Zo kies je goed natvoer voor de hond of kat

Datum: 20 maart, 2022
Laatst bijgewerkt: 6 maart, 2024

Wil je weten hoe ik een natvoeding zou beoordelen? In dit artikel vind je de hoofdcriteria die ik gebruik om blikvoer, vleesworsten en gestoomd voer te beoordelen. Je kunt ook kijken of het merk staat in het artikel Het beste blikvoer voor honden.

Hoe kies je zelf een goed merk?
Hieronder vind je een paar criteria waarmee je kunt kijken hoe ik het voer zou beoordelen voor gezonde volwassen honden en katten. Als het natvoer ter afwisseling of tijdelijk hoofdvoeding is, dan is het minder belangrijk dat het gebalanceerde voeding is.

Wat ik liever vermijd
Veel graan of graanvervangers is geen ideale voeding voor honden en katten, doordat het veel koolhydraten bevat. Graanvervangers zijn bijvoorbeeld aardappel, tapioca, erwten en zoete aardappel. Vaak wordt er een beetje graan (of graanvervanger) aan het natvoer toegevoegd om de voeding minder “kledderig” te maken. Een klein beetje kan geen kwaad voor de meeste honden, maar graan heeft mijns inziens meer nadelen dan voordelen. Je kunt als criterium nemen:

Allemaal hetzelfde?

Ik gebruik dezelfde criteria voor blikvoer, vleesworsten en gestoomd voer. Deze voedingen worden op dezelfde manier gemaakt: ze worden in de verpakking gestoomd, meestal op 120 graden.

  • Hond: maximaal 7% graan of graanvervangers
  • Kat: maximaal 2% graan of graanvervangers

Wat ik niet geschikt vind als hoofdvoeding
(maar niet erg vind als het voer maximaal 15% van het menu uitmaakt)

  • Als er meer fosfor dan calcium in zit.
  • Als er een hoog percentage organen in zit die voor minder kwalitatieve eiwitten zorgen (longen, uiers, luchtpijp, pens)
  • Als er meer vet dan eiwit in zit
  • Als er geen goede omega 3-bron in zit, zoals vette vis, of visolie. Dit kun je eventueel zelf aanvullen.
  • Als er meer dan 6% lever in zit
  • Als er lever in zit en er vitamine A aan toegevoegd is
  • Als er meer dan 2,5 mg koper aan toegevoegd is
  • Als er geen vitamines en mineralen aan toegevoegd zijn

Kun je in de ingrediënten-opgave niet zien of het aan deze criteria voldoet? Is de samenstelling niet gespecificeerd, maar staat er: “Vlees en dierlijke bijproducten, granen”? Dan is de voeding lastig te beoordelen en zou ik liever een voeding kiezen waarbij je weet wat er precies in zit, vooral als het gaat om het kiezen van een hoofdvoeding.

Wat ik pluspunten vind

  • Als er groenten aan toegevoegd zijn, deze zorgen voor extra antioxidanten en oplosbare vezels. Je kunt ook zelf groenten toevoegen.
  • Als er kruiden aan toegevoegd zijn, deze hebben meestal een positief effect op de gezondheid. Afwisseling vind ik dan wel extra belangrijk, voor sommige kruiden is het niet ideaal om ze elke dag te voeren
  • Als de mineralen in gecheleerde vorm zijn toegevoegd (in correcte hoeveelheden). Dit kun je herkennen aan de woorden “chelaat” of “proteinaat”

