combineert. Voor de vertering is het waarschijnlijk beter om brokken en vers vlees niet tegelijk te geven, zeker als het om een dier gaat met een gevoelig verteringssysteem. Het beste kun je een dag of enkele dagen vers geven en dan weer enkele dagen brok. Bij sommige honden en katten geeft het geen problemen problemen om te mengen. En bij sommige honden gaat het zelfs beter als je de brokken met het rauwvoer mengt. Het is dus een kwestie van uitproberen om er achter te komen wat het beste bij jouw hond past.
Moet ik groenten of andere dingen bijvoeren?
Afhankelijk van je visie en of het rauwvoer al groenten bevat, kun je ook groenten toevoegen. Katten hebben hier geen behoefte aan, maar bij honden kan het een goede aanvulling zijn. Groenten worden alleen goed verteerd als je ze maalt/blendert of kookt. Een rauwe groentenmix heeft de voorkeur, omdat daar de voedingsstoffen beter in behouden zijn. Naast groenten kun je ook andere dingen geven, zoals knoflook (niet teveel ivm risico op bloedarmoede), biogarde/melkkefir (als probiotica), gember, zaden, kiemen, geelwortel of visolie. Een eitje, of twee eitjes per week wordt ook aanbevolen, daar zitten veel gezonde vitamines in.
Kan ik afwisselen in smaak of merk?
Ja, dat is zelfs aan te raden. Hoe meer afwisseling, hoe minder kans op tekorten.
Kan ik gemalen rauwvoer (kvv) met ongemalen producten (barf/nrv) combineren?
Ja, dat kan prima. Je kunt een gemalen rauwvoer (kvv) aanvullen met bijvoorbeeld een kippennek of je kunt half gemalen voer geven en half zelf samenstellen. Hoe dat moet wordt uitgelegd in het artikel Zelf Samenstellen. Als je gemalen rauwvoer goed wilt aanvullen, kun je kijken wat het voer niet bevat en daarmee aanvullen. Bevat rauwvoer bijvoorbeeld geen pens en vis? Dan kun je ervoor kiezen om een pensdag en een visdag in te lassen. Katten lusten meestal geen pens, een makkelijke aanvulling voor een kat is bijvoorbeeld eendagskuiken.
Hoe moet het op vakantie?
Als je in Nederland op vakantie gaat, kun je bij de supermarkt meestal wel rauwvoer van Smuldier of Rodi kopen en bij een dierenspeciaalzaak zijn ook meestal wel diverse merken te koop. Als je naar het buitenland gaat voor bijvoorbeeld twee weken, kun je ervoor kiezen om in de supermarkt bijvoorbeeld rundvlees en kippenvleugels te kopen. Makkelijke alternatieven, die beter dan brok zijn: Ziwi Peak (luchtgedroogd droogvoer) of gestoomd vlees (Renske, Nature Diet, Ecostyle). Ook is er blikvoer dat geen granen bevatten en veel vlees. Voor meer informatie, lees het artikel Voer op vakantie
Hoelang kan ik het bewaren?
In de vriezer kun je rauwvoer makkelijk enkele maanden bewaren, maar hoe langer je het bewaart, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan. Dit gaat echter niet snel. In de koelkast het liefst zo kort mogelijk, maar drie dagen is nog prima. Katten kunnen wat eigenzinnig zijn en alleen vers ontdooid rauwvoer willen eten.
Is het goed om een vastendag te houden?
Ja, voor veel honden is het gezond om een dag niks te eten. Het lichaam krijgt dan de ruimte om zich op andere belangrijke lichaamsfuncties te richten, zoals het immuunsysteem. Sommige honden worden er heel onrustig van een vastendag. Soms helpt het om niet op vaste tijden te voeren, en soms is vasten gewoon niet zo geschikt voor een hond. Vasten is ook niet geschikt voor pups en bij sommige aandoeningen. Voor katten is vasten ongeschikt.
Kan ik nog wel gewone hondenkoekjes geven?
Dat kan natuurlijk heel goed, maar er zijn gezondere alternatieven. In de dierenspeciaalzaak kun je vaak gedroogde vleesproducten vinden. Gedroogde pensstaven, bullepezen, runderoren of rahwide kluiven zijn gezonde snacks, en als beloningssnoepjes/trainingssnoepjes kun je bijvoorbeeld stukjes kaas, fruit of kleine gedroogde vleesstukjes nemen.
Mag mijn kat rauwvoer voor honden en andersom?
In veel gevallen kan dat prima. De verschillen tussen rauwe honden- en kattenvoedingen kunnen zijn:
– meer eiwit in het rauwvoer voor katten
– minder tot geen granen en/of groenten in het rauwvoer voor katten
– geen pens in het rauwvoer voor katten
– minder bot in het rauwvoer voor katten
Als je een merk hebt zonder granen en groenten kun je die prima aan de kat voeren. Veel katten lusten geen pens, maar het is niet perse slecht voor ze. Een rauwvoer voor katten is altijd voor honden geschikt, maar omdat de voedingen voor katten duurder is wordt dit niet vaak gegeven.