Welk rauwvoer (kvv) is geschikt bij voedselallergie?

Datum: 3 mei, 2022
Laatst bijgewerkt: 28 augustus, 2022

Als je vermoed dat je hond voedselallergie* heeft, is het goed om voedingen met één diersoort te voeren. Dat kan als onderdeel van een eliminatiedieet als je wilt uitzoeken of je hond allergisch is en voor welke diersoorten. Als je al weet voor welke diersoorten je hond allergisch is, kun je een menu opstellen met de diersoorten die wel geschikt zijn. Ook dan is het handig om voedingen met één diersoort te kiezen.

* overal waar voedselallergie staat, gaat het om voedselovergevoeligheid in bredere zin, alle vormen van ongewenste gevolgen als reactie op bepaalde voedingsmiddelen.

Samenvatting

Heeft je hond voedselovergevoeligheid? Wees er dan zeker van dat het voer geen (verstopte) ongewenste ingrediënten bevat. Voor de zekerheid kun je het merk vragen naar de calciumbron, de drager van de premix en de schoonmaakprotocollen, want daar zitten de grootste risico’s. En zoek ervaringen van andere hondeneigenaren met een voedselallergische hond.

Waar moet je op letten?
Als je kvv (gemalen rauwvoer) wilt voeren aan een allergische hond, moet je goed opletten of het merk  geschikt is. Niet alle merken zijn geschikt voor allergische honden, ookal bevatten ze volgens de ingrediënten-opgave maar één diersoort. Het is namelijk ook belangrijk dat:

  • De premix geen ongewenste ingrediënten bevat, zo kan graan kan de ‘drager’ van de premix zijn
  • De machine tussen het malen van de verschillende diersoorten heel goed schoongemaakt wordt
  • Er echt geen ingrediënt van een ander diersoort in zit, er kan bijvoorbeeld bot of vacht van een ander diersoort in zitten

Wat je kunt navragen:

  • Zit er echt alleen diersoort x in, of wordt bijvoorbeeld vet, bot of vacht van een ander diersoort gebruikt?
  • Zit er een premix in het voer? Zo ja, wat is de drager van de premix?
  • Welke voorzorgsmaatregelen nemen jullie om te voorkomen dat er eiwit-besmetting plaatsvindt via de machines?

Stel vragen aan het merk. Ze moeten de calciumbron is en de drager van de premix weten. Alhoewel de meeste merken het voer niet zelf maken, zouden ze ook moeten weten (of kunnen achterhalen) hoe goed de machines worden schoongemaakt. Dit is lastiger, omdat er geen zwart/wit antwoord op is. Je kunt wel navragen of ze GMP+-gecertificeerd zijn, dan voldoen ze aan strengere hygiëne-regels. Je kunt ook vragen welke voorzorgsmaatregelen het merk neemt voor allergische honden. Zo doen sommige fabrikanten “eiwitswabs” om te checken of de machine goed is schoongemaakt. Kijk ook wat de ervaringen zijn met een merk, van mensen met allergische honden.

Houd er ook rekening mee dat een goedkoop merk een groter risico heeft op foutjes, omdat de kans kleiner is dat zij een voedingsdeskundige in dienst hebben en extra maatregelen nemen om eiwit-besmetting te voorkomen.

Welke merken zijn geschikt?

Ga door naar Welke kvv-merken bij voedselallergie? voor een lijstje met merken die ik aanraad bij voedselallergie.

Eén reactie

  1. Nikki

    Beste Meike
    Wile je me aub helpen met de volgende. Ik heb besloten om voor mijn pancreatits kat zelf eten klaar te maken met een premix zonder fosfor. Zonder fosfor alleen omdat hij een senior is, zijn nieren werken goed.
    Moet ik zijn eten koken of beter rauw? Welke is het best verteerbaar voor hem? Kan ik ipv olie gewoon zalmolie gebruiken? Kan ik ook een premix gebruiken met fosfor? Of beter niet?

    1. Voerwijzer Meike

      Dag Nikki, ik denk dat je het beste een goed menu kan samenstellen met een orthomoleculair voedingsdeskundige voor katten, omdat je bij het zelf samenstellen makkelijk iets over het hoofd ziet. Ik zou op basis van deze informatie beginnen met rauw (en als dat niet goed gaat kun je het koken). Kies vetarm vlees. Je kunt ook vetarme kvv geven, zoals KB Raw Haas. Je kunt gewoon zalmolie gebruiken. Ik zou inderdaad een premix zonder fosfor kiezen, in vlees zit genoeg fosfor.

  2. Lucia

    Ik ben voor mijn hond bezig met een eliminatiedieet.
    Reden daarvoor was absurd veel drinken, verder geen kenmerken, dus ik had mijn twijfels.
    Maar gestart met kvv paard van RAW (van energique), daarna over op runner paard en brok bijgevoegd omdat hij echt wel veel nodig had en het ook makkelijk was met belonen. (brok exclusion paard/aardappel).
    Hij dronk met zijn 17 kg 1,5 tot 2 liter en ging hierop eigenlijk heel vlot naar rond de 900ml tot een liter. Daar bleef hij redelijk gelijk op. Niet veel uitschieters.
    Nu heb ik afgelopen week (na 7 a 8 wkn) kvv eend bijgevoegd. Rustig opgebouwd en nu sinds 2 dgn volledig. Echter drinkt hij nu al de gehele week 1300 tot 1500 ml per dag.
    Is dit dan direct een teken om met eend te stoppen of moet ik nog doorgaan om te kijken of het minder wordt.

    1. Voerwijzer Meike

      Ik denk dat je dat het beste zelf in kunt schatten. Mijn gevoel bij je verhaal is dat ik een ander diersoort zou proberen. Heb je al uitgesloten dat je hond uberhaupt rauwvoer niet goed verdraagt en gaat drinken omdat hij buikpijn heeft?

      1. Lucia

        Nee, hij krijgt eigenlijk al van pup af aan diverse soorten kvv. Wat het ook lastig maakt is dat hij brok eigenlijk niet volledig verdraagt, nu krijgt hij daar 100 gram per dag van en dat gaat goed qua ontlasting, maar zodra hij meer krijgt poept hij 6 tot 8x per dag, ongeacht welke brok.
        Deze brok lijkt goed te gaan, dus ik ben wel aan het overwegen om het nog eens te proberen om dit op te bouwen, gezien de keren dat ik het geprobeerd heb al een behoorlijke tijd terug is.
        Ik ben wat zoekende, omdat hij echt alleen dat vele drinken als symptoom laat zien, die brokken vroeger geen succes waren en hij dus eigenlijk wel meer diersoorten nodig heeft.

        1. Lucia

          Ik voerde altijd meerdere merken, kvv, en daarbij was het qua ontlasting ook wel eens wisselend. Dat kan natuurlijk eventueel door diersoorten zijn waar hij niet tegen kon, of dat hij toch niet goed het steeds wisselen verdraagd.

        2. Voerwijzer Meike

          Zolang je complete voeding voert (met toegevoegde vitamines, mineralen en olie) is het niet zo belangrijk dat je meerdere diersoorten voert. Bij overgevoeligheidsreacties is het belangrijker dat de klachten niet terugkomen. Het is natuurlijk goed om tot een menu met afwisseling te komen, dus je mag voorzichtig experimenteren met diersoorten, maar het is geen noodzaak.

          Succes!