Hoe zit het met

  • BPA? Sommige merken zeggen dat de verpakking BPA-vrij is. Dit is een pluspunt, want BPA is hormoonverstorend, maar de alternatieven voor BPA zijn net zo schadelijk.
  • De toegevoegde vitamines en mineralen? Als deze zijn toegevoegd, zijn ze over het algemeen in balans, blijkt uit mijn analyse van een heleboel merken. Alleen vitamine A en koper zijn soms hoger dan ideaal.
  • Bouillon? In brokken betekent dit meestal dat er smaakstoffen inzitten (zie het artikel smaakmakers in brokken), maar in natvoer betekent dit eigenlijk het water. Niet alle merken noemen dit in de samenstelling, maar in blikvoer wordt dit standaard toegevoegd. Dit is geen probleem voor de kwaliteit.
  • De verhitting? Natvoer wordt sterk verhit, meestal op 120 graden, hiermee wordt het gesterilliseerd. Dit heeft nadelen voor de kwaliteit van voedingsstoffen. Maar de fabricage-methodes van brokken hebben meer nadelen. Wil je geen gesterilliseerd voer, maar ook geen rauw vlees? Dan is gekookt voer een goed alternatief.

Eén reactie

  1. MV

    Hoi Meike, wat is de beste tussenstap van brokken nu (RC Gastrointestinal) om uiteindelijk rauw vlees te geven? Onze boxerpup 7 mnd, is heel erg gevoelig op haar darmen en veel diarree. Bij de fokker kreeg ze rauw vlees, zo ook haar beide ouders…. hadden we dit maar doorgezet.

    1. Voerwijzer Meike

      Ik denk dat de fokker je daar wel bij kan begeleiden. En Pure Instinct misschien ook wel. Qua darmproblemen zou je voor de zekerheid heel rustig kunnen overstappen. Pure Instinct Gekookt lijkt me daar goed geschikt voor. Als dit een paar dagen zonder problemen gaat, kun je daar langzaam steeds rauw vlees erdoor gemengd aanbieden.

      In het boekje Rauwvoer voor de hond vind je antwoord op deze en vele andere vragen: https://voerwijzer.com/reviews-boek-rauwvoer-voor-de-hond/

      1. MV

        Hoi Meike, dank voor je antwoord! De Fokker kan ons helaas niet adviseren. De dierenarts wil nu 1 soort eiwitbron om de darmen rust te gunnen, advies Trovet brok Rabbit. Maar ik wil eigenlijk echt geen brok meer!! En rauw vlees is momenteel nog een brug te ver… Pure Instinct is erg duur, ruim 10,- p/dag. Dus ben nog steeds op zoek naar goed natvoer/gestoomd voor een pup van groot ras? Voorkeur 1 eiwitbron. Op uw lijstje van goed natvoer staat niet of dit ook voor pups goed is?
        We kijken uit naar uw reactie, alvast bedankt!

        1. Voerwijzer Meike

          Goed natvoer is lastig voor pups, zeker als voor allergische pups. Trovet heeft ook natvoer, misschien dat dat geschikt is voor pups. Je zou voor de zekerheid Trovet hierover een berichtje sturen.

          Hier nog drie opties voor natvoer:
          Naturavetal Canis plus Compleet menu Geit
          Profine Single Protein Puppy
          Real Nature Wilderness Pure Horse Puppy

          1. MV

            Alleen de Naturavetal Canis plus Compleet menu Geit, lijkt niet meer verkrijgbaar, wel de Lam en Kip voor Pups. Lam schijnt goed te zijn voor gevoelige darmen, dus dan gaan we die proberen!

          2. MV

            Hoi Meike, wat denkt uw van Petfit? En dan de lam of paard?
            35,5% paardenvlees
            13% paardenlong
            10% paardenhart
            5% paardenlever
            5% courgette
            5% pastinaak
            0,3% lijnolie
            Mineralen (calciumcarbonaat)
            De toevoeging van mineralen zorgt voor een evenwichtige calcium:fosfor verhouding (1,2:1).

