Waarom zit er ruwe as in het voer?

Datum: 24 juni, 2021
Laatst bijgewerkt: 5 juni, 2024

Op de analyse staat het erbij: ruwe as. Maar waarom zit er as in het voer? Het is een misleidende term, want er zit gelukkig helemaal geen as in het voer. Het zou juist een probleem zijn als er geen “ruwe as” in het voer zit!

Wat is ruwe as?
Ruwe as is de term voor alles wat overblijft na verbranding. Het werd vaak ook werkelijk gemeten door een beetje voeding onder hele hoge temperaturen te verbranden. Tegenwoordig gebruiken ze voor voeding een andere methode. Wat na verbranding over blijft, zijn de mineralen. Er zit dus niet werkelijk ruwe as in het voer, maar de term ruwe as geeft aan hoeveel procent van het voer ongeveer uit mineralen bestaat.

In honden- en kattenvoeding is bot vaak de grootste bron van mineralen, en vaak worden er ook mineralen-supplementen aan toegevoegd. In een voeding met meer bot, zit dus een hoger percentage aan ruwe as.

Wat zegt het percentage ruwe as?
Het percentage ruwe as staat niet helemaal 100% gelijk aan het percentage mineralen, doordat:

  • sommige mineralen toch deels verbranden, bijvoorbeeld natrium, selenium en jodium.
  • andere stoffen die geen mineralen zijn ook overblijven als as, zand bijvoorbeeld. Dit wordt “acid insoluble ash” genoemd, maar dit wordt nooit apart vermeld op een verpakking.

Het percentage ruwe as zegt dus hoeveel mineralen er ongeveer in het voer zitten. Fabrikanten van hondenvoer en kattenvoer zijn verplicht het percentage ruwe as op de verpakking te zetten. Hierbij mag de werkelijke waarde  schommelen tussen 1% meer tot 2% minder als er maximaal 8% ruwe as wordt gedeclareerd.

Hoeveel ruwe as is goed?
Dat is eigenlijk niet te zeggen, omdat niet het gehalte aan mineralen belangrijk is, maar het gehalte per mineraal bekeken moet worden. Wat je dus wel kunt zeggen is dat het gehalte ruwe as niet te laag moet zijn, omdat er dan dus te weinig mineralen inzitten, er kan dan niet per mineraal voldaan worden aan de minimale aanbevolen hoeveelheid.

Bij een erg hoog ruw as-percentage, is de kans groot dat er teveel fosfor en calcium in de brok zit. In de hondenbrok Wolfsblut Polar Night zit bijvoorbeeld 14% ruwe as en ook een veel te hoog fosfor- en calciumgehalte.

Hondenvoer-wetenschappers adviseren om de kans te verkleinen dat er teveel van een mineraal in het voer zit, door te kiezen voor voer met niet meer dan

  • 2% ruw as in natvoer
  • 10% ruw as in brokken

Hoeveel ruwe as is normaal?
In brokken ligt het ruwe as gehalte meestal tussen de 5% en 8%

In kvv (compleet rauwvoer) is het meestal tussen de 2% en 4%

————————————————
Bronnen

Davies, M., et al. “Mineral analysis of complete dog and cat foods in the UK and compliance with European guidelines” SCieNtifiC REportS | 7: 17107 | Published: 7 December 2017

Hand, S.H. e.a., Chapter 6, Small Animal Clinical Nutrition, 5e editie

National Research Council. Hoofdstuk 7. Nutrient requirements of dogs and cats. National Academies Press, 2006.

Sathe, A. Y. “Chapter 2 Proximate Constituents and Analysis.” A First Course in Food Analysis. New Age International, 1999. 7-8. (In te zien via Google Books)

Toldrá, Fidel. “Chapter 15.5 Indirect Detection of Bone Components in Meat.” Handbook of Analysis of Edible Animal By-products. Boca Raton, FL: CRC, 2011. (In te zien via Google Books)

FEDIAF, “Annex 12: pet food labeling –  guide for costumers”.Code of good labelling practice for pet food, October 2018. (Te downloaden via de website van de Fediaf.

Meer lezen?

In het artikel Wat is ruwe as? Dit zeggen de boeken vind je interessante quotes uit vakliteratuur.

Recente reacties