  2. amber98

    Hoi, vind jij Rocco beter dan lukullus? De hond weegt 37kg, is 1,5 jaar en krijgt nu 1200gr Lukullus blikvoer per dag (wisselende smaken), daarnaast Darf vol bites regular, zoveel als dat hij op wil eten. (Lastige eter qua brok en kvv, blikvoer gaat nu goed) ik kwam ook ergens tegen dat Rocco en Lukullus uit dezelfde fabriek zouden komen, maar of dit waar is, kan ik niet terug vinden

  3. Kaitlyn

    Dag Meike

    Wat vind je van het natvoer van Edgar & Cooper en Power of Nature? Op het eerste zicht voldoen ze aan je checklist. We hebben twee katten, waarvan één met overgewicht. We willen proberen wat meer natvoer te geven en wat minder brokken, zodat ze misschien op deze manier wat kan afvallen. Ik vroeg me ook af hoe ik dit dan moet bekijken met doseringen? Stel dat voor natvoer 250g/dag wordt aangeraden en voor de brokken 70g/dag, kan ik dan gewoon werken met 125g natvoer en 35g brokken, of hoe zie ik die verhoudingen best?

    Bedankt!

    1. Voerwijzer Meike

      Volgens mij is de samenstelling van het natvoer van Edgard&Cooper prima, alleen is het onduidelijk hoeveel lever en hoeveel spiervlees er in zit. De samenstelling van het natvoer van Power of Nature ken ik niet uit mijn hoofd.

      Je berekening is prima 🙂

  4. Elsbeth van Schaik

    Hallo Meike, zou je kunnen zeggen wat je van ZooPlus eigen merk Biologisch blikvoer vindt? De verschillende vlees onderdelen worden keurig op het etiket vermeld, verder zit er groente/fruit/kruiden in. Het ziet er goed uit, de ontlasting is goed en niet overmatig veel en, niet geheel onbelangrijk, de prijs is ook heel gunstig. Jammergenoeg zijn de mineralen niet gecheleerd. Ik ben zeer benieuwd wat jij ervan vindt.
    Vr.Gr. Elsbeth

  5. Liselotte

    Ik heb dit probleem ook. Onze ALD puppy van 7,5 maand at altijd Carnibest (puppyvariant) in combinatie met Acana puppy brokken. Vanwege hele heftige maag-/darmontsteking twee weken geleden wordt ons afgeraden om voorlopig rauw vlees te geven. Verder heeft ze al 3 keer oorontsteking gehad en krabt ze veel, dus de DA raadde aan om voorlopig ook geen kip/rund en lam te geven (wel paard/hert/eend/konijn) en te kijken hoe ze daarop reageert. Nu zijn we op zoek naar gestoomd vlees/natvoer voor puppy’s en naar andere brokken, maar de opties voor puppy’s lijken allemaal rund of kip te bevatten.

  6. mariekevoijen

    Hoi Meike,

    We hebben een Cobberdog pup van 7 maanden die een moeilijke eter is. Momenteel gaat Renske vers bereid het er beste in (de gestoomde maaltijd laat ze staan) Maar we zijn onzeker of dit wel een goed complete voeding is.

    Ik heb gekeken bij de natvoeding die je aanraadt maar kan moeilijk ontdekken of deze ook geschikt zijn voor puppies. Bijvoorbeeld Riverwood, hier zouden we mee kunnen varieren.

    Wat zou jij aanraden?

    1. Voerwijzer Meike

      Het is erg lastig om natvoer te vinden dat echt aan de richtlijnen voor pups voldoet, ik ben hier al jaren mee bezig. In veel puppy-natvoedingen zit een te hoge, te lage of onbekende hoeveelheid calcium, terwijl een correcte hoeveelheid erg belangrijk is voor een gezonde ontwikkeling van het skelet. Dit is geen probleem als je het af en toe voert, maar als het de hoofdvoeding is, moet het goed zijn. De blikvoedingen die ik wel geschikt vind als hoofdvoeding voor pups:

      Farmina N&D Pumpkin
      Naturavetal Canis plus
      Renske Vers Gestoomd Puppy met kip

      Van de all life stages Renske varianten kon ik de calcium en fosforwaardes niet vinden.

      1. mariekevoijen

        Dank je! We hebben Naturavetal Canis plus besteld om te proberen. Zou dat ook af te wisselen met de Farmina N&D Pumpkin? Of is het beter vast te houden aan 1 merk?

        Ik las dat je de brokken van Naturavetal niet aanraadt. Er zat een proefverpakking van Zalm voor Pups en jonge honden bij.

      1. Voerwijzer Meike

        Ik kan hier geen goed advies over geven, daarover moet je naar een dierenarts die zich in voeding heeft verdiept of naar een orthomoleculair voedingsdeskundige voor honden. Zij kunnen op basis van de bloedwaardes en andere factoren bekijken welk natvoer het beste bij de situatie past. Ik vind zelf die van Brit Veterinary erg interessant, omdat deze een wat minder laag eiwitgehalte heeft, goed opneembare mineralen, en toevoegingen zoals algen en prebiotica.

    1. alex156

      ik heb het zelf al wat kunnen uitzoeken. Het resultaat is verrassend. Je moet alles terugrekenen naar de droge stof. Voor een brok komt dit neer op +-30% eiwit, vertrekkende van 26%.
      Voor nat voer, 45%! vertrekkende van 10% op het etiket.
      Is dat dan weer niet veel te veel?
      Een stuk vlees zonder geprul met mensenhanden bevat +-20% eiwit!
      Wat een kluwen.

        1. alex156

          Inderdaad klopt weer. Wil je nog even iets opklaren, of misschien bestaat er hier al een artikel over en kan ik het niet vinden.
          Namelijk hoe brokken fabrikanten spelen met het vlees en aardappel/tarwe/rijst percentage in de ingredienten lijst. Namelijk vers of droog. Bv. een brok met 60% vers vlees is 18% in droge toestand. Betekend dit dat ik dan een brok voer met maar 18% vlees? En de rest is aardappel of rijst die ze dan in droge toestand melden in de ingredienten lijst om de hoeveelheid te verbergen?
          Dank

  7. Odette

    Beste Meike,

    Ik hoop dat je mij een tip (of meerdere 😉 kunt geven over voer wat aan flink wat voorwaarden moet voldoen. Ik ben namelijk op zoek naar natvoer met een vetgehalte van max. 10% zonder kip/lam/rund/granen/gluten (dit laatste vanwege epilepsie).

    Ik heb een Duitse Dog van 5 jaar en zij krijgt van pup af aan rauw vlees, maar ze had vaak rode slijmvliezen (ogen) en jeuk in oksels en op kop. Ook haar vacht werd steeds dunner. We hebben een eliminatiedieet gedaan en na een jaar proberen van enkelvoudige eiwitten zijn we uitgekomen op paard + konijn + fazant + zalm en leek het iets beter te gaan. Nog niet helemaal 100%, maar het was te doen en dit heeft ze dan ook een aantal jaar gehad.

    Het afgelopen jaar was ze regelmatig niet lekker (misselijk) en at regelmatig slecht.

    Overgestapt op Energique Eend en dat ging een aantal maanden super goed (haar slijmvliezen voor het eerst in jaren weer mooi roze), maar nu heeft ze de afgelopen weken weer aanvallen van misselijkheid en wil dan niet eten, is sloom en slaapt veel. Ik heb vervolgens geprobeerd haar gestoomde worsten te geven (voornamelijk hert), maar deze eet ze niet graag (wel af en toe als beloning, maar als maaltijd trekt ze haar neus op).

    We zijn voor de misselijkheid/lusteloosheid verschillende keren naar de (spoed) dierenarts geweest en uiteindelijk heb ik om een doorverwijzing gevraagd naar een specialist interne geneeskunde. Het vermoeden was alvleesklierontsteking, maar dit is nooit ‘bewezen’ (verschillende keren bloedonderzoek (incl. test alvleesklier) en echo van al haar organen laten maken en alles zag er keurig uit).

    Ook zijn we al een aantal keer met haar bij de Silverlinde geweest en in het begin leek het een stuk beter te gaan met supplementen, maar inmiddels helaas ook niet meer.

    Een geconsulteerde voedingsdeskundige wist het eigenlijk ook niet.

    Inmiddels behoorlijk wanhopig ben ik dus nog steeds op zoek naar ander voer om te proberen, maar ik ben al zo lang aan het uitpluizen en kom er echt niet uit. Steeds stuit ik op iets van kip in de ingrediënten (ook al staat er dan dat het enkelvoudig eiwit van bijvoorbeeld eend betreft) en/of een te hoog vetgehalte (voor de zekerheid wil ik toch max. 10% vet voeren mocht er toch iets niet lekker zitten in de alvleesklier).

    Ik hoop dat jij een tip hebt wat ik kan proberen (buiten vers) waar niets van kip/lam/rund/granen en gluten inzitten en het vetpercentage max. 10 % is. Ik was altijd pro vers, maar ik denk dat ik daar vanaf moet stappen en wil alles proberen om te kijken of dit goed voor haar is (brok/blik of ???).

    Alvast bedankt voor het lezen en ik hoop zooo erg dat jij iets weet om te proberen…

    Met vriendelijke groet,
    Odette

  8. kimvsh

    Ik heb een vraagje. Sinds een dikke maand heb ik een hondje uit Polen. In de afgelopen maand heb ik het een en ander uitgeprobeerd. Brokken wilt hij niks van weten. Hij heeft ook een gevoelige maag. Ik denk dat hij nooit veelzijdig eten heeft gehad. Hij kreeg in het asiel altijd blikvoer. De afgelopen weken heb ik hem vers vlees van smuldier gegeven. Maar heb het idee dat hij daar een beetje verstopping van krijgt en en de ene keer reageert hij er beter op dan de andere keer. Sinds een week geef ik hem de salami worsten van het merk Profine. Dit vind hij heerlijk. Zijn ontlasting is ook weer zoals het hoort te zijn. Daarnaast geeft ik hem ook nog altijd een beetje vers vlees tussen de middag. Ik zou graag willen weten of die worsten goede bestanddelen bevatten ik vind weinig reviews op internet…

  9. marrit_vdb

    Hi Meike, voor mijn hondje uit het buitenland ben ik opzoek naar blikvoer om te geven om af te vallen, hij is 9 kg maar zou weer naar 7kg moeten! Bij de dierenarts uiteraard Specific aangeraden gekregen maar daar ben ik niet zo weg van, zeker ook in combinatie met de prijs! Nu zag ik zelf 1 van Hermanns die ik niet eerder had gezien, de Light Hert met Kalkoen, is deze goed genoeg qua compleetheid of heb je toch andere ideeën? Alvast bedankt!

  10. Pomlove

    Hoi Meike,
    Nou mijn Dwergkees steeds met zijn slechte vacht zat en ik toch het idee had dat er meer was. Bloedonderzoek laten doen en hij heeft een verhoogd nierwaarde..
    Nou zit hij 8 weken op hypoallergeen struisvogel van Terra Canis. Nou heeft hij 1,5 week slechte ontlasting en sinds gisteren wilt hij het ook niet eten. Hij wilt nog wel heel graag koekjes enzo.
    Nou mijn vraag was kan ik hem het beste geven met voer.. komt het dat hij niet wilt eten om zijn nieren (al vraag ik het mij af omdat hij toch zeurt op snacks)
    En dan lees ik veel over voer met zo min mogelijk eiwitten.. ik zie veel merken wat er speciaal voor gemaakt is alleen vraag ik mij af is dat wel gezond er zit meer opvulling in dan voedingsstoffen.. maar ik ben geen arts of voedings deskundigen..
    Wat voor voeding kan je mij adviseren (al ben ik niet van rauw vlees) of iemand die er ervaring mee heeft?
    Van de week wordt er een echo gemaakt en dan weet ik wel meer hoe het ervoor staat.

    1. Voerwijzer Meike

      Ik snap dat je onzeker bent over de voeding in relatie met de niergezondheid. Nierfalen kan misselijkheid veroorzaken, maar inderdaad is het wel opvallend dat de koekjes nog wel graag gegeten worden. Bij nierziekte is vooral van belang om de hoeveelheid fosfor laag te houden en de kwaliteit van de eiwitten moeten zo hoog mogelijk zijn. Verlaging van eiwit is pas nuttig in een vergevorderd stadium. Als je onzeker bent kun je bijvoorbeeld een paar dagen alleen pens met gekookte groentes voeren, totdat je advies van de dierenarts krijgt. Er is ook natvoer dat vooral uit pens bestaat, als je liever geen rauwvoer geeft. Als je geen goed advies van de dierenarts krijgt, bijvoorbeeld een standaard advies om het nierdieet van het merk dat ze zelf verkopen te gaan voeren, kun je heel goed een consult afnemen bij een orthomoleculair voedingsdeskundige.

      1. Pomlove

        Even een update: zijn nieren zagen er niet slecht uit wel wat iets onregelmatig nieren was er te zien op de echo. Nou mag hij alleen natvoer over 3 maanden moeten we weer terug voor een nieuwe bloedonderzoek om te kijken of de nierwaarde omhoog gaat of niet. Ze adviseerde wel als ik voor ander voer zou gaan om hem dan op nierdieet te zetten als preventie.

        Blikvoer van Terra Canis vind ik een goed merk helaas kan de hond er blijkbaar toch niet echt tegen..
        Nu ben ik aan het kijken of hij Vet-Concept accepteer.

        Nu komt de vraag hij is nog gevoelig voor bepaalde vlees soorten zoals kip/ rund/vis en struisvogel ging dan ook niet meer.
        Nu zit ik toch te overwegen om naast het natvoer vers vlees te geven. Kan dan nog wel met zijn nieren en zijn leeftijd? Of ik het verstandig om dat niet te doen? Hij heeft het nog nooit gehad. Het zou dan KVV worden en dan het liefst zonder bot dan zou ik er supplementen in de plaats voor willen geven mocht het nodig zijn omdat hij ook nog natvoer krijgt.
        Zou je dat adviseren zo ja hoeveel procent vlees en groenten en eventueel een merk?
        Of zeg je hou het maar bij natvoer en dat is goed.
        Ik ben me nog wel aan het inlezen maar ik is zoveel informatie over kkv voer.
        Ik lees veel namelijk dat veel honden minder last hebben van hun darmen en noem maar op… gezien mijn hond gevoelig is met zijn darmen (en noem maar op 😉 dacht ik misschien is het dan toch wel iets voor hem..

        1. Voerwijzer Meike

          Ik zou eerst gekookt voer proberen, dat is iets minder risico’s. Qua nieren en darmen kan een (deels) rauwvoer-menu zeker geschikt zijn, het moet dan inderdaad wel aan wat criteria voldoen. Er zijn speciale nierdieten. Hoe groot het risico is op problemen met rauw vlees en wat het beste menu voor je hond is, zou je het best kunnen bespreken met een orthomoleculair voedingsdeskundige. Deze heeft de tijd om alle relevante informatie te verzamelen en te analyseren. Als je het toch zelf wilt proberen, begin dan met een heel klein beetje rauw vlees door het eten waaraan hij gewend is. Observeer hoe dat gaat, inclusief de ontlasting de volgende dag. Deze en meer tips lees je ook in mijn boek Rauwvoer voor de hond, wat precies bij jouw overwegingen past: http://www.voerwijzer.com/boek/

          1. Pomlove

            Ten eerste wat een fijn boek wat je geschreven had! Ik heb hem nog niet uit maar ik kijk anders naar rauw voer dan voorheen!

            Nou ik dus me wat meer aan het verdiepen ben in KVV voer, en jou adviezen erin meeneem. Zat te kijken naar Energique Raw Veterinary Diets omdat je dan (als ik het goed heb )geen pathogene bacteriën heb? En me dit voor het uitproberen van KVV misschien het veiligst is.. ook zag ik Energique puur eend omdat het mooie kleine nuggets zijn zeker voor het uitproberen of eventueel daarna te proberen.

            Gekookt voer had ik ook gegeven van Dogchef helaas niet hele goede ervaring mee (op het laatst was hij goed ziek geworden) En zelf gekookt met Dogchef programma dit was leuk om te doen! Maar helaas ook zag ik daar geen verschil in zijn vacht ondanks zalm of garnalen aan toe gevoegd te hebben net zoals krill olie (deze gebruik ik nu ook van vitalize)
            Wel had hij een rustige buik!

            Maar wat denk jij van het KVV wat ik kan proberen?
            Ik wil alvast wat proberen voor ik naar een orthomoleculaire voedingsdeskundigen ga.

            Nogmaals echt een fijn Boek!!!!

          2. Voerwijzer Meike

            Wat leuk dat je zo enthousiast bent over het boekje!

            Ja de merken die je noemt lijken me de goede keuze en relatief veilig qua bacteriën (Energique is niet bacterievrij maar doet goede controles op ziekmakende bacteriën). Je kunt hen ook je kwesties voorleggen om te vragen welke smaken het beste bij je situatie passen.

            Vachtproblemen kunnen ook met andere tekorten (of overschotten) te maken hebben, en zelfs met de gezondheid van organen. Wellicht is het niet een omega 3-tekort. Maar het blijft goed om daar genoeg van te geven natuurlijk.

  11. InesLoki

    Ik ben al enige tijd aan het zoeken naar goedkoop, maar wel goed natvoer voor een 6 maanden oude labrador pup. Soms vergeet ik namelijk het vlees uit te leggen en ik vind het jammer om dan terug te vallen op brokken.
    Ik kwam Lukullus junior tegen:
    Samenstelling:
    Kalkoenhart & Lam met Gierst, Appel en Druivenpitolie:
    51 % bestaande uit lamsharten, lamsvlees, lamslever, lamslongen, lamsmagen, 26,5 % vleesbouillon, 15 % kalkoenharten, 3 % gierst, 3 % appel, 1 % mineralen, 0,5 % saffloerolie.

    Kip & Kalf met Havervlokken, Wortel en Lijnzaadolie:
    33 % bestaande uit kippenharten, kippenvlees, kippenlevers, kippenmagen, kippennekken, 33 % bestaande uit kalfsharten, kalfsvlees, kalfslevers, kalfslongen, 26,5 % vleesbouillon, 3 % wortel, 3 % havervlokken, 1 % mineralen, 0,5 % lijnzaadolie.

    En rosie s farm
    Samenstelling:
    60 % kip bestaat uit kippenharten, kippenvlees, kippenlevers, kippenhalzen, kippenmaag, 25,8 % bouillon, 3 % aardappels, 3 % wortels, 3 % pompoen, 3 % cranberries, 1 % erwten, 1 % mineralen, 0,1 % lijnzaadolie, 0,1 % eierschaalpoeder.

    Ze bevatten wel iets granen maar volgens mij minimaal. Rocco en GranCarno staan ook op mijn lijstje.
    Is 1 van bovenstaande aan te raden?

    1. Voerwijzer Meike

      Lukullus Junior bevat volgens mijn berekeningen te weinig fosfor, en bevat teveel lever. Als hoofdvoeding vind ik dit dus niet geschikt, maar voor af en toe is dat geen probleem. Van Rosie’s had ik te weinig info om te kunnen beoordelen, maar dat zal ongeveer dezelfde kwaliteit zijn.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie